Toys-to-life: verslavend maar peperduur speelgoed
Leuk hoor, die poppetjes die je al gamend leven kunt inblazen. Maar ook peperduur. Peter van Ammelrooy biedt ouders en verzamelaars hulp bij het kiezen.
Voordat we de verzorging van ons dagelijks voedsel overlieten aan mannen op klompen en Unilever stonden wij als soort bekend als jager-verzamelaars. De oerdrift om damherten neer te leggen zijn we na het stenen tijdperk met z'n allen kwijtgeraakt, op een uitzondering na. De verzamelwoede daarentegen zit nog altijd verankerd in ons dna.
Fabrikanten weten dat en gamemakers sinds 2011 helemaal.
In dat jaar verscheen Skylanders: Spyro's Adventure, een kruising tussen een bordspel en een game. Je koppelt met een snoer een podiumpje (de portal) vast aan je spelcomputer. Zet daar plastic poppetjes op en ze komen in de game tot leven. Zoals je bij schaken of Stratego de juiste pion naar voren schuift om een slag te maken, breng je in Skylanders het juiste figuurtje in het spel om een hindernis of taaie tegenstander te vellen.
De originele Skylanders bood veel figuurtjes en opvolgende edities nog meer. Zo veel dat het prehistorische instinct van de consument-verzamelaar werd gekieteld. Uitgever Activision verkocht tot afgelopen zomer meer dan een kwart miljard poppetjes. Van de 3,5 miljard euro die we spendeerden aan toys-to-life ging driekwart op aan Skylanders.
Het succes is niet onopgemerkt gebleven. Entertainmentreus Disney bracht in 2013 zijn eerste Infinity-speeltjesgame uit, vorig jaar volgde Nintendo met de Amiibo en vorige maand sloot Warner Bros aan, met een game en poppetjes gebaseerd op zijn LEGO-games.
Al die poppetjes verzamelen is een kostbare grap. Een gewone game kost vijf, zes tientjes. Wie van deze speeltjesgames alles in huis wil hebben, is snel het tienvoudige kwijt. Willen we ook de oudere edities bezitten, dan rijzen de kosten helemaal de pan uit. Van Disney zijn er 59 eerdere Infinity-figuren en bij Skylanders 337 (!) oudere poppetjes.
Voor ouders én collectioneurs daarom op deze pagina wat hulp bij het kiezen.
Puzzelen met LEGO
Wie niet van gamen houdt kan met LEGO Dimensions altijd nog een quiz spelen: herken je alle poppetjes? De geblokte mensjes zijn niet zo simpel terug te leiden naar een filmpersonage. Een ander puzzeloptie is: herken de stem. Heel wat Amerikaanse en Britse acteurs hebben in de game dialogen ingesproken.
Budgetvriendelijk
Al een eerdere versie van Skylanders of Disney Infinity in huis? Download dan de game en hergebruik de oude portal of base. Je hebt maar één nieuw figuurtje nodig om de games (grotendeels) te spelen. Uitzondering: bij Infinity past de 360-base niet op de Xbox One. Bij Skylanders SuperChargers is de besparing overigens te verwaarlozen: de software is bijna even duur als het Starter Pack dat spel en twee figuurtjes bevat. Disney Infinity 3.0 kost als download twee tientjes. Infinity is duurder als je allerlei extra content wil, in de vorm van extra Playsets voor meer verhalen met missies en Power Discs (acht stuks) voor extra opties. LEGO Dimensions heeft het duurste starterspack en vraagt geld voor drie extra spelhoofdstukken (Level Packs). Een positief punt: van LEGO Dimensions geen eerdere edities en dus geen eerdere poppetjes.
(tekst gaat verder onder de foto)
Doehetzelf
Een bijzonder element aan Disney Infinity is de Toy Box-modus waarmee je je eigen spellen kunt maken. Je kunt Disney-'merken' mixen: bijvoorbeeld figuren uit Inside Out laten rondrennen met personages uit Frozen. Online kun je je eigen bouwsels delen en die van anderen downloaden. In LEGO Dimensions móet je bouwen. De toypad, de toegangspoort voor poppetjes naar het spel, is er als bouwpakket van 269 steentjes. Ook voertuigen moet je zelf in elkaar zetten. Vanzelfsprekend moet je ook in het spel van alles in elkaar knutselen, zoals gebruikelijk in LEGO-games - maar dat geschiedt volautomatisch met een druk op de knop.
(tekst gaat verder onder de foto)
Voor volwassenen
Een volwassene koopt een game (een beetje) ook voor zichzelf. Welke is de leukste? LEGO Dimensions zit vol pastisches op films en tv-series zoals Lord of the Rings, Ghostbusters en Doctor Who. Gamefans zullen de ode aan het cultspel Portal waarderen. Fans van Star Wars mogen Infinity 3.0 niet missen: de game is grotendeels aan de sf-soap-opera gewijd (gebaseerd op de tekenfilmversie van Star Wars uit 2008) en er zijn vijftien poppetjes. Wie gaat voor schoonheid kiest voor de Amiibo: die beeldjes staan het mooist op boekenplank of schouw.
(tekst gaat verder onder de foto)
Amiibo: een geval apart
De Amiibo vormen een aparte categorie in de toys-to-life. Er is niet een specifiek spel waarin je ze gebruikt. Een Amiibo kan meestal in meerdere Nintendo-titels speciale krachten, voorwerpen of levels vrijmaken. Op de website van de Japanse spellenmaker staat duidelijk beschreven wat iedere Amiibo kan. Er is geen portal, base of pad nodig: je zet de figuurtjes op je New 3DS of het GamePad van de Wii U om content te activeren. Om met de Amiibo te spelen op de (oude) 3DS of 2DS is een NFC-lezer vereist, à 20 euro. Een beperking van de Amiibo is dat je de figuurtjes in verschillende games kunt gebruiken, maar slechts in één titel tegelijk. Wie wisselt, moet de oude data wissen.