Topfunctionaris Adam Bain stapt op bij noodlijdend Twitter

Opnieuw is er bij Twitter een vogel gevlogen. Adam Bain, als 'chief operating officer' verantwoordelijk voor de marktstrategie van het sociale netwerk en daarmee een van de meest invloedrijke mensen bij het bedrijf, gaat zijn geluk elders beproeven. Op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Dat heeft Twitter bekendgemaakt. Bain heeft zes jaar bij Twitter gewerkt, sinds oktober vorig jaar in zijn huidige functie. Op Wall Street werd hij geroemd om het opbouwen en onderhouden van het ooit snel groeiende advertentienetwerk van Twitter, schrijft de New York Times.

Totdat er een vervanger voor Bain is gevonden, worden zijn taken overgenomen door financieel directeur Anthony Noto.

Driehonderd banen geschrapt

Het vertrek van Bain komt in een periode waarin Twitter het erg zwaar heeft. Vorige maand maakte het bedrijf bekend dat het 350 banen gaat schrappen. Dat is omgerekend ongeveer 9 procent van zijn totale personeelsbestand. Vooral verkoop- en marketingfuncties worden getroffen door deze ontslaggolf.

Het baanverlies is een direct gevolg van het feit dat het Twitter maar niet lukt om veel geld te verdienen met advertenties. Daarnaast neemt de concurrentie van onder andere Facebook en Snapchat steeds meer toe. De afgelopen jaren zijn er in de top van Twitter verschillende wisselingen geweest, maar sinds Jack Dorsey vorig jaar - voor de tweede keer - werd benoemd tot algemeen directeur, is het daar relatief rustig.

Hoopgevend voor Twitter is dat het bedrijf afgelopen kwartaal de verwachtingen ruimschoots wist te overtreffen. De omzet steeg met 8 procent tot 616 miljoen dollar en het aantal dagelijkse gebruikers nam met 7 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Het nettoverlies bedroeg 103 miljoen dollar.

In de etalage

Desondanks overheerst het beeld dat het niet erg goed gaat met Twitter. Dit wordt versterkt door het feit dat het bedrijf zichzelf in de etalage heeft gezet. Bedrijven die aanvankelijk geïnteresseerd waren, zijn naar verluidt alweer afgehaakt. Onder anderen Walt Disney, Salesforce en Google worden in dit verband genoemd.

Verder zag Twitter zich genoodzaakt om videodienst Vine op te doeken. Volgens de laatste berichten zijn er biedingen binnengekomen van andere bedrijven die wel iets zien in een overname, en overweegt Twitter om daar op in te gaan.

Twitter heeft momenteel nog altijd ruim 300 miljoen gebruikers die geregeld een tweet versturen, maar dat gebeurt een stuk minder frequent dan voorheen.

Voorlopig groeit bij Twitter alleen het aantal tekens

Twitteraars kunnen straks iets meer tekst kwijt in hun tweets dan 140 tekens. Of dat gebruikers en investeerders kan plezieren staat te bezien. Heeft het bedrijf nog troeven achter de hand? Lees hier de analyse. (+)

Jack Dorsey

Jack Dorsey lijkt wel wat op wijlen Appletopman Steve Jobs, met zijn twee topbanen. Kan Dorsey ook wat Jobs kon, een concern van de ondergang redden? Een profiel. (+)

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden