Tom Kabinet gaat ook nieuwe e-books verkopen

Tom Kabinet, de website die tot nu toe alleen tweedehands-e-books verkocht, verkoopt vanaf vandaag ook nieuwe. Daarmee lijkt de site een gewone boekensite geworden, maar dat is volgens mede-oprichter Marc Jellema niet het geval. 'Wij zijn de enige site waar je de boeken die je er koopt, ook weer tweedehands kunt verkopen.'

De website Tom Kabinet gaat vanaf vandaag ook nieuwe e-books verkopen. Beeld Tom Kabinet
De website Tom Kabinet gaat vanaf vandaag ook nieuwe e-books verkopen.Beeld Tom Kabinet

Over enkele weken denkt Jellema dat ook de boeken die bij andere websites zijn gekocht, tweedehands via zijn site kunnen worden verkocht. Als dat lukt, kunnen e-books voortaan legaal tweedehands worden verhandeld.

Tom Kabinet begon een half jaar geleden als marktplaats voor tweedehands-e-books. Drie weken geleden oordeelde de rechter dat de site onrechtmatig bezig was omdat ook veel illegaal gedownloade boeken er te koop werden aangeboden.

Sindsdien zon de site op een manier om zich ervan te verzekeren dat alle verhandelde boeken legaal zijn, met andere woorden dat de eerste gebruiker er netjes voor heeft betaald. Voor een bescheiden deel van de boeken kon dat al worden vastgesteld.

Van boeken die bij Tom Kabinet nieuw zijn gekocht, kan de site altijd vaststellen dat ze legaal zijn. Dat dergelijke exemplaren worden doorverkocht, daar heeft de rechter geen bezwaar tegen, zegt Jellema. De koper kan het maar één keer via zijn site doorverkopen, maar de volgende eigenaar kan dat op zijn beurt ook. Telkens blijft er ook een kopie achter op de e-reader van de verkoper, zodat uiteindelijk op talloze e-readers een kopie van dat boek kan staan. Dat is volgens Jellema geen bezwaar. 'Dat mag van de rechter.' Het is volgens hem juist gunstig voor de auteurs. 'Per boek dat via ons wordt verkocht, doneren wij vrijwillig 50 cent aan de auteurs', een inkomstenbron die bij 'papieren' tweedehandsboeken niet bestaat.

Voor zover bekend zijn andere boekverkopers niet van plan om ook tweedehands te gaan verkopen. Marktleider Bol.com laat weten daartoe geen plannen te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden