Times Square krijgt replica van historische poort Palmyra

Het is een schrale troost voor de archeologie: de toegangspoort van de Tempel van Bel, het enige onderdeel dat bleef staan nadat de historische tempel werd opgeblazen door IS, zal gerepliceerd worden. Tweemaal zelfs. De poorten komen op Times Square in New York en de Trafalgar Square in Londen te staan.

De toegangspoort van de Tempel van Bel, die zal worden nagebootst. Beeld reuters
De toegangspoort van de Tempel van Bel, die zal worden nagebootst.Beeld reuters

Mocht IS ook de toegangspoort in Palmyra opblazen, dan hebben we altijd de twee replica's nog, luidt de verklaring van het Instituut voor Digitale Archeologie (IDA), dat achter het plan zit. Het IDA bestaat uit wetenschappers van Harvard, Oxford en het Museum van de Toekomst in Dubai. De poorten zullen in beide steden het hoogtepunt vormen van de Week van de Archeologie, die in april plaatsvindt.

De poort van vijftien meter hoog is het enige dat is overgebleven van de tweeduizend jaar oude Tempel van Bel. IS verwoestte de tempel als een van de vele monumenten in Palmyra. De 'parel van de woestijn', zoals de stad wordt genoemd, ligt 210 kilometer ten noordoosten van Damascus en was een grote toeristische trekpleister, voor het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011. Jaarlijks kwamen er meer dan 150 duizend toeristen.

Op deze satellietfoto's is te zien dat de Tempel van Bel en andere zuilen zijn vernietigd. Beeld afp
Op deze satellietfoto's is te zien dat de Tempel van Bel en andere zuilen zijn vernietigd.Beeld afp

3D-foto's van bedreigde monumenten

Het IDA zet zich in voor bedreigde monumenten. Sinds het begin van dit jaar geeft zij 3D-camera's mee aan amateurfotografen die het Midden-Oosten bezoeken, zodat zij belangrijke tempels kunnen vastleggen. Alle beelden worden verzameld in een digitaal archief. Als de monumenten in de toekomst onder vuur komen te liggen en worden vernietigd, kan het instituut ze herbouwen met behulp van de 3D-beelden.

Voor de Tempel van Bel komt dit idee te laat. Wel hebben wetenschappers aan de hand van duizenden tweedimensionale beelden een reconstructie weten te maken van de tempel.

De Tempel van Bel toen deze nog stond. Beeld reuters
De Tempel van Bel toen deze nog stond.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden