THRILLERS

Lisa Scottoline verruilde haar goedbetaalde baan als advocate in Philadelphia voor het fulltime moederschap. Een jaar later stapte haar man op....

Doorlezers

Ook Scottoline's derde en vierde legal thriller, Running from The Law en Legal Tender, zijn in de VS met gejuich ontvangen. In Nederland heeft uitgever Meulenhoff vreemd genoeg besloten eerst deze in vertaling uit te brengen; pas in het voorjaar verschijnen de andere twee.

Op de loop voor de wet en Gezocht wegens moord (beide ¿ 34,90) maken nieuwsgierig naar hun voorgangers. Het zijn echte doorlezers, geschreven met flair, vaart en enthousiasme. Scottoline's hoofdpersonen, advocates, zijn sympathieke meiden die het noodgedwongen opnemen tegen de rest van de wereld - en dan vooral de mannen: overwegend hufters en slapjanussen.

Liefhebbers van juridische haarkloverijen moeten niet bij Scottoline zijn. De wereld van het recht is slechts een decor voor goed uitgewerkte personages, uitstekende vondsten en grote doses humor. Hilarisch is de openingsscène van Op de loop voor de wet, waarin een advocate op het gemoed van een jury probeert te werken door de suggestie van een sterfgeval in haar familie.

De warrige en onwaarschijnlijke intrige maakt Gezocht wegens moord minder sterk. En toch: de manier waarop de hoofdpersoon letterlijk onderduikt in haar eigen stad, is meesterlijk gevonden.

Jacomijn de Raad

Zedendelicten

Linda Fairstein is openbaar aanklager in New York, belast met zedendelicten. Shari P. Geller was advocaat in Los Angeles en daarna werkzaam in een instituut waar zedendelinquenten worden behandeld. Beide vrouwen hebben gemeen dat ze geen greintje medelijden opbrengen voor verkrachters - met name kinderverkrachters, die ze het liefst levenslang achter de tralies zetten. Ook hebben ze gemeen dat ze dit jaar debuteren met een thriller waarvoor ze intensief uit eigen ervaringen putten.

In levensgevaar heet de vertaling van Final Jeopardy (Meulenhoff; ¿ 39,90), geschreven door Fairstein. Fatal Convictions (ReganBooks, import Nilsson & Lamm; ¿ 50,40) van Geller is nog niet vertaald, maar dat zal vermoedelijk niet lang op zich laten wachten. Bij Geller beijvert een seriemoordenaar zich om een aantal kinderverkrachters op gruwelijke wijze uit de weg te ruimen. Verdachten zijn er genoeg, onder wie openbaar aanklager Rebecca Fielding, die geen moment ongebruikt laat om haar ongenoegen over de lankmoedige Amerikaanse rechtspraak te ventileren.

Fatal Convictions is met nauwelijks ingehouden woede geschreven, met een groot erbarmen voor de slachtoffers en ook met enig begrip voor de seriemoordenaar. Therapeuten en justitie komen er niet best af. Gellers vertrouwen in de rechtspraak is duidelijk minder dan die van Fairstein, die zelf in twintig jaar praktijk bijdroeg aan ingrijpende veranderingen van de zedelijkheidswetten.

In levensgevaar verhaalt van officier van justitie Alexandra Cooper, in wiens zomerhuis een filmster wordt vermoord. Waren de schoten inderdaad voor haar bedoeld of voor Cooper? Fairstein vult Coopers speurtocht aan met de dagelijkse beslommeringen van een officier op de afdeling zedendelicten. Dus veel naar het leven geschetste taferelen, maar ook nogal wat onnodige zijpaden, zoals de veelvuldige beschrijvingen van Coopers kleding en haar eetgedrag. Het maakt de thriller, die ook lijdt onder een matige vertaling, wat stroef.

Frans van Schoonderwalt

Vertaald:

- Judy Mercer: Het andere gezicht (Fast Forward). Debuut waarin tv-producente op een ochtend niet alleen in een vreemd huis, maar ook in een vreemd lichaam wakker wordt (Luitingh-Sijthoff; ¿ 34,90).

- Gabrielle Lord: Door merg en been (Whipping Boy). In haar geboorteland Australië wordt Lord vergeleken met Elizabeth George, waarmee niet iedereen het eens is. Het gaat over kinderporno en politiek (Bruna; ¿ 29,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden