THRILLERS

Uitgevers grijpen het succes van een auteur nogal eens aan om ook diens eerdere werk uit te geven. Het betekent nog niet dat dit dezelfde kwaliteit bezit....

JACOMIJN DE RAAD; FRANS VAN SCHOONDERWALT

Familiegeheimen

De lezer moet ruim honderd (van de driehonderd) bladzijden wachten op de voor het verhaal cruciale moord. Tot dan toe wordt de suspense vooral ontleend aan de vele vooruitblikken van de ik-figuur ('Toen wist ik nog niet wat ik later zou weten').

Zeker omdat in die lange aanloop weinig gebeurt, moeten andere elementen, zoals erotiek, de aandacht gevangen houden. Daar laat Goddard zich verleiden tot voor hem ongebruikelijke ranzigheid. Het maakt het begin van zijn boek tot een zacht-pornografische streekroman. Aangename kost voor bij een griepje, maar er valt weinig te thrillen.

Toch verdient Verzwegen bestaan ook lof, bijvoorbeeld voor de Droste-achtige plot. Penelope krijgt van haar 70-jarige moeder Leonora eindelijk het werkelijke verhaal te horen over hun familieverleden - in het bijzonder dat van Leonora's vader, kapitein John Hallows, in de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk gesneuveld. Met deze Hallows is iets vreemds aan de hand: hij stierf elf maanden voordat zijn dochter Leonora werd geboren.

Zijn verhaal is aan Leonora onthuld door een vriend en strijdmakker van Hallows, die een grote rol blijkt te hebben gespeeld in diens korte leven. Na diens onthullingen komt de draad terug bij Leonora, die de geheimen van haar familie besluit te ontrafelen. Ze worden haar stuk voor stuk, in deelvertellingen, onthuld door de betrokkenen.

Verzwegen bestaan leest best lekker weg, maar is een wat rommelige vertelling met doorzichtige plotwendingen. Totdat ineens de meester toeslaat en aan het verhaal een typisch Goddardachtige zwiep geeft, die de lezer toch weer in verbazing en bewondering achterlaat.

Jacomijn de Raad

Open einde

Bij The Memory Game gingen achter de schrijversnaam Nicci French nog twee personen schuil: het echtpaar Nicci Gerrard en Sean French. The Safe House (Michael Joseph, import Penguin Nederland; * 43,60) rept niet meer over de mannelijke inbreng, en dat doet ook de vertaling, Het veilige huis (Anthos; * 34,90), niet.

Gelukkig is ook Jane Martello, dat irritante wezen uit French' debuut, verdwenen. Haar opvolgster heet Samantha Laschen, die weer de vervelende gewoonte heeft erg sentimenteel met haar dochtertje Elsie om te gaan. Af en toe, dat is te hebben, maar French laat haar wel erg vaak knuffelen en bemoederen.

Laschen heeft Londen ingeruild voor een provinciestadje om in het plaatselijke ziekenhuis een afdeling voor posttraumatische stress-stoornissen op te zetten. Ze geniet landelijke bekendheid op dat gebied en het is mede om die reden dat de politie bij haar aanklopt met Finn Mackenzie. Het meisje heeft zojuist een bloedbad in haar ouderlijk huis overleefd. Beide ouders is de keel doorgesneden. De politie is bang dat Finn, die wegkruipt in zwijgzaamheid, alsnog als getuige uit de weg zal worden geruimd.

Na een moeilijke aanloop wordt het meisje een onmisbaar lid van het gezinnetje tot ze er opeens met Laschens minnaar vandoor gaat. Daar heeft het althans alles van weg. Die oplossing is te gemakkelijk voor Laschen, zeker wanneer het duo in een uitgebrande auto wordt gevonden. Ze start een eigen onderzoek dat haar weliswaar in levensgevaar brengt, maar de moordenaar uit zijn hol lokt. Hij krijgt zijn verdiende loon, einde zaak. Er is één probleempje: de lezer heeft nog zeventig pagina's te gaan.

French heeft dus een joker achter de hand, die ze bekwaam uitspeelt. Ze geeft haar boek echter wel een open einde mee en dat is niet ieders kost. Voor wie er geen moeite mee heeft, is The Safe House een bovengemiddelde thriller ondanks het gekroel van Laschen.

Frans van Schoonderwalt

Nederlands:

- Zelfverdediging is de tweede thriller van de Arnhemmer Henk Apotheker. Parttime vechtschoolleraar Dennis Hiemstra raakt verwikkeld in een rare stalker-zaak, wanneer een leerlinge hem om hulp vraagt. Ondertussen moet politieman Peter Kressen een vreemde moordzaak oplossen. De twee verhaallijnen raken elkaar uiteraard in dit boek, waarmee Apotheker opnieuw bewijst een aanwinst te zijn voor de Nederlandse misdaadliteratuur (Luitingh-Sijthoff, * 29,90).

- Historicus Ashe Stil schreef met Schone schijn zijn negende boek over waterschout Willem Lootsman. Ditmaal moet de waterschout een moord op een portretschilder uitdiepen. Aardig opgeschreven, al is de stijl vaak wat houterig. (Conserve; * 29,95).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden