Tesla-baas maakt dakpan sexy

Na de elektrische auto stort Tesla-baas Elon Musk zich op dakpannen met ingebakken zonnepanelen. Omdat het oog ook wat wil.

Het is hem weer gelukt: na eerst de elektrische auto te hebben verlost van zijn stoffige imago heeft Elon Musk nu de dakpan sexy gemaakt. Op de voormalige set van de serie Desperate Housewives presenteerde de wonderondernemer Musk vorige week een dakpan met ingebakken zonnepaneel, die er vanaf de straat uitziet als de pan die iedereen kent.

Musk had het dak van enkele van de beroemde huizen op de set laten bedekken met de nieuwe pan, ontwikkeld door zijn zonnepanelenbedrijf SolarCity en producent 3M, die de zonnefolie levert die in de dakpannen wordt verwerkt. Dat de pannen ogen zoals we gewend zijn, is te danken aan kunststof lamellen die boven de folie zijn geplaatst. Onder een haakse hoek laten die het zonlicht door, maar wie onder een grotere hoek kijkt - vanaf straatniveau - ziet alleen de lamellen, die dezelfde kleur hebben als de dakpan.

Tekst gaat verder onder de video.

De toverpannen van SolarCity zijn gemaakt van glas dat is gehard met technologieën afkomstig uit de auto-industrie, aldus Musk, tevens eigenaar van autofabrikant Tesla. Op de website van het bedrijf is te zien hoe een zware kettlebell vanaf een metertje hoogte neerstort op een gewone dakpan en daarna op een van Musk. De laatste overleeft de klap, volgens het bedrijf bewijs hoe stevig de nieuwe pannen zijn.

Naast de melding dat de pannen halverwege volgend jaar in productie komen, gaf Musk verder geen details, zoals kosten en het rendement. Technologiedirecteur Peter Rive van SolarCity zei afgelopen week tegen Fortune uiteindelijk rendementen van 22 tot 24 procent te kunnen behalen, wat vergelijkbaar is met bestaande panelen.

Omdat het uiterlijk van gewone zonnepanelen een beletsel vormt voor veel mensen en beleidsmakers in gemeenten met een oud stadshart, kunnen zonnepannen een aanvaardbaar alternatief bieden. Een nadeel is wel dat de opbrengst per vierkante meter een stuk lager is, doordat een deel van de beschikbare ruimte in beslag wordt genomen door de dakpan zelf. Daar kan dus geen elektriciteit worden opgewekt.

'Een interessante ontwikkeling', reageert hoogleraar zonne-energie Wim Sinke per e-mail. Building Integrated Photovoltaics, zoals deze systemen officieel worden genoemd, vormen volgens Sinke een belangrijk marktsegment. 'Nu Tesla zich ermee bemoeit, kan het zich misschien sneller van niche naar mainstream ontwikkelen.'

De kosten vormen nog een obstakel. Die liggen hoger dan die van bestaande systemen. 'Maar als de markt groeit, zal het prijsverschil kleiner worden.' Een recentelijk geformuleerd Europees doel streeft na het prijsverschil tussen zonnepannen en bestaande systemen met een factor vier te verkleinen, aldus Sinke.

Musk is trouwens niet de eerste die met het concept komt. Diverse bedrijven produceren al dakpannen die zonnestroom maken, zoals het Nederlandse Zep. Dit bedrijf verwerkt sinds 2013 zonnepanelen in bestaande keramische dakpannen. Aanvankelijk waren die alleen in zwart verkrijgbaar, maar sinds kort heeft het bedrijf ook rode, inclusief rode zonnepanelen. Het rendement van die laatste is iets lager, met 80 Wattpiek per vierkante meter dakoppervlak, tegen 90 voor de blauwe.

De opbrengst per vierkante meter is daarmee flink lager dan bij gewone panelen, maar doordat het complete dak aan de zuidzijde met de pannen kan worden belegd, kan een flink deel van de jaarlijkse stroombehoefte uit het dak worden gehaald. Als er een dakpan sneuvelt, kan die vervangen worden doordat de pannen in groepjes van dertig stuks verbonden zijn via elektriciteitssnoeren die losgekoppeld kunnen worden.

Bij nieuwbouw of renovatie zijn de kosten vergelijkbaar met een gewoon dak met gewone panelen, zegt directeur sales Joost de Graaf van Zep. Volgend jaar, zegt hij, kunnen de pannen ook worden uitgebreid met een systeem dat de warmte aan het dak onttrekt en opvangt in een zonneboiler.

De zonnepan lijkt louter voordelen te bieden. Toch ziet Sinke ook bedreigingen. Om in de bestaande bouw met al zijn variaties makkelijk en op grote schaal gebruikt te kunnen worden, is flexibiliteit in maat en vorm nodig, stelt hij. 'Maar voor lage prijzen is standaardisatie van belang. Dat gaat niet automatisch samen.'

Elon Musk van SolarCity denkt dat zijn glazen pannen goedkoop geproduceerd kunnen worden. 'We hebben de beste panelen, het spuiten van de lamellen in de juiste kleur is goedkoop en grote hoeveelheden glas kosten weinig', zei hij tijdens de presentatie. 'Ik kan maar niet bedenken waarom niemand dit nog gedaan heeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden