TEDx-Amsterdam: van het menselijk brein tot de Arabische Lente

Vandaag vindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg TEDx-Amsterdam plaats. Het thema is Human Nature. Sprekers uit binnen- en buitenland geven een presentatie over het menselijk brein en de keuzes die wij maken.

© ANP Beeld
© ANP

Ruim dertig sprekers houden presentaties van niet langer dan 18 minuten voor een exclusief publiek. Het thema dit jaar: Human Nature. Heeft de mens zelf alles in de hand? Of bepaalt de natuur uiteindelijk de richting? Wat zeggen wetenschappers hierover? Ook wordt er tijdens besteedt Tedx-Amsterdam aandacht aan de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Wat is TED?
TED (Technology, Entertainment, Design) is een conferentie die sinds 1984 in de Verenigde Staten wordt gehouden. De sprekers hebben het over allerlei zaken op het gebied van technologie, wetenschap en maatschappij. Alle praatjes worden gefilmd en online gezet. Zo bereiken deze Ted-talks niet alleen de mensen in de zaal, maar kan iedereen de filmpjes online opzoeken.

TED is op deze manier uitgegroeid tot een groot instituut waar iedere wetenschapper, ondernemer of kunstenaar ooit hoopt te staan. In navolging van de Verenigde Staten worden nu op meerdere plaatsen in de wereld TEDx-en georganiseerd. Van Dubai tot Sydney en van Tokio tot Amsterdam. Het is de derde keer dat de conferentie in Amsterdam wordt gehouden.

Wie komen er?
Zo'n dertig sprekers staan vandaag op het podium van de Stadsschouwburg. Vk.nl geeft hier alvast een kort overzicht van sprekers die je niet mag missen.

Henrik Schärfe
De Deense wetenschapper Henrik Schärfe staat niet alleen op het podium maar neemt zijn tweeling-robot-broer mee. Lees hier het interview dat Volkskrant-redacteur Maarten Keulemans met hem had.

Barry Schwartz
Psycholoog Barry Schwartz is hoogleraar in social theory and social action aan de Amerikaanse Swarthmore University. Hij houdt zich bezig met de thema's wijsheid en de hedendaagse maatschappij. Ook bestudeert hij de technologie van een idee. Volgens Schwartz leven wij op dit moment in een tijdperk van haast ongelimiteerde keuzemogelijkheden op bijna alle gebieden. In het Westen denkt men daarom: Hoe groter onze keuze; hoe groter onze vrijheid. Maar is dat wel zo?

Esra'a Al Shafei
Esra'a Al Shafei is de 26-jarige oprichtster van MideastYouth.com, een interreligieus netwerk dat jongeren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wil inspireren en de vrijheid en mogelijkheid wil bieden hun mening te uiten door middel van sociale media. Ze is ook de oprichtster vanCrowdVocie.org. Ze komt uit Bahrein. Vanwege de spanningen rondom haar activiteiten mag ze niet in beeld komen. Toch zal ze met een gedegen verhaal over haar online-movement komen.

Alan McSmith
Alan McSmith is de oprichter van de non-profit organisatie Wilderness Vision, die zich bezighoudt met het beschermen van de natuur. Hij was 20 jaar lang professioneel gids in Botswana, Namibië, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Swasiland. De wildernis is voor hem meer dan een plek. Het is een 'state of mind', een manier van leven. McSmith vindt dat ieder mens een balans moet vinden met de natuur om zijn ware aard te vinden.

Andrew Hessel
Andrew Hessel is oprichter van Pink Army, een biotechnisch bedrijf dat door middel van een nieuwe aanpak medicijnen sneller probeert te ontwikkelen. Zijn mantra is 'één medicijn voor een één miljoen mensen'; 'one person, one cancer, one treatment'.

David Lentink
De Nederlander David Lentink is universitair docent aan de Leerstoelgroep Experimentele Zoölogie aan de Wageningen Universiteit. Na zijn studie Aerodynamica aan de Technische Universiteit Delft, promoveerde hij cum laude op het zwemmen en vliegen van dieren en planten en daarop geïnspireerde microvliegtuigjes die vliegen als insecten en vogels. Zijn belangrijkste onderzoeksvraag is hoe de wisselwerking tussen de bewegingsleer van Newton en de evolutietheorie van Darwin verschillende vormen van voortbeweging in de natuur opleveren.

Generaal Peter van Uhm
Generaal van de Koninklijke Landmacht Peter van Uhm spreekt over zijn persoonlijke bijdrage aan de wereld: soldaat worden. Van Uhm was van 5 september 2005 t/m 13 maart 2008 commandant Landstrijdkachten. Op 17 april 2008 volgde hij Dick Berlijn op als commandant der Strijdkrachten. Eén dag na de installatie van Van Uhm tot Commandant der Strijdkrachten, kwam zijn zoon Dennis van Uhm op 23-jarige leeftijd - samen met een andere soldaat - in Afghanistan om het leven door een aanslag met een bermbom.

Henkjan Honing
Henkjan Honing studeerde in Utrecht, Stanford en London en is als hoogleraar muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een gepassioneerd voorvechter van dit nieuwe interdisciplinaire vakgebied, dat ons fundamentele inzichten verschaft in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. Hij stelt dat muziek voor mensen een tweede natuur is. Iedereen is volgens Honing muzikaal.

Joris Luyendijk
Journalist Joris Luyendijk onderzocht voor Britse krant the Guardian de financiële wereld. Hij probeert de ingewikkelde wereld van de financiele sector inzichtelijk te maken door middel van moderne technologie en antropologie.

Bekijk hier het volledige programma.

De Volkskrant is mediapartner van TEDx-Amsterdam.

Stadsschouwburg in Amsterdam. © ANP Beeld
Stadsschouwburg in Amsterdam. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden