TEDx-Amsterdam: elke ondernemer of kunstenaar wil er presenteren

Morgen wordt in de Amsterdamse Stadsschouwburg TEDx-Amsterdam georganiseerd. Het thema is Human Nature. Sprekers uit binnen- en buitenland geven hun opvatting over het menselijk brein en de keuzes die wij maken.

Stadsschouwburg in Amsterdam © ANP Beeld
Stadsschouwburg in Amsterdam © ANP

Ruim dertig sprekers houden presentaties van niet langer dan 18 minuten voor een exclusief publiek. Het idee van TED komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten.

TED staat voor Technology, Entertainment, Design en is een conferentie die sinds 1984 in California wordt gehouden. De sprekers hebben het over allerlei zaken op het gebied van technologie, wetenschap en maatschappij. Alle praatjes worden gefilmd en online gezet. Zo bereiken deze Ted-talks niet alleen de mensen in de zaal, maar een miljoenenpubliek.

TED is op deze manier uitgegroeid tot een groot instituut waar iedere wetenschapper, ondernemer of kunstenaar ooit hoopt te staan. In navolging van de Verenigde Staten worden nu op meerdere plaatsen in de wereld TEDx-en georganiseerd. Van Dubai tot Sydney en van Tokio tot Amsterdam. De 'x' achter TED geeft aan dat het om een 'talk' buiten de VS gaat. Het is de derde keer dat de conferentie in Amsterdam wordt gehouden.

Idee
'Het story-telling aspect, dus het vertellen van je eigen idee, is een manier waarmee je inhoud en vorm heel mooi kunt combineren. Dat is de kracht van TED en de reden dat TED zich onderscheidt van andere conferenties', zegt Marian Spier, vicevoorzitter van TEDx-Amsterdam.

Het thema van TEDx-Amsterdam, Human Nature, is na vele brainstormsessies bedacht. Spier: 'We ontdekten dat de mens veel in systemen probeert vast te leggen, maar dat de natuur de richting bepaalt. We zijn vervolgens op zoek gegaan naar wetenschappers die ideeën en verhalen kunnen vertellen over dingen die eigenlijk niet te verklaren zijn. Het publiek moet zich afvragen: Is dit er echt?'

Sprekers
Genodigden zijn onder meer hoogleraar Barry Schwartz, Henrik Schärfe, Gary Wolf, Andrew Hessel, Henkjan Honing, Pep Rosenfeld, Esra'a Al Shafei, Joris Luyendijk, Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en Eveline Crone.

Het was niet moeilijk om al deze gerenommeerde mensen zo ver te krijgen het podium van de Amsterdams Stadsschouwburg te betreden, merkte Spier. 'TEDx-Amsterdam wordt als een van de beste TEDx-en gezien. We hebben een goede naam ook in het buitenland.

De experts houden hun verhaal voor een select gezelschap van 750 mensen, waaronder wetenschappers, kunstenaars, studenten, ondernemers en journalisten. 'We vragen mensen die iets kunnen veranderen. De slogan van Ted is niet voor niets 'ideas worth spreading'.

Het doel is dat de verhalen mensen stimuleren om nieuwe dingen te onderzoeken. De presentaties worden gefilmd en de volgende dag online gezet. Op vk.nl zijn vanaf zaterdag de vijf meest indrukwekkende TED-talks te zien.

De Volkskrant is mediapartner van TEDx-Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden