Techblog - YouTube verwijst naar Wikipedia bij complottheorieën

Het laatste nieuws, geruchten en roddels over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De landing op de maan heeft nooit plaatsgevonden. Paul McCartney is dood. De aanslagen op de Twin Towers waren een vooropgezet plan van de Amerikaanse overheid. Kennedy is vermoord in opdracht van de CIA en de overheid houdt de burger dom door de lucht te besproeien met zogenoemde chemtrails. En, o ja, de wereldelite verzamelt zich in allerlei geheime genootschappen, zoals de Illuminati, om snode plannen te smeden. Onder hen bevinden zich ex-president Bush en Beyoncé. Zomaar wat complottheorieën die ook op YouTube welig tieren.

In de strijd tegen desinformatie gaat YouTube teksten van onder andere Wikipedia plaatsen bij video's die dit soort complottheorieën ondersteunen. Dat maakte directeur Susan Wojcicki dinsdag in Austin bekend. Het videoplatform van Google wil op die manier de kijker een ander perspectief bieden dan wat er in de video wordt verteld. De aankondiging volgt op de groeiende kritiek op onder andere YouTube en Facebook dat deze platformen nepnieuws en extremistische propaganda te veel aandacht geven in hun zucht naar hoge bezoekcijfers. (LV)

Virtuele assistent Alexa blijkt gebruikers af en toe de stuipen op het lijf te jagen. Het apparaatje van Amazon begint soms uit het niets te lachen, met een kil lachje.

De luidspreker is razend populair in de Verenigde Staten en staat in veel woonkamers continue te luisteren, wachtend op een commando. Maar na de ijzige lach trekken Alexa-gebruikers de stekker eruit. Een gebruiker wist het moment vast te leggen en het filmpje is al meer dan een miljoen keer bekeken. Gewoonlijk heeft Alexa een keurige stem, vergelijkbaar met de digitale Apple-assistent Siri. Maar op dit filmpje komt een ijzige menselijke lach uit de luidspreker.

Amazon heeft woensdag aan Amerikaanse media laten weten dat het bekend is met het probleem en dat eraan gewerkt wordt. Volgens The Verge wordt het commando ‘lachen’ aangepast. Als iemand de virtuele assistent vraagt of ze kan lachen, zal ze in het vervolg antwoorden: ‘Uiteraard kan ik lachen’, gevolgd door een lach. Alexa kan op commando onder meer het weer vertellen, muziek aanzetten, sportuitslagen melden, moppen tappen en boodschappen bestellen.

null Beeld ap
Beeld ap

Het moet beter op Twitter, vindt ceo Jack Dorsey. Beter wil zeggen: transparanter, vriendelijker, beschaafder en meer gestoeld op de waarheid in plaats van geruchten en onjuiste informatie. Dat laat Dosey weten in een serie tweets.

De oplossing heeft hij nog niet, daarvoor wordt de hulp in het leven geroepen van eenieder die denkt te weten hoe het beter kan. ‘We zijn niet trots op de manier waarop mensen misbruik hebben gemaakt van ons product, en ons onvermogen om hier snel genoeg op te reageren’, aldus Dorsey.

Twitter heeft net als Facebook en YouTube last van trollen die proberen het debat een bepaalde kant op te duwen. Ook ligt de dienst regelmatig onder vuur omdat onder meer racisme en seksisme niet snel genoeg – of helemaal niet – worden aangepakt.

Voorstellen voor het verbeteren van Twitter kunnen tot medio april worden ingediend. Het bedrijf is op zoek naar manieren om conversaties beter in de gaten te houden. Op deze manier moet de kwaliteit van Twitter in zijn geheel worden opgekrikt. ‘We kunnen en willen dit simpelweg niet in ons eentje doen’, schrijft Dorsey in zijn oproep.

Facebookbaas Mark Zuckerberg liet een paar maanden geleden ook al weten dat hij met Facebook een nieuwe weg in wil slaan: in de tijdlijn van gebruikers moet de focus terug naar het sociale aspect (verhalen en foto’s van vrienden en familie). Berichten van bedrijven en de media worden minder belangrijk.

Twitter-CEO Jack Dorsey. Beeld reuters
Twitter-CEO Jack Dorsey.Beeld reuters
null Beeld ANP
Beeld ANP

Nee, echt mooi is de zogenoemde ‘notch’ van de iPhone X niet. Maar de hap uit de bovenkant van de scherm – noodzakelijk om onder andere camera en sensoren te kunnen herbergen – is wel heel kenmerkend voor het toestel. Inmiddels krijgt de inkeping navolging. Zo introduceerde Asus in Barcelona zijn nieuwe toestel ZenFone 5. Opvallendste kenmerk: de inkeping. Asus ging tijdens de presentatie zelfs zover om te benadrukken dat de notch 26 procent kleiner is dan die van de iPhone X. De adviesprijs van het toestel komt beneden de 500 euro te liggen, waarvoor de klant overigens ook de beschikking krijgt over zenimoji, Asus’ variant van Apple’s animoji.

Veel schaamtelozer is de notch-imitatie van het Chinese merk Leagoo, dat eveneens in Barcelona zijn S9 introduceerde, waarmee het in naamgeving knipoogt naar de gloednieuwe Samsung Galaxy S9. De Leagoo S9 moet voor slechts 150 euro van eigenaar kunnen wisselen. (LV)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Het laten terugkeren naar aarde van de eerste trap van zijn raketten, is inmiddels de normaalste zaak van de wereld voor ruimtevaartbedrijf SpaceX. Vandaag werd geprobeerd ook de neuskegel van de raket, de twee beschermkappen boven op de raket die de lading (in dit geval een Spaanse observatiesatelliet) beschermen tijdens de lancering, weer op te vangen. Het lukte bijna.

Normaal gesproken worden deze kappen afgeworpen zodra de raket de ruimte heeft bereikt, waarna ze verbranden in de atmosfeer. Maar SpaceX wil de neuskegels ook gaan hergebruiken en heeft daartoe een schip gehuurd met een – werkelijk waar – groot vangnet. De kappen sturen zichzelf, hangend aan parachutes, richting het schip. Dit keer landden ze enkele honderden meters naast het doel, meldde SpaceX-baas Elon Musk. De volgende keer zullen ze iets grotere parachutes krijgen, waardoor ze minder snel zullen vallen en makkelijker te vangen zijn, aldus Musk.

SpaceX probeert door onderdelen te hergebruiken raketlanceringen goedkoper te maken. De neuskegels kosten ongeveer 6 miljoen dollar, en door ze uit de lucht te vissen, kunnen flinke besparingen worden bereikt. [BvdW]

De neuskegel van een Falcon-9-raket van SpaceX van een eerdere missie. Beeld SpaceX
De neuskegel van een Falcon-9-raket van SpaceX van een eerdere missie.Beeld SpaceX

Van politici wordt weleens beweerd dat ze moeite hebben met denken op de lange termijn. Zakenlieden wordt vaak hetzelfde verweten. Maar niet Jeff Bezos. De steenrijke winkeluitbater annex raketbouwer is begonnen met een klok die tienduizend jaar moet blijven tikken. Deze week is de bouw begonnen, kondigde Bezos aan op Twitter, in een berg ergens in het westen van Texas. De klok moet de mensheid helpen herinneren aan de kracht van langetermijndenken. Technologie heeft ons veel gebracht, maar heeft ook problemen bezorgd op een schaal die de hele mensheid betreft. De 150 meter hoge klok die in het binnenste van de berg gebouwd wordt, zal samenlevingen overleven en zal nog tikken als de Verenigde Staten allang niet meer bestaan, aldus Bezos. De raderen zijn gemaakt van roestvast staal en de lagers van keramiek, om te voorkomen dat vuil en corrosie de komende millennia vat op het loopwerk zullen krijgen. De klok krijgt ook een carillon dat volgens de website Engadget dagelijks zal spelen en de komende tienduizend jaar nooit dezelfde melodie ten gehore zal brengen. Bezos heeft 42 miljoen dollar in het project gestoken. [BvdW]

Raderwerk Beeld Shutterstock
RaderwerkBeeld Shutterstock

De Consumentenbond sleept KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone voor de rechter omdat zij consumenten te weinig zouden compenseren vanwege de misleidende verkoop van abonnementen inclusief 'gratis’ mobiele telefoons. Telecomproviders verkochten jarenlang abonnementen met een zogenaamd gratis telefoon, terwijl consumenten in werkelijkheid via de abonnementsprijs in termijnen voor de telefoon betaalden. De Hoge Raad oordeelde in 2014 en 2016 dat dit niet door de beugel kon. De Consumentenbond wil nu dat de telefoonaanbieders de waarde van het toestel en de betaalde rente terugbetalen aan consumenten die zich hierdoor gedupeerd voelen.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De meest gebruikte browser ter wereld – Google Chrome – blokkeert met ingang van deze week een aantal irritante advertenties. Uitingen die niet voldoen aan een lijst standaarden die Google samen met de advertentie- en mediabranche heeft opgesteld, zullen zowel op mobiele toestellen als op grotere schermen geen genade vinden. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld video-advertenties die automatisch afspelen met geluid, popup-advertenties of om grote uitingen die onderaan het scherm blijven staan.

Verschil met bestaande adblockers is dat Google verreweg de meeste advertenties nog wel doorlaat. Logisch ook, want Google zelf is afhankelijk van advertentie-inkomsten. Volgens Google hebben veel sites de afgelopen maanden al beterschap getoond. Van alle honderdduizend geteste sites zou slechts een kleine 1 procent niet voldoen aan de eisen. Overigens kan Chrome ook gewoon in combinatie met agressievere advertentieblokkades zoals AdBlock Plus blijven worden gebruikt, al hoopt Google ongetwijfeld dat zijn eigen milde blokkade voortaan voldoende is om de populaire alternatieven zoals AdBlock Plus links te laten liggen. (LV)

null Beeld Coalition for better Ads
Beeld Coalition for better Ads

Robotmaker Boston Dynamics heeft zijn vierpotige robothond een nieuw trucje aangeleerd: het kan perfect deuren openen. Een filmpje laat zien hoe een exemplaar een deur opent voor een soortgenoot waarna beiden de andere ruimte bezoeken.

De bewegingen van de gele gevaarten – die met een beetje goede wil evengoed voor gigantische robotinsecten zouden kunnen doorgaan – komen heel wat overtuigender over dan het gros van de ski-robots die in Korea aan een toernooitje meededen. Lang niet allemaal slaagden die erin het parcours foutloos af te leggen. (LV)

En Twitter zou Twitter niet zijn, als er geen parodie op de honden-act zou verschijnen. In een filmpje dat gisteren als reactie werd geplaatst, houden twee mensen de deur voor elkaar open op dezelfde wijze als de robothonden dat doen. Ineens ziet het er maar vreemd uit. De begeleidende tekst: 'Goed gedaan, Boston Dynamics. Het is jullie gelukt een ruimte binnen te gaan zoals ik dat als normaal mens ook altijd doe.'

null Beeld Boston Dynamics
Beeld Boston Dynamics

Vliegtuigbouwer Boeing onderzoekt of het aantal piloten op verkeersvliegtuigen kan worden teruggebracht tot één. Nu zitten op de meeste toestellen nog twee menselijke piloten (op lange-afstandsvluchten vier of zelfs meer), maar die zijn door technologische innovaties steeds minder noodzakelijk: vliegtuigen kunnen een groot deel van een vlucht al zelfstandig uitvoeren.

Door het aantal piloten te halveren, kunnen luchtvaartmaatschappijen miljarden euro’s aan besparingen boeken op salarissen en opleidingskosten, schrijft persbureau Reuters. ‘We bestuderen deze mogelijkheid, die vermoedelijk het eerst zichtbaar zullen worden in het vrachtvervoer’, zei directeur R&D CharlesToups bij Boeing. Voor passagierstoestellen aan de beurt komen, zijn we ‘enkele decennia’ verder, verklaarde Toups tijdens de luchtshow van Singapore. Boeing werkt samen met autofabrikant General Motors aan software die autonome vliegtuigen mogelijk maakt.

Met maar een piloot aan boord moeten vliegeniers op de grond de besturing van het toestel kunnen overnemen als er iets met de piloot in de cockpit gebeurt. De cockpits van volgende generaties vliegtuigen van Boeing en Airbus zullen hierop aangepast moeten worden, aldus Reuters.

Of er passagierstoestellen komen met een piloot, lijkt niet waarschijnlijk. Mogelijk is het veiliger direct naar nul te gaan. De tragische crash van een toestel van Germanwings in 2015, waarbij een piloot zich van het leven beroofde door zijn toestel opzettelijk te laten neerstorten, laat zien dat cockpits met maar een piloot een risico in zich dragen. Luchtvaartmaatschappijen staan niet te springen: directeur Alan Joyce van het Australische Qantas Airways zei tegen Reuters dat zijn bedrijf geen plannen heeft. [BvdW]

Een KLM-piloot maakt de voorruit van de cockpit schoon. Beeld David van Dam
Een KLM-piloot maakt de voorruit van de cockpit schoon.Beeld David van Dam

Met hulp van kunstmatige intelligentie kunnen nijvere thuisknutselaars tegenwoordig redelijk laagdrempelig pornovideo’s zodanig bewerken dat de gezichten van de oorspronkelijke acteurs worden vervangen door die van beroemdheden. Op Reddit zijn deze zogenoemde deepfakes sinds een maand of twee een ware rage. Maar met de groeiende populariteit beginnen steeds meer diensten en sites die nepporno te blokkeren.

Zo schort Twitter alle accounts op die zich met dit soort materiaal inlaten. Anders dan bijvoorbeeld Facebook en Instagram is Twitter veel toleranter over pornografisch materiaal, zolang dat als zodanig is gelabeld. De deepfakes vallen hier buiten, omdat de video’s zonder toestemming van de acteurs wier hoofd op de pornolichaam wordt geplakt, worden gedistribueerd. Ook ’s werelds meest bezochte pornosite – Pornhub – blokkeert sinds kort deepfakes. De ingrepen worden gevolgd door onder andere gif-platform Gfycat en chatdienst Discord.

Overigens kan de technologie natuurlijk ook voor ander soort materiaal dan porno worden gebruikt, om bijvoorbeeld politici iets te laten zeggen wat ze nooit hebben gezegd. Niet voor niets wordt het verschijnsel ook internets recentste morele crisis genoemd. De vele duizenden Reddit-gebruikers zal dit niet interesseren. Een aantal van hen houdt zich ondertussen bezig met de vraag hoe het komt dat niemand nog porno heeft gefabriceerd waarin iemand met zichzelf seks heeft. Deze technologie zal de uitdrukking ‘Go fuck yourself’ voor altijd veranderen, schrijft een van hen. (LV)

Zangeres Taylor Swift is een van de vele slachtoffers van zogenoemde 'deepfakes' Beeld epa
Zangeres Taylor Swift is een van de vele slachtoffers van zogenoemde 'deepfakes'Beeld epa

Het bijzondere aan de nieuwe bril van Intel is eigenlijk dat hij er vooral níét bijzonder uitziet. De fabrikant heeft er alles aan gedaan om het prototype niet in de valkuilen te laten vallen waarin Google Glass alweer vijf jaar geleden viel. Het belangrijkste van de bril van Intel, genaamd Vaunt: er is geen camera aan boord. Precies die camera was het onderdeel van Google Glass dat omstanders eng vonden.

Volgens the Verge, dat de bril uitgebreid mocht proberen, is de bril van Intel nauwelijks zwaarder dan een normale bril. De Vaunt projecteert extra informatie en notificaties op het scherm. Met simpele hoofdbewegingen kan de eigenaar ze bekijken of juist wegvegen. Als hij er langs kijkt, staan ze niet hinderlijk in beeld. De bril moet later dit jaar in beperkte oplage voor ontwikkelaars beschikbaar komen. (LV)

null Beeld the Verge
Beeld the Verge

Nog een paar dagen geduld, en dan ligt Apple’s slimme speaker eindelijk in de winkel. Althans: in een beperkt aantal landen buiten Nederland, waaronder het thuisland, de Verenigde Staten. Apple heeft de details vrijgegeven met wat voor apparaten en diensten de HomePod nu echt samenwerkt. Eigenlijk is de boodschap vrij helder: als je al niet ondergedompeld bent in Apple-producten: gebruik dan liever een speaker van een andere fabrikant. De HomePod werkt namelijk alleen samen met andere Apple-hardware. Wie een Android-telefoon bezit, kan er helemaal niets mee. Wie niet Apple’s eigen muziekdienst gebruikt, maar Spotify, heeft het ook lastig. Rechtstreeks Spotify aanzwengelen via de spraakbediening? Nee hoor. Als het per se moet, kan Spotify wel, maar alleen via AirPlay op zijn iPhone of iPad.

Over Spotify gesproken: dat groeit in de VS veel minder hard dan Apple Music, zo meldt the Wall Street Journal: vijf procent versus twee procent. Apple zou inmiddels 36 miljoen betalende klanten voor zijn muziekdienst. Eerder dit jaar meldde Spotify nog dat het 70 miljoen betalende klanten heeft. Een groot gat nog, maar deze zomer al zou Apple zijn concurrent passeren in de Verenigde Staten. Mocht de HomePod, ondanks zijn hoge prijs, een hit worden, dan zal dit de positie van Apple Music alleen maar versterken. (LV)

null Beeld afp
Beeld afp

Raketten van SpaceX blijken landingen op zee te kunnen overleven, zelfs als dit nadrukkelijk niet de bedoeling is: gisteren landde een terugkerende eerste trap van een Falcon 9 in de golven nadat het een zware Luxemburgse satelliet had uitgezet in de ruimte.

Normaal gesproken landt de eerste trap dan op een drijvend vlot of op land nabij de plaats van vertrek, maar SpaceX had dit keer geen zogenoemde drone ships beschikbaar: één lag op een verkeerde plek en de ander is volgende week nodig om een van de drie eerste trappen op te vangen van reuzenraket Falcon Heavy die komende dinsdag wordt gelanceerd. Ook is de gisteren teruggekeerde raket, die eerder gevlogen heeft, van een wat ouder type dat maximaal twee keer gebruikt kan worden. Nieuwe versies van de eerste trap kunnen tot tien keer mee.

De Lafcon 9 die gisteren in zee landde, heeft echter gewoon alle landingsprocedures doorlopen. Maar in plaats van in de golven te verdwijnen, bleef het gevaarte dobberen. SpaceX zal hem terug proberen te slepen naar land. [BvdW]

De eerste trap van een Falcon 9 raket dobbert rond na een landing op volle zee. Beeld SpaceX
De eerste trap van een Falcon 9 raket dobbert rond na een landing op volle zee.Beeld SpaceX

Facebook probeert aandeelhouders gerust te stellen na kwartaalcijfers waaruit blijkt gebruikers dagelijks 50 miljoen uur minder op Facebook besteden. Het socialemediabedrijf zegt meer kansen te zien om geld te verdienen, ook als mensen minder lang op Facebook rondhangen. De omzet lag in het afgelopen kwartaal 47 procent hoger dan een jaar eerder.

Facebook beloofde investeerders woensdag dat de advertenties in tijdlijnen nog steeds veel geld blijven opleveren. Evengoed wist het techbedrijf meer gebruikers aan zich te binden. Dagelijks loggen 1,4 miljard gebruikers in op het netwerk. Dat betekende een stijging met 14 procent op jaarbasis, maar dat is minder dan verwacht. Amerikanen en Canadezen logden minder vaak in.

Tijdlijn
De reden voor een daling in het aantal uur dat gebruikers op Facebook besteden komt volgens het bedrijf doordat viral video’s minder prominent in tijdlijnen verschijnen. In de getallen zijn nog niet de nieuwe veranderingen opgenomen waarbij Facebook vrienden voorrang gaat geven op berichten van nieuwsorganisaties en andere organisaties. De nieuwe algoritmes zijn deels ingegeven door de kritiek die Facebook kreeg omdat het een platform was voor nepnieuws over de Amerikaanse verkiezingen.

Volgens Mark Zuckerberg is Facebook niet alleen in het leven geroepen voor het plezier, maar ook voor het welzijn van mensen. ,,Laat ik duidelijk zijn: ons doel is nooit geweest dat mensen zo lang mogelijk op Facebook doorbrengen. Ons doel is de kwaliteit van de gesprekken en relaties”, aldus de Facebook-topman.

Topvrouw Sheryl Sandberg legde uit waar Facebook meer geld denkt te kunnen verdienen: in ‘stories’ op Facebook en op Instagram. Daarbij is de prijs van advertenties met 43 procent gestegen. De kwaliteit van de reclame zou ook zijn gestegen. Investeerders konden de boodschap minder goed waarderen. Het aandeel Facebook ging in de zogeheten nabeurshandel stevig omlaag maar stegen daarna weer.

null Beeld ap
Beeld ap

Op Reddit is het de laatste maand een flinke rage geworden: deepfakes. Deepfakes zijn door neurale netwerken aangedreven faceswapvideo’s. Sinds Reddit-gebruiker Deepfakes eind vorig jaar zijn machine learning-algoritme aan het werk zette, is de beer los. Onlangs maakte een andere Reddit-gebruiker er bovendien een laagdrempelige app van (FakeApp), waarna andere Reddit’ers zich helemaal kunnen uitleven op het digitaal verwisselen van gezichten. Met name porno oefent hierbij een zekere aantrekkingskracht uit: bekende acteurs figureren ineens in een pornofilm. Het neurale netwerk wordt gevoed met zoveel mogelijk foto’s van een acteur waarna de algoritmes ervoor zorgen dat belichting, mondbewegingen en gezichtsmimiek kloppen.

Inmiddels wordt de app gebruikt voor serieuzere toepassingen. Zo is het werk van een peperdure animatiestudio voor de Star Wars-film Rogue One dunnetjes overgedaan. Aan het einde van deze film komt een scène voor met prinses Leia. Hiervoor werden de beelden gebruikt van de nog jonge actrice Carrie Fisher uit de originele Star Wars-film. Dit soort special effects zijn zeer arbeidsintensief. Tot nu. Gebruikmakend van FakeApp zou het klusje maar twintig minuten hebben gekost. Met vergelijkbaar resultaat. (LV)

null Beeld afp
Beeld afp

Ongeveer 400 duizend Nederlanders hebben geïnvesteerd in cryptomunten. Dit blijkt althans uit een representatief onderzoek van Peil.nl onder drieduizend Nederlanders. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Dag van de Crypto, dat volgende week een congres over het onderwerp organiseert. Uit een peiling van een paar maanden geleden door een ander onderzoeksbureau kwam nog een veel lager aantal naar voren: 130 duizend.

De forse koersstijgingen van cryptomunten in november en december 2017 zouden veel nieuwe beleggers over de streep hebben getrokken. Als gevolg van de koersdalingen van de afgelopen weken staan velen van hen dan wel weer op verlies. De doorsnee-cryptobezitter is een hogeropgeleide man tussen de 25 en 45 jaar, wiens portefeuille een gemiddelde waarde heeft van 7.300 euro. Dat zou betekenen dat cryptogeld nu bijna 1 procent van het totale spaartegoed (340 miljard euro) van alle Nederlanders tezamen bedraagt. Maar liefst 22 procent van de Nederlanders vindt cryptomunten oplichterij. Bij de bezitters van cryptomunten ligt dat uiteraard een stuk lager: 1 procent.

Eerder deze week werd duidelijk dat marktpartijen en toezichthouders in Nederland weinig zien in een verbod op de handel in cryptomunten. Wel vinden ze dat er heldere regels moeten komen om misbruik tegen te gaan. Dat bleek tijdens een hoorzitting over het onderwerp in de Tweede Kamer. Als het om regelgeving gaat wordt met name gekeken naar De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het probleem is echter dat cryptomunten geen erkende betaalmiddelen zijn en dus niet onder het toezicht van die organisaties vallen. Wel waarschuwden beide toezichthouders maar weer eens voor de grote risico's van beleggen in cryptomunten. (LV)

De menselijke hebzucht is vaak zo sterk dat geen toezichthouder er tegen opgewassen is

Commentaar adjunct-hoofdredacteur Pieter Klok: Wilde speculatie vindt vaker plaats bij producten die nog niet gereguleerd zijn. Daardoor komt het toezicht vaak te laat. De menselijke hebzucht is bovendien vaak zo sterk dat geen toezichthouder er tegen opgewassen is.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Internetters die géén adblocker hebben (inmiddels door 27 procent van de Nederlanders gebruikt), zullen het effect kennen: eenmaal gezocht naar pak-em-beet een grasmaaier, blijven overal banners met grasmaaiers opduiken, ook al is het gazon inmiddels al lang en breed vervangen door een onderhoudsarme steenmassa. In Nederland staat het ook wel bekend als het Zalando-effect, omdat deze webwinkel een van de partijen is die erg enthousiast gebruik maakt van die achtervolgingstechnieken.

Google biedt nu de mogelijkheid om dergelijke achtervolgende advertenties van specifieke bedrijven voor 90 dagen uit te schakelen, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dit gebeurt via de advertentie-instellingen en werkt op sites die gebruikmaken van Google’s advertentieplatform Google Ads. Later zal hetzelfde trucje ook moeten werken bij Google’s eigen site, waaronder ook YouTube. De nieuwe optie komt vanaf donderdag geleidelijk beschikbaar. (LV)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Apple noemt de komst van de HomePod zelf een ‘doorbraak’ op de markt van draadloze speakers, maar daarmee overspeelt het bedrijf zijn hand. De slimme speaker van Apple concurreert namelijk rechtstreeks met zeer vergelijkbare apparaten van Amazon, Google of Sonos. Amazon bracht zijn eerste praatpaal al drie jaar geleden op de markt; Google volgde in 2016. Apple op zijn beurt kondigde de HomePod vorig jaar aan met de belofte dat deze in december in de schappen zou liggen. Dat lukte niet: de officiële datum is 9 februari.

De grote vraag die al een tijdje rondzingt: is dit niet wat erg laat? In de Verenigde Staten begint de markt al aardig verzadigd te raken, waarbij vooral Amazon zeer goede zaken doet. Nu heeft Apple al ervaring met het lanceren van producten jaren na de concurrentie (de iPod, de Mac), maar deze apparaten waren domweg veel beter. Het is nog maar de vraag of ook de HomePod voldoende onderscheidend is, al zet Apple met een prijs van 350 euro voor zijn speaker duidelijk hoog in. Met de geluidskwaliteit en gebruiksgemak zal het ongetwijfeld goed zitten.

Er zijn echter wel al drie beperkingen te noemen: Apple biedt niet de mogelijkheid om verschillende speakers aan elkaar te knopen en de HomePod werkt alleen samen met de eigen muziekdienst Apple Music. Wie verknocht is aan Spotify komt dus van een koude kermis thuis. Tot slot wordt de HomePod aangedreven door Apple’s slimme spraakassistent Siri. Google en Amazon maken beide gebruik van eigen assistenten, die overigens ook bij steeds meer apparaten van andere leveranciers te vinden zijn. De spraaktechnologie van Google en Amazon wordt beter gewaardeerd dan Siri.

Het is nog altijd niet bekend wanneer Apple’s HomePod in de Nederlandse schappen zal liggen. Het zelfde geldt overigens ook voor de exemplaren van Google. De speaker van Amazon is sinds kort wél rechtstreeks in Nederland leverbaar, maar spreekt nog geen Nederlands. (LV)

De HomePod is ook verkrijgbaar in zwart. Beeld epa
De HomePod is ook verkrijgbaar in zwart.Beeld epa

De lieve som van 39 miljoen dollar. Zoveel heeft Netflix moeten afboeken op series en films die uiteindelijk niet werden uitgebracht. Acteur Kevin Spacey wordt niet met name genoemd, maar volgens ingewijden zou het hele bedrag op zijn conto komen. Meer succes had het bedrijf met eigen series als The Crown en Stranger Things.

Uiteindelijk wist Netflix het vierde kwartaal maar liefst 8,3 miljoen nieuwe abonnees bij te schrijven tot een totaal van 117,6 miljoen. Critici die vreesden voor teruglopende abonnee-aantallen als gevolg van de verhoogde abonnementsprijzen kregen dus ongelijk. De omzet steeg de afgelopen drie maanden met eenderde tot bijna 3,3 miljard dollar, terwijl de nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar. (LV)

null Beeld ap
Beeld ap

Het afgelopen jaar werd in totaal 1,3 miljard euro gestolen van meer dan drie miljoen consumenten in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 21 duizend consumenten van beveiliger Symantec. De gemiddelde kosten van de gevolgen van cybercrime waren 140 euro. Daarbovenop waren slachtoffers ook nog eens 5,6 uur bezig de problemen op te lossen.

Het doorsneeslachtoffer heeft vertrouwen in zijn eigen beveiligingscapaciteiten en gebruikt meerdere apparaten. Gevolg is dat het slachtoffer zijn basisveiligheid niet op orde heeft door bijvoorbeeld vaak hetzelfde wachtwoord te gebruiken. ‘Mensen zijn online niet zo goed als ze denken’, concluderen de onderzoekers dan ook. De meest voorkomende vorm van cybercrime in Nederland is phishing. Daarbij worden mensen door oplichters aangespoord om ergens hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. (LV)

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock
null Beeld Symantec
Beeld Symantec

Amazon heeft in Seattle zijn eerste supermarkt geopend waar klanten boodschappen kunnen doen zonder langs de kassa te lopen of met een scanner in de weer te moeten. Het nog wel aanwezige personeel houdt zich bezig met het bereiden van verse maaltijden of broodjes. Het enige wat de klant hoeft te doen, is zijn Amazon-app bij de ingang voor een scanner te houden.

Hierna gaat alles vanzelf in deze Amazon Go-winkel. Als de klant een product van de schappen pakt, wordt dit automatisch afgerekend via zijn Amazon-account. Als het product toch niet nodig blijkt, wordt het weer afgeboekt. Sensoren en gezichtsherkenning zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Het internetbedrijf testte al een tijdje met de geheel nieuwe techniek, maar wil nog niet zeggen of er meer supermarkten met dit concept worden geopend. Ook wil Amazon nog niet zeggen of de technologie aan andere supermarktketens wordt verkocht. (LV)

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Facebook gaat prioriteit geven aan 'betrouwbaar' nieuws in de stroom berichten die worden geplaatst. Topman Mark Zuckerberg kondigde dat voornemen aan om 'sensatiezucht' en 'desinformatie' in de sociale media te bestrijden. Zijn bedrijf, dat meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers kent, gaat taxatiemethodes gebruik om te bepalen hoe integer de geleverde informatie is.Zuckerberg liet in een post op Facebook weten dat de reorganisatie volgende week in gang wordt gezet. De News Feed gaat dan als centraal uithangbord voorrang geven aan 'berichtgeving van hoge kwaliteit' boven nieuws dat afkomstig is uit dubieuze bronnen.

'Er is tegenwoordig te veel effectbejag, verkeerde informatie en polarisatie in de wereld. De sociale media stellen mensen in staat sneller dan ooit tevoren nieuws te verspreiden. Als we de specifieke problemen niet aanpakken, dan vermeerderen we ze uiteindelijk', aldus Zuckerberg. Hij denkt dat door de ingreep nieuws in woord en beeld op Facebook zal slinken tot 4 procent van de content. Nu is dat ongefilterd nog 5 procent.

null Beeld epa
Beeld epa

Bezitters van een iPhone met een verouderde accu krijgen binnenkort de keuze of hun telefoon in een lagere versnelling gaat draaien of niet. Apple-topman Tim Cook belooft dat deze optie wordt ingebouwd bij een volgende update van het besturingssysteem iOS. Het concern kwam onlangs negatief in het nieuws omdat het de processor trager liet draaien bij oudere telefoonmodellen waarvan de accu minder goed presteert. Apple zei dit te doen om te voorkomen dat het toestel onverwacht crasht tijdens zware werkzaamheden, als de processor veel energie van de accu vraagt. Critici verweten het concern zijn telefoons opzettelijk trager te maken, zodat klanten eerder een nieuwe kopen. Apple ontkent met klem dat dit de reden is voor de ingreep, en zegt nu met een ‘transparante’ oplossing te komen. Het concern biedt klanten van een iPhone 6 of 7 ook de mogelijkheid hun accu te laten vervangen tegen een gereduceerd tarief. [BvdW]

Topman Tim Cook van Apple tijdens de presentatie van de iPhone 6 in 2015. Beeld ap
Topman Tim Cook van Apple tijdens de presentatie van de iPhone 6 in 2015.Beeld ap

Facebooks aankondiging dat het bedrijf zijn nieuwsfeed gaat aanpassen, zorgde vrijdag direct voor een koersdaling. Niet zo vreemd, want Facebook zelf gaf tegelijk met deze mededeling toe dat de aanpassing – minder nieuws, meer persoonlijk contact - op korte termijn tot minder bezoek en activiteit gaat leiden. Volgens Fortune is met deze koersdaling het aandelenpakket van Zuckerberg in één klap meer dan drie miljard dollar in waarde verminderd.

Dit is een daling op papier: vermoedelijk zullen de aandelen op de langere termijn wel weer stijgen. Maar ook als dat niet het geval is, is het vooral slecht nieuws voor goede doelen. Zuckerberg heeft eerder al beloofd dat hij een groot deel van zijn vermogen gedurende zijn leven wil weggeven. Althans: soort van. (LV)

Beleggers zijn dol op bedrijven die ‘iets in de blockchain’ doen. Kodak, dat ooit de boot miste bij de komst van de digitale fotografie, snapt dat en heeft een ‘groot blockchain-initiatief’ aangekondigd. Het idee van dit platform is dat de rechten en licenties van fotografen hier eenvoudig op kunnen worden bijgehouden. Op deze manier lost Kodak naar eigen zeggen het voor fotografen ‘onoplosbaar probleem’ van het gebrek aan controle over rechten op. Het netwerk gaat vergezeld van een nieuwe cryptomunt: de KodakCoin. Beleggers zien het verhaal wel zitten: de koers van Kodak explodeerde op het nieuws.

Overigens hoopt (en verwacht) de medebedenker van ethereum – na de bitcoin de grootste cryptomunt in totale waarde - dat veel van de huidige ruim 1.300 cryptomunten zullen verdwijnen. De overblijvende munten zullen dan volgens hem rap in waarde stijgen. (LV)

null Beeld afp
Beeld afp

Wereldleiders hebben een speciale status op Twitter. Dat heeft het sociale mediabedrijf vrijdag uitgelegd in een blogpost. Volgens Twitter is dat de reden dat de Amerikaanse president Donald Trump vrij tweets de wereld in kan sturen, ook al overtreedt hij volgens critici richtlijnen over bedreigingen.

Afgelopen week gebruikte Trump zijn lievelingsmedium om Noord-Korea te waarschuwen dat hij een veel ‘grotere en krachtigere’ nucleaire knop heeft. Twittergebruikers dienden klachten in omdat Trump daarmee de regel zou overtreden dat er op Twitter geen geweldsbedreigingen mogen worden geplaatst. Afgelopen week werd er bij het hoofdkantoor in San Francisco gedemonstreerd tegen Trumps account.

Het bedrijf schrijft nu dat ‘een wereldleider’ geen ban krijgt omdat ‘het verwijderen van hun omstreden tweets belangrijke informatie zou achterhouden die mensen moeten kunnen zien en bediscussiëren’. Daarbij, meent het sociale media-kanaal, zou een blokkering een wereldleider niet het zwijgen opleggen.

In september had Twitter al laten weten dat nieuwswaardigheid en publiek belang ook afwegingen zijn bij het wel of niet verwijderen van accounts of tweets. ‘We werken hard om onbevooroordeeld te blijven.’

De Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump was in de nacht van donderdag op vrijdag korte tijd niet bereikbaar. Volgens Twitter was @realDonaldTrump elf minuten uit de lucht. Begin november werd Trumps account korte tijd gedeactiveerd. Dat bleek een Twitter-werknemer op zijn laatste werkdag te hebben gedaan. Trump heeft meer dan 46 miljoen volgers op Twitter.

null Beeld ap
Beeld ap

Tesla heeft opnieuw zijn productiedoelstelling gemist. In het vierde kwartaal heeft de producent van elektrische auto’s 2.425 exemplaren afgeleverd van het nieuwe, beter betaalbare Model 3.

Bij de introductie afgelopen zomer beloofde topman Elon Musk maandelijks 20 duizend exemplaren van het model te produceren. Tesla zegt veel vooruitgang te hebben geboekt bij het oplossen van knelpunten en denkt nu aan het eind van het eerste kwartaal maandelijks 10 duizend auto’s te bouwen. Aan het eind van het tweede kwartaal moeten dat er 20 duizend zijn.

De productie van de luxemodellen S en X loopt wel goed, daarvan zijn er vorig jaar ruim honderdduizend verkocht, 33 procent meer dan in 2016.

De Tesla Model 3 Beeld afp
De Tesla Model 3Beeld afp

Apple vervangt ook de batterij van de iPhone met korting als uit een diagnostische test blijkt dat de batterij nog goed presteert. Medewerkers van alle Apple Stores hebben daar dinsdag een interne memo over gekregen. Dat heeft het concern tegenover de website MacRumors bevestigd.

Vorige week liet Apple weten dat bezitters van oudere modellen van de iPhone met korting hun batterij konden vervangen. Dat gebeurde nadat bekend was geworden dat Apple toegaf dat het de snelheid van oudere telefoons in sommige gevallen terugschroeft om te voorkomen dat ze uitvallen bij een plotselinge piekbelasting.

Vanaf januari zou de kortingsactie (25 euro in plaats van de gebruikelijke 75) ingaan, maar het was niet duidelijk wanneer een bezitter recht zou hebben op die korting. Met de memo is daar nu duidelijkheid over. De uitslag van de zogenoemde Genius Bar-test, een test die bij een technisch klantenservicepunt in een Apple Store wordt uitgevoerd, speelt daarbij geen rol. Het gaat om de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 en iPhone 7 Plus.

De excuses en tegemoetkoming van Apple overtuigen overigens niet iedereen. Het bedrijf is zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten door diverse consumentengroepen en individuen aangeklaagd wegens het vertragen van de iPhones. (LV)

null Beeld reuters
Beeld reuters

Computerstemmen klonken altijd nogal computerstemmerig. Niet langer. Google heeft een nieuwe spraaksynthesizer ontwikkeld die nauwelijks van ‘echt’ te onderscheiden is. De Tacotron 2 herkent interpunctie, weet waar klemtonen moeten liggen en spreekt zelfs woorden vlekkeloos uit die het nooit eerder heeft gehoord. Dit alles – het dreigt saai te worden – dankzij Googles onovertroffen kunstmatige intelligentie. Waar bestaande spraakrobots stukjes menselijke tekst aan elkaar plakken, neemt Tacotron 2 de geschreven tekst als uitgangspunt. Luister hier hoe goed dat gaat.

- Beeld ThinkStock
-Beeld ThinkStock

Excuses én korting van Apple na een rel over de snelheid - of eigenlijk traagheid - van het besturingssysteem van de iPhone. De overtuiging onder iPhone-bezitters dat oudere toestellen zoals de iPhone 6 of 7 merkbaar trager zijn na een gedwongen update van besturingssysteem iOS, werden bewezen door een onafhankelijke test.

Volgens critici omdat Apple nieuwe modellen als de 8 en de X wil verkopen, volgens Apple zelf omdat de oudere toestellen niet zijn toegerust op bepaalde taken. Om te voorkomen dat ze zichzelf automatisch uitschakelen als er te veel wordt gevraagd in combinatie met een niet-volle batterij, werd er een trucje ingebouwd: de processorkracht loop automatisch terug om het uitschakelen te voorkomen.

Zelfs na deze verklaring van het bedrijf hield de kritiek aan: Apple had beter moeten communiceren en bood geen oplossing waar de klanten echt iets aan hebben. Meerdere gebruikers stapten naar de rechter. Het bedrijf probeert de gemoederen nu te sussen met excuses en korting op een nieuwe batterij. Klanten wereldwijd die normaalgesproken 79 dollar neertellen voor een nieuwe batterij, kunnen er tijdelijk een kopen voor 29 dollar, meldt het bedrijf in een open brief aan klanten.

De kortingsactie loopt van januari tot december 2018. Of er ook een korting in het verschiet ligt voor klanten in bijvoorbeeld Europa, is nog niet bekend.

De iPhone 8 Plus, iPhone X en iPhone 8. Beeld reuters
De iPhone 8 Plus, iPhone X en iPhone 8.Beeld reuters

Topbestuurder Eric Schmidt van Alphabet, het moederbedrijf van Google, doet een stap terug. Het bedrijf heeft dat donderdag aangekondigd. Schmidt (62) blijft actief in het bestuur van Alphabet. Hij wordt technisch adviseur.

Schmidt wil meer tijd gaan besteden aan wetenschap, technologie en filantropisch werk. De afgelopen jaren speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van Google tot de technologiereus die het nu is. Tot 2011 was hij bestuursvoorzitter van Google, daarna kreeg hij een andere rol in de top als uitvoerend voorzitter. Die titel had hij ook bij het in 2015 opgerichte moederbedrijf Alphabet.

Topbestuurder Eric Schmidt van Alphabet. Beeld afp
Topbestuurder Eric Schmidt van Alphabet.Beeld afp

Onderzoekers van de Universiteit van Tokio hebben een nieuw type glas ontwikkeld dat in potentie perfect zou zijn voor het gebruik in mobieltjes. Nu moeten gebroken schermen nog naar de reparateur worden gebracht, waar ze onder hoge temperatuur (en vaak tegen hoge kosten) worden gerepareerd. Door gebruik te maken van een polymeer genaamd polyether thioureas kunnen barsten gewoon worden hersteld door er licht tegenaan te drukken bij kamertemperatuur, zo schrijven de onderzoekers in Science.

De vinding werd bij toeval ontdekt bij onderzoek naar dit materiaal voor een hele andere toepassing: lijm. Eerdere experimenten met herstellend glas van diverse fabrikanten waren tot nu toe weinig indrukwekkend. Moderne smartphones moeten het doen met versterkt glas, maar zijn kwetsbaar. De iPhone X werd zelfs getest als de breekbaarste iPhone uit de geschiedenis. Het is nog onduidelijk of en wanneer smartphone-bezitters hun beschermhoesjes definitief aan de wilgen kunnen hangen. (LV)

null Beeld getty
Beeld getty

Dierenbeschermingsorganisatie SPCA mag zijn toezichtrobot niet langer op de stoep voor het kantoor in San Francisco laten patrouilleren. De robot, gemaakt door het jonge bedrijf Knightscope, werd ingezet om daklozen voor de deur weg te jagen. De dierenvrienden huren het apparaat voor 7 dollar per uur, 3 dollar minder dan het minimumloon van een menselijke toezichthouder, aldus het techplatform Quartz.

Met behulp van lidar, een radarsensor die ook door sommige zelfsturende auto’s wordt gebruikt - maar ook door robotstofzuigers, probeert het apparaat op de stoep te blijven. Dat lukt niet altijd: eerder viel een elektrische toezichthouder in een vijver en reed een ander over de voet van een kind.

Inmiddels worden de straten zo druk bevolkt door bezorg- en toezichtsrobots, dat San Francisco (het petrischaaltje voor disruptieve ontwikkelingen, aldus The Guardian) een wet heeft aangenomen om hun aantal terug te dringen.[BvdW]

Een robottoezichthouder van het jonge Californische techbedrijf Knightscope. Beeld Knightscope
Een robottoezichthouder van het jonge Californische techbedrijf Knightscope.Beeld Knightscope

Het is nog niet het hele pretpakket, maar het is in ieder geval een stap: de slimme praatpaal van Amazon, de Echo, is nu eindelijk ook rechtstreeks in Nederland leverbaar. Tot nu toe kon de Echo wel in Duitsland worden besteld, maar niet hier. Spreekt-ie dan ook Nederlands: nee, dat nog niet. Tegelijkertijd lanceert Amazon ook zijn muziekstreamingdienst in Nederland. Een ‘Alexa, play rock music’ volstaat dan om een deuntje af te spelen op de Echo.

De muziekdienst is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Spotify en Apple. Er zijn drie varianten: voor 4 euro per maand mag Amazon Music op één Echo worden afgespeeld. Tien euro geeft toegang tot alle apparaten, terwijl een Family Plan 15 euro kost. Maximaal zes verschillende familieleden kunnen dan tegelijk van de dienst gebruikmaken. Erg veel moeite het de Nederlander naar de zin te maken, heeft Amazon zich overigens niet getroost: de website is in het Engels. (LV)

null Beeld Amazon
Beeld Amazon

Fortune is eruit. Het zakenblad kiest ieder jaar de ceo van het jaar. Geen Mark Zuckerberg, Elon Musk, Tim Cook of Jeff Bezos: dit jaar komt Jensen Huang op plek 1. Wie? Huang is de topman van Nvidia. In het geweld van Facebook, Google of Apple is dit concern relatief onbekend, maar Fortune wijst op de gigantische koerssprong die het aandeel heeft gemaakt. En met een waarde van 130 miljard komt de chipmaker in de buurt van IBM. De groei van Nvidia is voor een belangrijk deel te danken aan de focus van Nvidia op kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld bij autonoom rijden. Verder worden de zogenoemde graphics processing units (gpu’s) van Nvidia gebruikt voor de gewilde mining-computers voor cryptomunten. Gamers kennen Nvidia bovendien van de grafische kaarten. Voor Fortune is het meer dan voldoende om Nvidia ‘the hottest company in silicon valley’ te noemen. Waarvan akte.

Andere ceo’s in de top-20 zijn onder anderen Jeff Bezos van Amazon, Mark Zuckerberg van Facebook en de eindbazen van Adobe, het Chinese Tencent (eigenaar van de WeChat-app) en softwaremaker Salesforce. De enige Nederlander in de lijst is Frans van Houten van Philips. Fortune waardeert de radicale transformatie die het bedrijf heeft doorgemaakt: van lampen en tv’s naar zeer innovatieve producten in de healthtech. (LV)

Nvidia-topman Jensen Huang Beeld Nvidia
Nvidia-topman Jensen HuangBeeld Nvidia

Na onder andere Spotify, YouTube en Twitter is ook Apple over de brug gekomen met zijn jaaroverzicht van populairste en beste apps. En ook welke song het meest werd gedraaid in Apple Music. Net als bij concurrent Spotify was dat Shape of You van Ed Sheeran. De meest gedownloade iPhone-app was, weinig verrassend, WhatsApp, terwijl de populairste game-app Super Mario Run was. In de Nederlandse lijst bevinden zich lokale successen als HEMA, Marktplaats, Tikkie en ZiggoGo.

Traditioneel laat Apple ook weten wat volgens het bedrijf zelf de beste apps zijn van het afgelopen jaar: voor de iPhone is dat Enlight Videoleap en voor de iPad de foto-app Affinity Photo. De beste iPhone-app is tot slot Splitter Scritters. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Vier uurtjes, meer had een afstammeling van het kunstmatig intelligente programma AlphaGo niet nodig om ’s werelds beste schaakcomputer te verslaan. De software, ontwikkeld door Google-dochter DeepMind, was de dag begonnen met nul kennis over het schaakspel. Maar nadat het de regels had doorgrond en een paar uur tegen zichzelf had gespeeld, wist AlphaZero, zoals het programma nu heet, het open source schaakalgoritme Stockfish te verslaan.

Vorige maand had de software zichzelf het spel Go aangeleerd en was in to time beter dan de beste menselijke spelers te wereld. En zichzelf. Nieuw aan de laatste versie is dat het voor een bredere toepassing kan worden ingezet dan één bepaald spel. In een paar uurtjes leerde AlphaZero ook nog de Japanse schaakvariant Shogi.

Overigens moeten de makers van AlphaGo/Zero zich misschien ook wel zorgen gaan maken over hun baan, want gisteren werd bekend dat een andere Google-dochter (Google Brain) een AI-systeem heeft ontwikkeld dat zelf weer AI-systemen bouwt, en dat klaarblijkelijk beter doet dan mensen bij het herkennen van voorwerpen in afbeeldingen. [BvdW]

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

U ziet een video van een auto die door een zomers landschap rijdt. Groene bomen, wolkjes in een blauwe lucht. Fake! Nvidia houdt de wereld weer eens (eerder creëerde het nepberoemdheden) voor de gek. In een nieuwe studie legt de fabrikant uit hoe zijn kunstmatige intelligentie in staat is om video’s compleet te veranderen. Winter wordt zomer, dag wordt nacht, zon wordt regen. Het is het volgende hoofdstuk in een aanhoudende reeks waarin AI laat zien dat het in staat is om verontrustend echt lijkende nepvideo’s te maken. Eerder dit jaar presenteerden onderzoekers van de Universiteit van Washington video’s waarin ze bijvoorbeeld Obama dingen laten zeggen die hij nooit heeft gezegd. Ook aan de Universiteit van Amsterdam wordt aan dergelijke software gewerkt. (LV)

null Beeld Nvidia
Beeld Nvidia

OK Google! De technologiegigant zet recht wat krom was: in een update van Android die vandaag verschijnt zullen de hamburger- en bieremoji’s zijn aangepast naar de wereldwijde standaardnorm: bij de hamburger zal het plakjes kaas op het vlees liggen, en de schuimkraag zal niet langer als een schapenwolk boven het halflege bierglas drijven. Eerder had Google zich verslikt in deze voedingsemoji's door het plakje kaas ónder het vlees te positioneren. Gevolg: ‘tumult’ op Twitter. De emoji’s liepen zo hoog op dat de hoogste baas van Google zich met burgergate moest bemoeien. Het resultaat van die interventie verschijnt vandaag met versie 8.1 van Android. [BvdW]

Foute hamburger en verkeerd bier. Beeld Google
Foute hamburger en verkeerd bier.Beeld Google

One giant leap voor Pizza Hut: astronauten aan boord van het ruimtestation ISS hebben voor het eerst in de geschiedenis een pizza gebakken bij microzwaartekracht. Nadat de Italiaan Paolo Nespoli, met 60 jaar Europa's oudste ruimtevaarder, de missieleiding in een tweet terloops had laten weten dat hij de smaak van pizza miste, stuurde aarde een pakket zelfmaakpizza mee met een bevoorradingsschip. Gisteren werden de pizza's bereid en opgegeten. Hoewel ze bijzonder onappetijtelijk ogen, schijnen ze goed te hebben gesmaakt. [BvdW]

De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli (midden) en zijn collega's met de in het ISS gebakken pizza's. Beeld reuters
De Italiaanse astronaut Paolo Nespoli (midden) en zijn collega's met de in het ISS gebakken pizza's.Beeld reuters

Altijd al afgevraagd hoeveel calorieën u tijdens de geslachtsgemeenschap verbrandt? De totale duur van uw sessie? Of hoeveel verschillende posities u gebruikt in vergelijking met andere mensen? Ook dáár is een app voor, in combinatie met wat een ‘slim condoom’ wordt genoemd. British Condoms kondigde deze flexibele ring al een tijdje geleden aan, maar nu is deze dan echt te koop. De 70 euro kostende en ‘extreem comfortabele’ i.Con moet over een condoom worden geschoven waarna hij zijn meetwerk kan verrichten. Alle data worden veilig en anoniem opgeslagen, belooft de fabrikant. Maar de goed presterende eigenaar kan deze desgewenst ook delen met de wereld. Een soort Strava (sportprestatiesapp), maar dan voor seks dus.

Het is te hopen dat deze mannelijke variant inderdaad veiliger is dan de al langer bestaande We Vibe 4-vibrator. Vorig jaar werd op de hackersconferentie Def Con in Las Vegas aangetoond dat deze slimme vibrator van afstand kon worden bestuurd, ook als dat niet de bedoeling is. De hackers ontdekten ook dat de vibrator informatie over het gebruik naar de fabrikant stuurde. (LV)

null Beeld i.Con
Beeld i.Con

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag eigen cryptogeld aangekondigd. Maduro zei dat de nieuwe digitale munt van Venezuela veel waarde heeft door de natuurlijke rijkdommen in het land: olie, gas, goud en diamanten. 'De 21e eeuw is gearriveerd', zei de president in een toespraak op tv, onderdeel van een vijf uur durende show.

Venezuela verkeert in een diepe economische en sociale crisis. Aan de vrij val van de Venezolaanse munt bolivar lijkt geen einde te komen. Vorige maand daalde de officiële munt 57 procent in waarde ten opzicht van de dollar op de zwarte markt. Voor de bevolking wordt het steeds moeilijker aan eten en medicijnen te komen.

De socialistische regeringsleider wil met de introductie van de 'petro' de financiële blokkade die is opgeworpen tegen zijn olierijke maar door crises geteisterde land doorbreken. Hij gaf geen logistieke details over het op de markt brengen van de Venezolaanse variant op de succesvolle bitcoin.

Tegenstanders van Maduro geloven niet dat het gaat lukken de kreupele economie van Venezuela op gang te helpen met cryptovaluta. Deze wordt wereldwijd juist gekenmerkt door het ontbreken van elke invloed door overheden of centrale banken. 'Maduro hangt weer eens de clown uit', reageerde de kritische parlementariër en econoom Angel Alvarado. 'Dit is totaal ongeloofwaardig.'

Venezolanen staan in de rij om eten te kopen. Beeld afp
Venezolanen staan in de rij om eten te kopen.Beeld afp
De munteenheid bolivar wordt razendsnel minder waard. Beeld afp
De munteenheid bolivar wordt razendsnel minder waard.Beeld afp

Online videodiensten zoals Netflix hebben maar een minimaal effect op internetpiraterij. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse Carnegie Mellon University en de Portugese Universidade Católica Portugues dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk blad Management Science Journal. De onderzoekers bekeken aan de hand van duizenden participanten of download-gedrag ontmoedigd kan worden met het aanbod van legale alternatieven. Dit bleek niet het geval.

De prijs van een abonnement en het selecte - en vaak niet up-to-date - beschikbare aanbod op de video-on-demand platformen, bleek gemiddeld niet overtuigend genoeg voor internetpiraten om minder te gaan downloaden uit illegale bron.

De wetenschappers boden duizenden willekeurige internetpiraten 45 dagen lang een gratis tv-kanalen bundel aan met films en tv-shows die ook te vinden waren op video-on-demand platformen. Het effect: de downloaders gingen niet significant minder downloaden, maar wel meer televisie kijken. De internetpiraten konden voor hun favoriete films en show simpelweg niet terecht bij het aanbod van de legale videoplatformen en zochten dus hun heil online.

De onderzoekers concluderen dat zowel nieuwe films als televisieseries sneller aangeboden moeten worden wil het downloadgedrag van internetpiraten veranderen - iets wat nog zeer lastig is door verschillende licenties die er op films en televisieseries rusten. Ook zouden de abonnementsprijzen flink naar beneden moeten, aldus de onderzoekers. Dit zou dan wel mogelijk ten koste gaan van inkomsten die anders gebruikt kunnen worden om nieuwe content te produceren. Beide opties zouden tevens maar een klein deel van de piraterij effectief bestrijden.

Netflix - met ruim twee miljoen abonnementen in Nederland – is voorlopig dus nog niet het antwoord op internetpiraterij. (Joost Mollen)

Quote

De internetpiraten konden voor hun favoriete films en show simpelweg niet terecht bij het aanbod van de legale videoplatformen en zochten dus hun heil online

null Beeld anp
Beeld anp

Elf minuten lang was de wereld verschoond, of verstoken, van de tweets van Donald Trump. Dit gebeurde een paar weken terug nadat een werknemer van Twitter op zijn laatste werkdag het account van de Amerikaanse president deactiveerde. Dat gaf voeding aan het vermoeden dat dit bewust zou zijn gebeurd.

Twitter weigerde de naam van de flexwerker te noemen, maar nu blijkt dat het om een twintiger uit Duitsland gaat, genaamd Bahtiyar Duysak. TechCrunch zocht hem op en tekende het verhaal op.

Het was géén bewuste actie. De man benadrukt niets te hebben gedaan wat niet mocht. Gewoon een stomme fout, daar komt het eigenlijk op neer. Duysak kreeg een melding binnen over Trump en besloot iets in gang te zetten, zonder zich te realiseren dat hij hiermee gelijk het account deactiveerde - waarna de jacht op de 'dader' begon.

Duysak wil zijn normale leven zo snel mogelijk terug, zo zegt hij. ‘Ik heb geen enkele misdaad of iets slechts gedaan, maar ik voel me als Pablo Escobar. Zo langzamerhand begint het echt vervelend te worden.’ Een baantje in de techindustrie laat hij voorlopig even links liggen. (LV)

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Facebook gaat kunstmatige intelligentie (AI) gebruiken om te achterhalen of gebruikers mogelijk suïcidale gedachten hebben. Zodra algoritmen boodschappen markeren die daar mogelijk op duiden, wordt een menselijke moderator gewaarschuwd. Die kan vervolgens hulp organiseren. De dienst is de afgelopen maand getest in de Verenigde Staten en zou al in honderd gevallen alarm hebben geslagen, aldus Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een post. Of dit ook heeft geleid tot het voorkomen van suïcide wordt niet duidelijk.

De dienst komt overigens niet in Europa beschikbaar, omdat privacywetgeving bedrijven hier verbiedt data van gebruikers te analyseren op potentieel gevaar van zelfdoding.

Facebook laat weinig los over de variabelen waarnaar de kunstmatig intelligente software kijkt. De software is getraind met eerdere berichten die op het sociale medium zijn gepost. Een redacteur van technologiesite TechCrunch vroeg Facebook hoe het wil voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van alle verzamelde gevoelige informatie - via 'emotietargeting' bijvoorbeeld - maar daarop geeft het bedrijf vooralsnog geen antwoord. [BvdW]

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Wie zijn locatiegegevens via zijn mobiel niet wil delen, kan deze drie maatregelen treffen: in de instellingen het delen van die gegevens uitzetten, geen apps gebruiken of zelfs de sim-kaart verwijderen. Voor wie een Androidtoestel gebruikt, is dit niet voldoende, zo ontdekte Quartz. Android zou namelijk ook gegevens verzamelen en aan Google verzenden als al deze maatregelen zijn getroffen.

Dit gebeurde via de exacte locaties van zendmasten waar het toestel in de buurt is. Google zegt in een reactie dat dit de afgelopen elf maanden zou hebben plaatsgevonden. Achterliggend doel zou het verbeteren van pushnotificaties zijn, al is niet duidelijk op welke manier precies. Ook zegt Google dat het de gegevens uiteindelijk niet heeft gebruikt. Eind deze maand moet er een einde zijn gekomen aan deze praktijk, beloofde Google aan Quartz. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Het klonk allemaal zo mooi wat hippe startup Confido geïnteresseerde beleggers voorhield: een op blockchain gebaseerde app voor betalingen en voor het tracken-en-tracen van bestellingen. Om geld op te halen, maakte Confido gebruik van het even populaire als riskante investeringsmodel van de ICO (Initial Coin Offering).

Hierbij lanceren bedrijven hun eigen nieuwe cryptomunt waarop beleggers kunnen intekenen. In dit geval haalde Confido hiermee 374.000 dollar aan ethers op, een bestaande cryptomunt. Alles zag er goed uit, totdat alle digitale sporen van Confido op zondag ineens verdwenen. Website, Twitter-account: alles weg. Oprichter 'Joost van Doorn' (onduidelijk of deze man echt bestaat) publiceerde nog wel een korte verklaring waarin hij namens het bedrijf excuses maakt en verwijst naar vage juridische problemen. ‘Het was nooit onze bedoeling om investeerders schade toe te brengen; we zagen dit niet aankomen’, zo schrijft hij. Maar volgens het bedrijf dat Confido met zijn ICO begeleidde zijn het gewoon verdomd goede oplichters, schrijft Motherboard. Onlangs nog waarschuwden de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank nog voor ICO’s omdat hier geen enkele controle op is. (LV)

null Beeld getty
Beeld getty

‘Deze drones kunnen een halve stad uitmoorden. De bad guys!’ Aan het woord is de enthousiaste baas van een bedrijf dat minuscule drones op de markt brengt, voorzien van gezichtsherkenning en explosieven. Ter geruststelling: het filmpje is in elkaar gezet door het Future of Life Institute, de invloedrijke denktank die de belangrijkste ondernemers en denkers op het gebied van kunstmatige intelligentie verbindt. Op deze manier waarschuwt het instituut voor de gevaren van autonome wapens, iets wat het eerder dit jaar ook al deed via een open brief die onder andere door Elon Musk en Stephen Hawking werd ondertekend. Het filmpje schetst in Black Mirror-achtige stijl een nabije toekomst waarin de akelig effectieve killer-hommels in verkeerde handen vallen. De film werd in Genève gepresenteerd, waar de Verenigde Naties bij elkaar kwamen om te praten over autonome wapens.

Zaterdag in Sir Edmund: een interview met Max Tegmark, oprichter van het Future of Life Institute. Over killerdrones en bewustzijn bij machines. (LV)

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Meer dan de helft van de Nederlanders bewaart hun wachtwoord op een onveilige manier. Dit blijkt uit onderzoek van internetprovider BIT onder meer dan duizend Nederlanders met een kantoorbaan. Zo zegt maar liefst 38 procent wachtwoorden op papier te schrijven en mailt 18 procent wachtwoorden naar zichzelf om ze niet te vergeten. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat er nog weinig hulpmiddelen worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan, terwijl deze door experts worden gezien als de veiligste methode. Slechts 14 procent maakt gebruik van een wachtwoordgenerator. Een wachtwoordmanager zoals LastPass wordt door 17 procent van de ondervraagden gebruikt. Het gebruik van dit soort handige hulpmiddelen onder jongeren is overigens iets hoger dan gemiddeld. Tot slot zeggen veel mensen hun wachtwoord regelmatig te veranderen, maar in de praktijk past slechts de helft het wachtwoord één keer per kwartaal aan. (LV)

null Beeld Laurens Verhagen
Beeld Laurens Verhagen

Wachtwoordtips van meesterhacker

Goede veiligheid op internet begint met goede wachtwoorden, maar u wordt gek van al die wachtwoorden die u moet onthouden. Meesterhacker Rickey Gevers geeft tips uit eigen keuken (+). Vergeet de verplichte ingewikkelde tekens en cijfers. 'Totale onzin.'

Somnox, opgericht door studenten van de TU Delft, heeft al binnen vier dagen op crowdfundingplatform Kickstarter het doelbedrag van 100.000 dollar opgehaald voor zijn slaaprobot. Het robotkussen simuleert menselijke ademhaling, waardoor de gebruiker zijn ademhaling onbewust aanpast aan het ademhalingsritme van de slaaprobot. De juiste ademhaling verlaagt de natuurlijke stress en verhoogt de ontspanning, zo is het idee.

Somnox ontving feedback van ruim 5000 testpersonen, wat tot honderden prototypes leidde. De initiatiefnemers hopen dat de slaaprobot een natuurlijk alternatief is voor (verslavende) slaaptabletten. De robot heeft verschillende geluiden in zijn arsenaal, van hartslagen, meditaties tot slaapliedjes. Ook kan de slaper eigen audiofragmenten uploaden. Het kussen wordt samen met matrassenfabrikant Auping ontwikkeld en moet uiteindelijk 589 euro gaan kosten.

Mocht het kussen zo goed werken dat de eigenaar in diepe slaap snurkgeluiden gaat profiteren, dan heeft Bose overigens weer een oplossing voor de bedpartner: speciale antisnurk-oordopjes. (LV)

null Beeld Somnox
Beeld Somnox

Tesla heeft donderdagavond in Californië een prototype van een elektrische vrachtwagen gepresenteerd. Eigenaar en oprichter Elon Musk stelde het prototype van de Tesla Semi voor door zelf met de vrachtwagen een grote vliegtuighangar vol publiek binnen te rijden. Tesla verwacht in 2019 met de productie van de vrachtwagen te kunnen beginnen.

De vrachtwagen is een nieuwe poging van Tesla om de economie weg te halen bij de fossiele brandstoffen.

De nieuwe vrachtwagen heeft een bereik van 800 kilometer (500 mijl) bij een maximale belading, zo liet Tusk weten. Daarnaast kan de vrachtwagen in dertig minuten tijd opgeladen worden om weer een afstand van ruim 600 kilometer te rijden. ,,Hij kan opladen terwijl je de vrachtwagen uitlaadt", zei Musk.

De Tesla-vrachtwagen. Beeld reuters
De Tesla-vrachtwagen.Beeld reuters

Twitter heeft het verificatievinkje verwijderd bij een aantal prominente extreemrechtse gebruikers. Met het blauwe vinkje geeft het bedrijf aan dat de identiteit van de gebruiker gecontroleerd is. 'Omdat ze racistische, homofobe of anderszins discriminerende berichten hebben geplaatst of hebben opgeroepen tot geweld, hebben de extreemrechtse figuren de voorwaarden geschonden', aldus Twitter. Hierdoor hebben ze geen recht meer op wat sommigen zien als een teken van goedkeuring.

Tot de gebruikers die hun blauwe vinkje hebben verloren, horen Richard Spencer, een pleitbezorger van de superioriteit van het blanke ras, en Jason Kessler, verantwoordelijk voor de protestmars van neonazi’s in Charleston afgelopen zomer. Daarbij viel een dode toen een sympathisant van de blanke nationalistische beweging met een auto inreed op betogende tegenstanders.

Zo omstreden als de toekenning van het blauwe vinkje aan rechtse radicalen was, zo omstreden is Twitters besluit om die weer terug te draaien. ‘Dit is niet het juiste antwoord’, schrijft de hoofdredacteur van de techsite The Verge.

Het verificatievinkje werd in 2009 ingevoerd omdat er steeds meer accounts verschenen op Twitter van mensen die zich voordeden als politicus, popster, filmster, sporter of beroemdheid. Na alle ophef van de laatste dagen worden de procedures voor het toekennen van de vinkjes herzien. (Peter van Ammelrooy)

‘Philips brengt op de Firato een bandrecorder van een volkomen nieuw type. Het apparaat is 20 centimeter lang, 11 centimeter breed en 6 centimeter hoog. Dat zijn zo ongeveer de afmetingen van een kistje sigaren van 25 stuks.’ Zie hier het persbericht van Philips waarin de komst van de cassettespeler wordt aangekondigd. Voor die tijd moesten muziekliefhebbers nog in de weer met twee grote spoelen, iets wat met de komst van het cassettebandje tot de verleden tijd behoorde. ‘De cassette wordt in één hand genomen, in de daarvoor bestemde ruimte op de recorder gedrukt en zij zit klaar om op te nemen óf om beluisterd te worden wanneer er al iets op de band staat.’ (LV)

null Beeld Philips
Beeld Philips

Furby is gehackt! (misschien net zo opmerkelijk: Furby bestaat nog steeds!)

Al is gehackt een groot woord: de fabrikant heeft het apparaat een draadloze verbinding gegeven en verzuimde deze te beveiligen. Hierdoor kunnen snoodaards boodschappen sturen naar het spelende kind, ontdekten een Duitse en Britse consumentenorganisatie deze week. Furby is niet de enige: vier van de zeven onlinekinderspeeltjes bleken lek.

Het probleem zit hem in de bluetoothverbinding, die niet is voorzien van een wachtwoord of beveiligingscode, waardoor iedereen er vanaf een meter of tien tot dertig op kan inloggen. De consumentenorganisaties willen dat de speeltjes van de markt worden gehaald, fabrikanten spreken de gebruikelijke sussende woorden. (BvdW)

Furby Connect Beeld Hasbro
Furby ConnectBeeld Hasbro

Het Russische ministerie van Defensie is op wel erg knullige wijze de mist ingegaan in zijn poging ‘onweerlegbaar bewijs’ te presenteren dat de Verenigde Staten er alles aan doen om IS te steunen. Het ministerie publiceerde dinsdagochtend foto’s op zijn officiële Facebookkanaal die moesten aantonen dat de Amerikanen luchtsteun zouden geven aan IS in Syrië. Eén probleem: een van de foto’s was afkomstig van een mobiele game genaamd AC-130 Gunship Simulator. De andere vier komen volgens Conflict Intelligence Team (een Russische onderzoeksgroep) van foto’s uit 2016 van het Iraakse ministerie van Defensie.

Nadat dit geblunder aan het licht kwam, pasten de Russen hun post op Facebook snel aan en vervingen ze de oorspronkelijke foto’s door nieuwe. Bovendien werden tweets gewist. De oude Facebookpost is echter nog wel gearchiveerd. (LV)

Daar kon je natuurlijk op wachten: onderzoekers claimen Apple’s Face ID te hebben gekraakt. De bewering is afkomstig van het Vietnamese beveiligingsbedrijf Bkav. Kosten: 150 dollar. Voor dit geld maakte Bkav een 3d geprint masker. In combinatie met wat make-up, siliconen voor de neus en gewone platte afbeeldingen voor de ogen zou zo Face ID kunnen worden gefopt op een iPhone X te ontgrendelen.

De boodschap van de firma: Apple heeft zijn werk niet zo goed gedaan. De claim is opvallend, want uitgebreide pogingen van Wired om hetzelfde te bewerkstelligen via maskers mislukten eerder. De beweringen roepen dan ook veel vragen op bij experts. Het is vooral onduidelijk hoe Bkav Face ID heeft getraind. Sowieso hoeft de doorsneegebruiker zich geen zorgen te maken: een masker van de rechtmatige eigenaar is natuurlijk niet 1, 2, 3 gemaakt. (LV)

null Beeld Apple
Beeld Apple

Bij Facebooks testprogramma om wraakporno tegen te gaan, beoordelen toch menselijke medewerkers de naaktfoto's die gebruikers uploaden. Dit blijkt uit verklaringen die het bedrijf tegenover The Daily Beast heeft gegeven. Die uitleg is opmerkelijk, want eerder deze week was er nog sprake van een volledig geautomatiseerd systeem waarbij geen enkel mensenoog de naaktfoto’s onder ogen zou zien. Foto’s worden dan vertaald naar een unieke code. Zodra iemand een poging doet om een identieke naaktfoto via Facebook Messenger te verspreiden, wordt deze geblokkeerd, zo is het idee. Echter niet zonder de hulp van een klein groepje medewerkers.

De test wordt in Australië gedaan. Bij succes zal het worden uitgebreid naar andere landen. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa

Uber wil over drie jaar in Los Angeles zijn eerste proefvluchten houden met vliegende taxi’s. Dit maakte ‘head of product’ Jeff Holden op de Web Summit conferentie in Lissabon bekend. Vorig jaar maakte het bedrijf voor het eerst zijn plannen met de vliegende voertuigen bekend. Toen werden al Dubai en Dallas als steden genoemd waar de voertuigen moeten gaan vliegen om zo de overvolle wegen te vermijden. Ook kondigde Uber aan dat het samenwerkt met de NASA bij de ontwikkeling van een luchtverkeerssysteem. Dit is nodig om het laagvliegende verkeer in goede banen te leiden.

In animatievideo’s is te zien dat de taxi’s verticaal opstijgen vanaf een dag en op een volgend dak weer landen. Uber is niet de enige met dergelijke plannen. Wereldwijd zijn er diverse bedrijven – waaronder ook het Nederlandse PAL-V - bezig met de ontwikkeling van de vliegende auto, maar geen van die plannen is tot nu toe de conceptfase gepasseerd. Niet alleen de techniek biedt nog veel uitdagingen (in 2015 stortte de eerste vliegende auto nog neer), ook de regelgeving is bijzonder complex. (LV)

De vliegende auto staat voorlopig nog aan de grond

Ruim honderd jaar wordt er al van gedroomd, nu is hij er eindelijk, de vliegende auto. Deze week werd de Aeromobil gepresenteerd op een technologiefestival in Wenen. Maar of u binnenkort vliegrijdend op weg naar het werk de files omzeilt, is twijfelachtig. Er zijn veel hordes te nemen.

null Beeld Uber
Beeld Uber

Wraakporno, Hololens, hondenrobot, hamburgate, huisdieren in Google Photo en vele andere zaken vindt u in deze eerdere aflevering van het techblog.

Snap, het moederbedrijf van Snapchat, heeft er wel eens lekkerder voorgestaan. De laatste kwartaalcijfers stelden beleggers zwaar teleur. Weliswaar groeide de omzet flink, maar de verliezen stegen nog veel harder. Het kwartaalverlies bedroeg maar liefst 443 miljoen dollar (382 miljoen euro), meer dan het dubbele van de omzet. Extra pijnlijk: Snap heeft 40 miljoen dollar (34,5 miljoen euro) moeten afschrijven op een paar honderdduizend onverkoopbare brillen. Rond de beursgang presenteerde het bedrijf van topman Spiegel zich nog trots als ‘camerabedrijf’.

Ook pijnlijk is dat het aantal nieuwe gebruikers niet meer zo groeit als voorheen. Snap heeft duidelijk last van rivaal Facebook, dat – met succes – het een na het andere onderdeel van Snapchat kopieerde in Facebook en Instagram. En pijnlijk moment nummer drie: Evan Spiegel geeft toe dat de gebruiksvriendelijkheid van zijn onder tieners populaire app te wensen over laat. Er komt dus een geheel nieuw design. De koers is inmiddels zo gezakt dat de Chinese internetgigant Tencent - eigenaar van chatapp WeChat - zijn aandeel in Snap heeft vergroot naar ongeveer 12 procent. (LV)

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden