Techblog

Techblog - TikTok vermeldt voortaan waarom video’s worden verwijderd

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Laurens Verhagen en Noël van Bemmel
null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

TikTok vertelt voortaan waarom video’s worden verwijderd - 23 oktober 2020

Net als andere socialmediaplatformen worstelt TikTok met racisme, haat en andere onwelgevallige video’s die worden verspreid. Sinds deze week laat TikTok zijn gebruikers weten waarom beelden zijn verwijderd. Ook krijgen makers de mogelijkheid bezwaar aan te tekenen tegen deze beslissing.

TikTok treedt al langer op tegen bijvoorbeeld antisemitisme, homohaat, het ontkennen van de holocaust en nazisme. Ook inhoud die bekeringstherapie voor homo’s bevordert, is niet toegestaan. Sinds kort is daar ook ‘gecodeerde taal’ bijgekomen. Te denken valt in dat geval aan de cijfercombinatie 88, die voor Heil Hitler (HH) staat. (LV)

null Beeld Tiktok
Beeld Tiktok

Facebook Dating alsnog van start in Nederland - 22 oktober 2020

Facebook bindt de strijd aan met datingwebsites als Lexa en Pepper met de lancering van Facebook Dating in Nederland en een groot deel van de rest van Europa. In onder meer de Verenigde Staten bestaat de dienst al ruim een jaar.

Mensen die de nieuwe functionaliteit gaan gebruiken, hoeven volgens Facebook niet bang te zijn dat dat aan al hun vrienden op het netwerk kenbaar wordt gemaakt. Ook kunnen gebruikers onder meer ‘stiekem’ kenbaar maken aan een connectie op Facebook dat ze open staan voor meer dan vriendschap. Dat wordt dan alleen bekendgemaakt wanneer die andere persoon aangeeft daar ook zo over te denken.

Facebook Dating zou in eerste instantie al in februari in Europa worden gelanceerd, maar de Ierse privacywaakhond stak daar toen een stokje voor. Facebook had volgens de Ierse autoriteiten toen nog niet voldoende duidelijk gemaakt wat de gevolgen van de introductie van de nieuwe functionaliteit zouden zijn voor de privacy van gebruikers van de dienst.

De datingdienst is beschikbaar binnen de bestaande Facebook-app, maar is wel een aparte omgeving waarvoor een nieuw profiel moet worden aangemaakt. (LV)

Een van de opties binnen Facebook Dating: secret crush Beeld Facebook
Een van de opties binnen Facebook Dating: secret crushBeeld Facebook

Telegram overspoeld met nep-naaktbeelden dankzij bot - 21 oktober 2020

Op WhatsApp-alternatief Telegram is een bot actief waarmee gebruikers in een handomdraai naaktbeelden kunnen creëren op basis van één enkele foto van een vrouw. Volgens onderzoek van het Nederlandse Sensity - gespecialiseerd in zogenoemde deepfakes - zouden ongeveer 680.000 vrouwen hiervan het slachtoffer zijn geworden.

Software waarmee van een gewone foto een naaktfoto kan worden gemaakt is niet nieuw, maar volgens de onderzoekers is het maken van gemanipuleerde foto’s nog niet eerder zo laagdrempelig geweest. Veel foto’s worden van social media gepakt en daarna bewerkt. Eén foto is genoeg als basis voor de computergegenereerde naaktfoto met het oorspronkelijke hoofd. (LV)

null Beeld Sensity
Beeld Sensity

Computercrimineel doet zijn voordeel met coronacrisis - 21 oktober 2020

Computercriminelen hebben munt geslagen uit de coronacrisis. Ze hebben bijvoorbeeld snel ingespeeld op de groei van thuiswerk en videovergaderingen en waren beveiligers te vlug af, constateert het Europese Agentschap voor Cyberveiligheid (ENISA).

Cybercriminelen pasten zich snel aan de pandemie en haar gevolgen aan, schrijft het agentschap in zijn jaarrapport. Het lukt hun steeds beter om mensen heel gericht te belagen. Zo bedienden ze zich van nieuwe, sluwe manieren om inloggegevens te stelen of te hergebruiken, lokten ze mensen naar phishing-websites of deden ze zich voor als bekenden om informatie los te krijgen. Ook wisten ze steeds vaker telefoons en andere mobiele apparaten binnen te dringen.

Deze gevaren gaan alleen nog maar toenemen, waarschuwt ENISA. Verder waarschuwt het voor zogenoemde deepfakes, met kunstmatige intelligentie gemanipuleerde videobeelden. (LV)

Adblocker blijkt ineens kwaadaardige software - 20 oktober 2020

Gebruikers van de Chrome-extensies Nano Adblocker en Nano Defender doen er goed aan deze programmaatjes zo snel mogelijk uit hun browser te verwijderen. Sinds de ontwikkelaar vanwege gebrek aan middelen besloot de rechten van de hand te doen, is het hommeles. De nieuwe eigenaren misbruiken de extensies, waarmee de advertentieblokker inmiddels verworden is tot malware, schrijft Ars Technica.

Nano uploadt nu gebruikersdata en zorgt ervoor dat eigenaren zonder dat ze het weten likes uitdelen op Instagram-posts. De extensies hebben 300.000 actieve gebruikers. Google heeft de extensies inmiddels uit zijn Chrome Web Store verwijderd. (LV)

Google biedt ook voor spraakassistent een incognitomodus aan - 8 oktober 2020

Voor Google’s spraakassistent (Google Assistant) komt binnenkort een gastfunctie beschikbaar, die met een stemcommando geactiveerd kan worden. Deze privacyvriendelijke optie is vergelijkbaar met de incognitomodus die Google eerder al bij zijn Chrome-browser, YouTube en Maps beschikbaar stelde.

Normaliter worden alle spraakopdrachten die aan het mobieltje of een praatpaal worden gegeven (‘Hey Google, zet de lamp op oranje’ bijvoorbeeld) opgeslagen, samen met alle andere activiteit die iemand via zijn account verricht. Die activiteit wordt na een tijd automatisch gewist, maar dat kan ook altijd handmatig gebeuren (én per stem trouwens). In de gastmodus wordt de activiteit helemaal niet vastgelegd. Ook wordt hiermee voorkomen dat andere personen via een spraakopdracht bijvoorbeeld toegang tot een agenda krijgen.

In de Verenigde Staten zijn spraakopnames die door apparaten van Google, Amazon of Apple zijn gemaakt steeds meer in trek bij de politie als bewijsmateriaal, schreef Wired onlangs. (LV)

Het nieuwste product van Google dat ook geschikt is voor spraakopdrachten: Google Nest Audio Beeld Google
Het nieuwste product van Google dat ook geschikt is voor spraakopdrachten: Google Nest AudioBeeld Google

Facebook laat na verkiezingsdag VS tijdelijk geen politieke advertenties toe - 7 oktober 2020

Facebook staat na het sluiten van de stembureaus in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november tijdelijk geen politieke advertenties meer toe om misbruik of verwarring te voorkomen. Ook gaat het socialemediaplatform berichten die voortijdig een winnaar uitroepen voorzien van een label met informatie van gezaghebbende nieuwsmedia en verkiezingsfunctionarissen.

‘Als een kandidaat of partij de overwinning te vroeg opeist, voordat grote nieuwsmedia de winnaar hebben aangewezen, zullen we meer specifieke informatie toevoegen’, stelden directiemedewerkers van Facebook in een verklaring. Te denken valt volgens het bedrijf aan notificaties die aangeven dat nog niet alle stemmen geteld zijn. Ook gaat het bedrijf berichten die de suggestie wekken op te roepen tot het intimideren van kiezers en medewerkers van stembureaus verbieden.

Eerder maakte Facebook al bekend advertenties te verbieden waarin wordt beweerd dat stemfraude wijdverbreid is, de geldigheid van de uitslag van de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt tegengesproken of waarin een wijze van stemmen wordt betwist.

Instagram viert 10-jarig jubileum met nostalgische iconen - 7 oktober 2020

Instagram bestaat deze week exact tien jaar. Om dit te vieren geeft de populaire dienst zijn gebruikers tijdelijk de mogelijkheid het vaste Instagram-icoontje dat op het mobieltje wordt geplaatst aan te passen. Een van de mogelijkheden – te bereiken door het instellingen-menu naar beneden te slepen – is het oude icoontje met de polaroid-camera dat jarenlang werd gebruikt.

Instagram werd op 6 oktober 2010 door Kevin Systrom en Mike Krieger gelanceerd als een platform voor (amateur)fotografen om kiekjes van hun omgeving te delen, al dan niet voorzien van een filter dat het vintage effect van een polaroidfoto gaf. Die dag meldden 25 duizend gebruikers zich aan, na zes weken had de app 1 miljoen gebruikers. Nu posten zo’n 1 miljard mensen per maand foto’s en video’s op het platform.

Instagram geldt als het eerste sociale medium dat de smartphone als uitgangspunt nam. Twitter en Facebook waren in die jaren nog veel meer op desktopgebruik gericht. Instagram werd in 2012 voor 1 miljard dollar overgenomen door Facebook. (LV)

Het nieuwe (rechts) naast het oude icoontje van Instagram Beeld Instagram
Het nieuwe (rechts) naast het oude icoontje van InstagramBeeld Instagram

Facebook doet QAnon in de ban - 7 oktober 2020

Facebook doet de omstreden QAnon-beweging volledig in de ban. Het bedrijf gaat pagina’s, groepen en Instagram-accounts die de complottheorieën van de groep verspreiden, verwijderen.

Aanhangers van QAnon denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere ‘Q’, een anonieme gebruiker van een internetforum. Binnen de QAnon-gemeenschap deed vorige week het verhaal de ronde dat Trump niet echt is besmet met het coronavirus, maar bezig was met een geheime missie.

Facebook ondernam al eerder actie tegen de groep. Toen verwijderde het bedrijf accounts waarop over geweld werd gesproken. Het beleid wordt nu verder aangescherpt. Een woordvoerder van Facebook laat aan NBC weten dat het verwijderen van ‘losse berichten’ niet het doel is van de operatie. Er worden actief accounts verwijderd die gebruikt worden om complottheorieën te verspreiden.

Berlijns gadget-verhuurbedrijf breidt uit naar Nederland - 6 oktober 2020

Het van oorsprong Berlijnse Grover biedt nu ook in Nederland zijn diensten aan. Grover biedt gadgets op huurbasis aan, iets wat nieuw is in ons land.

Klanten kunnen via de website verschillende gadgets huren, variërend van smartphones, laptops en fitness-trackers tot VR-brillen. De site werkt met huurtermijnen van één, drie, zes of twaalf maanden. Prijzen variëren uiteraard: de maandhuur van AirPods Pro bedraagt 15 euro, terwijl een DJI Mavic 2 Zoom-drone 70 euro kost.

Volgens Grover komt een apparaat gemiddeld bij vier à vijf keer klanten terecht. (LV)

null Beeld Grover
Beeld Grover

GfK: Nederlanders investeren massaal in wifi-apparatuur - 5 oktober 2020

Als gevolg van de coronacrisis zijn slimme toepassingen voor in huis niet aan te slepen. Dat stelt marktonderzoeker GfK in zijn jaarlijkse Smart Home Monitor. Nederlandse huishoudens hebben dit jaar vooral veel geïnvesteerd in routers en wifi-versterkers om overal in huis snel en stabiel internet te krijgen. Volgens GfK is de markt voor routers en wifi-boosters in het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Tijdens de lockdown was zelfs sprake van uitschieters van 500 en 700 procent in het aantal verkopen.

De marktonderzoeker schaart dit soort toepassingen onder ‘smart home’, een term die volgens GfK steeds meer gemeengoed wordt. In een slim huis kunnen apparaten als speakers, lampen, camera’s of thermostaat op afstand worden bediend.

Inmiddels weet bijna een derde van de Nederlanders waar een slim huis voor staat, waarbij 19 procent ook verwacht binnen twee jaar een volledig smart huis te hebben. De Nederlandse huishoudens bezitten volgens GfK gemiddeld op dit moment vijf slimme apparaten. De populariteit hiervan bracht het ministerie van Economische Zaken overigens eerder dit jaar ertoe Nederlanders te wijzen op de risico's die er aan kunnen kleven. (LV)

Alle apparaten straks online: zie dan maar eens een cyberramp te voorkomen.

Zelfs een broodrooster zoekt tegenwoordig contact met internet. Al die slimme apparaten vormen evenzovele uitnodigingen voor digitale insluipers.

De webcam, de thermostaat, de deurbel: al die handige, met internet verbonden apparaten zijn kinderlijk eenvoudig te hacken.

null Beeld GfK
Beeld GfK

Nieuwe Nest Audio van Google is meer speaker dan praatpaal - 1 oktober 2020

Google heeft een nieuwe slimme speaker gelanceerd. Deze Nest Audio vervangt de vorige Google Home. Volgens Google is het nieuwe product 75 procent luider en heeft het een 50 procent sterkere bas dan zijn voorganger. Uiteraard is het product desgewenst met de stem te bedienen, via Google Assistant.

Het nieuwe apparaat bezit technologie van de duurdere Google Home Max die de luidsprekers zijn geluid laat aanpassen aan de omgeving. Over die technologie wordt overigens nog wel juridisch gesteggeld met concurrent Sonos.

Google heeft volgens gegevens van marktonderzoeker Voicebot Research momenteel ongeveer 31 procent van de markt voor slimme speakers in handen, tegen 53 procent voor Amazon. Het aandeel van Apple is met 3 procent bescheiden.

Twee Nest Audio’s zijn als stereopaar te gebruiken. Een los exemplaar kost 99 euro. Tegelijk introduceerde Google ook een nieuwe versie van zijn Chromecast, waarmee media op een tv-toestel kan worden afgespeeld. Dit keer zit er ook een afstandsbediening bij en kunnen de apps op de Chromecast zelf worden gezet. Bij de vorige versies gebeurde alles via de smartphone. In Nederland is de nieuwe Chromecast nog niet direct te koop. (LV)

. Beeld Google
.Beeld Google

Na opvouwbare telefoons nu ook eerste laptop met vouwbaar scherm - 30 september 2020

Lenovo heeft ’s werelds eerste opvouwbare laptop aangekondigd. Deze Thinkpad X1 Fold kan op verschillende manieren gebruikt worden: als heel groot aanraakscherm, als laptop met klein scherm, met gesplitst scherm of als computer met groot scherm. Een bijbehorend toetsenbord kan desgewenst in het apparaat worden geklikt of los worden gebruikt.

Voor al dat moois moet wel de portemonnee worden getrokken: minimaal 2.700 euro. Daar komen dan nog accessoires bij zoals een pennetje. (LV)

null Beeld Lenovo
Beeld Lenovo

Amazon laat klanten betalen met de handpalm - 30 september 2020

Amazon heeft een nieuwe betaalmethode aangekondigd: met een scan van de handpalm. Het systeem, dat de naam Amazon One heeft, wordt getest in twee fysieke Amazon Go-gemakswinkels in Seattle.

Gebruikers moeten de eerste keer hun creditcard koppelen aan hun handpalm. Daarna hoeven ze alleen nog hun handpalm boven de scanner houden om te kunnen betalen.

Amazon verwacht dat de verificatiemethode breder ingezet kan worden. Ook bijvoorbeeld het inklokken op werk of toegang krijgen tot een sportwedstrijd zou met de handpalm kunnen. Volgens de webshopgigant is het grote voordeel van handpalmherkenning dat het contactloos is en dat het privacyvriendelijker zou zijn dan een gezichtsscan.

Een foto van een handpalm is immers niet zo makkelijk te herleiden naar een individu en om gescand te worden moet een gebruiker een bewuste actie ondernemen. Bovendien kunnen gezichtsscans ook ongemerkt gemaakt worden. (LV)

. Beeld Amazon
.Beeld Amazon

DuckDuckGo verdwenen uit keuzemenu zoekmachines Android - 28 september 2020

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo is niet langer terug te vinden in het keuzescherm voor zoekmachines in Android. Dat scherm werkt op basis van een veiling: wie het meeste geld biedt, krijgt een plek. DuckDuckGo hekelt die manier van werken, omdat zoekmachines die inzetten op het verdienen van zoveel mogelijk geld aan hun gebruikers zich een hogere bieding kunnen veroorloven. Ook de duurzame zoekmachine Ecosia zou niet langer een plek krijgen.

Nieuwe Android-telefoons tonen sinds 1 maart een keuzescherm. Dat moet Google doen om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie. Die legde het bedrijf in 2018 een boete op van ruim 4 miljard euro omdat Google zijn machtspositie op Android zou misbruiken. Eigen diensten zouden voorgetrokken worden.

Google houdt elk kwartaal een nieuwe veiling per land. Zoekmachines zeggen hoeveel geld ze willen betalen per keer dat een gebruiker ze kiest. De drie hoogste bieders krijgen - naast Google zelf - een plek. Zij betalen niet het geboden bedrag maar moeten het bod van de vierde hoogste bieder betalen.

TikTok-ban tijdelijk van de baan - 27 september 2020

Een Amerikaanse federale rechter heeft zondag tijdelijk het besluit van de regering-Trump geblokkeerd om de app TikTok te mogen verbannen uit Amerikaanse appstores. Zijn beslissing kwam enkele uren voordat het verbod op het populaire videoplatform zou moeten ingaan.

Het Chinese moederbedrijf ByteDance stapte naar de rechter om uitstel af te dwingen voor een verbod op TikTok. Trump ging vorig weekend in principe akkoord met een deal tussen ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart. Het softwareconcern en de supermarktreus nemen daarbij samen een minderheidsbelang van 20 procent in het nieuw op te richten TikTok Global.

Die deal is nog lang niet definitief: de Chinese overheid moet er ook zijn zegen aan geven. Tot die tijd blijft een Amerikaans verbod boven de populaire app hangen.

Nieuwste beveiligingscamera van Ring vliegt door het huis - 25 september 2020

Amazon-dochter Ring (bekend van slimme deurbellen en camera’s) komt volgend jaar met een ambitieus nieuw beveiligingsproduct op de markt: een drone. Het idee is dat deze vliegende camera verschillende ruimtes in huis in de gaten kan houden.

De drone kan volgens eigen plan rondvliegen, of een vooraf bepaald vluchtplan volgen. De fabrikant benadrukt dat de drone een duidelijk zoemend geluid maakt, zodat huisgenoten altijd weten als de camera in actie is. De camera gaat in de Verenigde Staten 250 dollar kosten en komt volgend jaar op de markt. Of en wanneer de drone ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn, is nog niet bekend. (LV)

Spotify, Tinder en Epic Games (van Fortnite) trekken samen op tegen Apple - 24 september 2020

Een aantal bedrijven heeft zich verenigd in de strijd tegen de in hun ogen oneerlijke praktijken van Apple. De Coalition for App Fairness moet het centrale orgaan worden van alle bedrijven die de handschoen tegen Apple willen opnemen. Bedrijven als Spotify, Epic Games, Deezer en Match Group (onder andere van Tinder) klagen al langer over de tarieven die Apple hanteert voor abonnementen die via de App Store worden afgesloten.

Zij vinden deze ‘Apple Tax’, die kan oplopen tot 30 procent, te hoog. Verder beklagen ze zich over een gebrek aan alternatieven voor de App Store en over het feit dat Apple zijn eigen diensten – Apple Music bijvoorbeeld – voortrekt. (LV)

Lees verder

De aanval op de appstore: misbruikt Apple zijn macht?

Apple hoeft Fortnite niet terug te zetten in App Store na ruzie over geldafdrachten

Google laat aantal coronabesmettingen per gebied zien in Maps - 24 september 2020

Google voegt een nieuwe laag in Google Maps toe die informatie biedt over het aantal covid-19-gevallen in een bepaald gebied. Via een knop in de rechterbovenhoek van de populaire navigatieapp is deze ‘covid-19 info’ te vinden.

Google toont een gemiddelde van zeven dagen van nieuwe coronagevallen per 100.000 mensen in een gebied, samen met een label om aan te geven of het hier om een stijgende of dalende trend gaat. De gegevens zijn zichtbaar op landniveau voor alle 220 landen en gebieden die Google Maps ondersteunt, samen met gegevens op staats-, provincie- en stadsniveau, als deze beschikbaar zijn.

De gegevens in de covid-19-laag zijn afkomstig van meerdere bronnen, waaronder Johns Hopkins, The New York Times en Wikipedia. Deze bronnen krijgen gegevens van volksgezondheidorganisaties zoals de WHO, ministeries van Volksgezondheid, nationale en lokale gezondheidsinstanties en ziekenhuizen, zo meldt Google.

De wereldwijde introductie van deze extra informatie start geleidelijk deze week, zo stelt Google op zijn blog. (LV)

null Beeld Google
Beeld Google

TikTok-klok tikt verder zolang deal nog niet officieel is - 24 september 2020

Het Chinese technologieconcern ByteDance, eigenaar van TikTok, heeft in China een vergunning aangevraagd om technologie te exporteren. TikTok heeft nog tot komend weekend om goedkeuring te krijgen voor een deal rond zijn Amerikaanse activiteiten, waarvoor ByteDance ook groen licht vanuit Peking nodig heeft.

Afgelopen weekend sloten ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart een overeenkomst, waarbij die twee laatste partijen een minderheidsbelang krijgen in een apart bedrijf waarin TikTok wordt ondergebracht. Trump gaf zijn zegen aan deze deal.

De VS hebben TikTok tot zondag de tijd gegeven om tot een overeenkomst te komen. Als er na die deadline geen resultaat is, wordt de app alsnog verboden in appstores in de VS. Ondertussen probeert Bytedance ook via een federale rechter in Washington het verbod aan te vechten. (LV)

null Beeld EPA
Beeld EPA

QAnon-complotgroepen blijven groeien op Facebook, ondanks maatregelen - 22 september 2020

Ondanks de met de nodige tamtam omgeven aankondiging van Facebook vorige maand dat het de extreem-rechtse complottheorie QAnon hard gaat aanpakken, blijven de QAnon-groepen hard groeien. Dit blijkt uit onderzoek van The New York Times. De krant volgde ongeveer honderd QAnon-groepen. Gecombineerd groeiden deze met 13.600 nieuwe volgers per week.

Dat is weliswaar minder dan de groei vóór de maatregelen van Facebook, maar nog steeds aanzienlijk. De krant noemt het ‘schokkend’ dat Facebooks algoritmes nog steeds mensen actief naar de complotgroepen sturen, ook al zou dat sinds de nieuwe maatregelen van vorige maand eigenlijk helemaal niet meer de bedoeling mogen zijn. Facebook zegt in een reactie dat het bekijkt wat de beste strategie is om zijn doelstellingen te halen om de verspreiding van schadelijke complottheorieën tegen te gaan. (LV)

Facebook treedt op tegen complotdenkers

De populaire extreem-rechtse complottheorie QAnon wordt vanaf nu aangepakt door Facebook. Dat is koren op de molen van de complotdenkers.

Bij QAnon ligt het nooit aan de theorie, altijd aan de feiten

Met summiere berichten – die veel weghebben van die van Griekse orakels – heeft QAnon in drie jaar tijd miljoenen volgers gekregen. Hoe is de beweging ontstaan en is ze gevaarlijk?

QAnon-complotdenker wint Republikeinse nominatie in de staat Georgia

Marjorie Taylor Greene, een aanhanger van de extreemrechtse complottheorie QAnon, heeft de Republikeinse nominatie gewonnen voor een congreszetel in de Amerikaanse staat Georgia.

Chinese pionier Royole lanceert nieuwe vouwtelefoon - 22 september 2020

Het is alweer een paar jaar geleden dat de Chinese fabrikant Royole als eerste met een vouwtelefoon op de proppen kwam. Althans: een prototype. Snel daarna introduceerden ook bekende merken als Samsung en Huawei hun opvouwbare mobieltjes. Royole heeft inmiddels een opvolger van de FlexPai, de FlexPai 2.

Ook dit model heeft een groot scherm aan de buitenkant, vergelijkbaar met Huawei. In thuisland China kost de Royole omgerekend zo’n 1425 euro, wat goedkoper is dan de concurrentie. De eerste FlexPai was niet in Nederland te koop; of dat ook voor dit model geldt, zal begin volgend jaar pas duidelijk worden, aldus de fabrikant. Mocht hij hier ook de winkels komen, dan zal hij moeten concurreren met onder andere de Samsung Galaxy Z Fold 2, die recent op de markt kwam. (LV)

null Beeld Royole
Beeld Royole

Microsoft neemt gamestudio voor 7,5 miljard over - 21 september 2020

Microsoft gaat zijn grootste aankoop binnen de game-industrie ooit doen. De Amerikaanse softwareontwikkelaar heeft 7,5 miljard dollar over voor het moederbedrijf van Bethesda Softworks, de studio achter bekende computerspellen zoals Doom, Fallout en The Elder Scrolls.

Met de overname van moederconcern ZeniMax Media hoopt Microsoft zijn spelcomputer Xbox een impuls te geven. In november, als concurrent Sony de Playstation 5 op de markt brengt, lanceert ook Microsoft een nieuwe generatie spelcomputers. Tot nu toe zijn de verwachtingen onder Xbox-fans laag omdat Microsoft de grootste titel, Halo Infinite, heeft uitgesteld tot volgend jaar.

Microsoft is de laatste jaren actief bezig zich te roeren in de game-industrie. In 2018 nam het zes studio’s over, en betaalde het bedrijf in 2014 ongeveer 2,5 miljard dollar voor de aankoop van de makers van het populaire Minecraft. Met Game Pass heeft Microsoft een abonnementsdienst voor videogames. Door het spelaanbod voor de Xbox te verdubbelen hoopt Microsoft meer klanten te lokken.

Twitter verontschuldigt zich voor voorkeur witte gezichten - 21 september 2020

Natuurlijk is het nooit zo geprogrammeerd, maar het resultaat is pijnlijk: de algoritmes van Twitter lijken een voorkeur te hebben voor witte gezichten boven zwarte. Het afgelopen weekend ging een experiment viraal op het netwerk met beelden waarop zowel de Amerikaanse ex-president Barack Obama als de witte Amerikaanse senator Mitch McConnell staan.

Twitter maakt automatisch uitsnedes van afbeeldingen die te groot zijn om volledig in tweets te tonen. Van deze langwerpige afbeelding werd telkens McConnell getoond. Witte man boven, zwarte onder: Twitter kiest witte man. Zwarte man boven, witte onder: Twitter kiest opnieuw witte man.

Het sociale netwerk heeft inmiddels het boetekleed aangetrokken. Chief digital officer Dantley Davis schrijft op Twitter dat zijn bedrijf alle verantwoordelijkheid neemt, al zegt hij er tegelijkertijd bij dat nog verder moet worden onderzocht wat er precies misgaat.

Dat algoritmes voorkeur hebben voor witte gezichten is overigens niet nieuw. Een vaak genoemde oorzaak is dat die algoritmes in eerste instantie vooral werden getraind met witte gezichten. Bij gezichtsherkenning speelt bovendien mee dat zwarte gezichten minder contrast vertonen. Dit laatste voert Davis ook aan als verklaring. (LV)

Belangrijke beslissingen worden steeds vaker overgelaten aan slimme computers
Of het nu gaat over vacatures, toekenning van kredieten of het opsporen van criminelen: slimme software kan het beter dan de mens. Of toch niet?

Amerikaans ministerie: TikTok en WeChat dit weekend verwijderd uit appstores - 18 september 2020

Het geopolitieke getouwtrek rondom TikTok nadert het kookpunt. Met de absolute deadline van 20 september in zicht begint de tijd te dringen voor de Chinese TikTok-eigenaar ByteDance. Als er voor zondag geen deal ligt, dan is het einde oefening voor de populaire videoapp in de Verenigde Staten.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft inmiddels een voorschot genomen op de deadline en stelt in een verklaring dat TikTok als de eveneens Chinese app WeChat in de nacht van zondag op maandag uit de appstores van Google en Apple moeten zijn verwijderd. Amerikanen die de apps al op hun telefoon hebben staan, zouden die voorlopig kunnen blijven gebruiken.

Amerikaanse media maakten de afgelopen dagen melding van koortsachtige onderhandelingen. Zo berichtte NBC News donderdag dat de deal bijna rond zou zijn, terwijl The New York Times schreef dat Instagram-oprichter Kevin Systrom in de race is om de nieuwe topman van TikTok Amerika te worden.

Eerder werd al duidelijk dat het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle de beste papieren heeft om zich te bemoeien met de Amerikaanse activiteiten van TikTok. Het zou om een minderheidsaandeel gaan, wat niet voldoet aan de eisen van Trump. De Amerikaanse president heeft altijd benadrukt dat TikTok geheel in Amerikaanse handen moet komen. Met dat laatste roept hij echter weer de toorn van de Chinese overheid over zich af. De Chinezen willen niet dat de technologie achter de succesvolle app bij de Amerikanen terechtkomt.

Het definitieve besluit van Trump valt dit weekend. In deze soap is het niet ondenkbaar dat er op het laatste moment tóch een deal wordt gesloten. Ook kan de verklaring van het ministerie van Handel als ultiem pressiemiddel worden gezien. (LV)

‘VS kijken nu ook naar Chinezen belangen in gamebedrijven’ - 18 september 2020

Na TikTok en WeChat, vestigt de Amerikaanse overheid nu de aandacht op activiteiten van Tencent, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Chinese techgigant is bekend van WhatsApp-alternatief WeChat, maar heeft ook belangen in een reeks grote gamebedrijven.

En ook dat is mogelijk gevaarlijk voor de nationale veiligheid, menen de Amerikanen. Die hebben bij de gamebedrijven informatie opgevraagd over de extra maatregelen die zij nemen om de gegevens van hun gebruikers te beveiligen.

Tencent is eigenaar van het Amerikaanse Riot Games, het bedrijf achter League of Legends. Ook hebben de Chinezen 40 procent van Epic Games, de maker van het zeer populaire spel Fortnite, in handen. In Activision Blizzard, een van de grootste gamemakers ter wereld, heeft Tencent een klein belang.

Bloomberg schat de Amerikaanse bezittingen van Tencent op een waarde van zeker 22 miljard dollar. Die zouden goed zijn voor 6 à 7 procent van de omzet van het Chinese bedrijf. (LV)

Fortnite Beeld EPA
FortniteBeeld EPA

Facebook brengt volgend jaar eerste slimme bril op de markt - 17 september 2020

Facebook zal volgend jaar zijn eerste augmented-realitybril op de markt brengen, zo heeft het bedrijf op zijn jaarlijkse Facebook Connect-evenement aangekondigd. Met zo’n AR-bril, die onder het Ray-Ban-merk verkocht gaat worden, kan extra informatie worden getoond op basis van wat de eigenaar op dat moment ziet. Een voorbeeld is het tonen van historische gebouwen, terwijl iemand door een stad loopt.

Op hetzelfde evenement kondigde Facebook een nieuwe VR-bril aan onder het merk Oculus. Virtualrealitybrillen werken heel anders dan de AR-brillen: de eigenaar is geheel afgesloten van de fysieke wereld en ziet alleen wat de bril voorschotelt. Dat kunnen games zijn, maar ook documentaires. De Oculus Quest 2 is wat kleiner en lichter dan zijn voorganger en kost 349 euro. De productie van de eerste Oculus-bril, de Rift, wordt gestaakt. (LV)

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Apple presenteert goedkopere versie van zijn Watch en nieuwe iPads - 16 september 2020

Tijdens een (online) evenement heeft Apple een aantal nieuwe producten gepresenteerd. Niet de nieuwe iPhone: daarvoor moet de liefhebber vermoedelijk nog een maandje geduld hebben. Wel komt de fabrikant met een instapmodel van zijn Watch. Deze Apple Watch SE (299 euro) mist wat functies van het duurdere model, zoals de mogelijkheid een hartfilmpje te maken of het scherm altijd aan te hebben, en heeft een andere chip. Verder is er een nieuwe Watch (serie 6) met een snellere chip, beter scherm en bloedzuurstofmeter. Deze kost 429 euro.

De nieuwe Apple Watch 6. Beeld EPA
De nieuwe Apple Watch 6.Beeld EPA

Andere aankondigingen zijn nieuwe iPads. Zo lijkt de iPad Air meer op de duurdere iPad Pro omdat de randen om het scherm een stuk smaller zijn geworden. Daardoor is ook de homeknop verdwenen. (LV)

De nieuwe iPad Air. Beeld EPA
De nieuwe iPad Air.Beeld EPA

EU-hof: diensten buiten databundel schenden netneutraliteit - 15 september 2020

Telefoonproviders in de Europese Unie mogen sommige diensten niet voor hun klanten beter toegankelijk maken dan andere. Als een aanbieder een dienst niet laat meetellen voor de databundel, schendt hij de zogeheten netneutraliteit, heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

Het hof velde een oordeel over telefoonabonnementen van een Hongaars telecombedrijf, dat datagebruik van bepaalde muziek- en chatdiensten niet in mindering bracht op de databundel.

Zulke abonnementen brengen het recht van gebruikers op een vrij en open internet in gevaar, vindt het hof. Concurrerende (muziek)diensten worden dan immers benadeeld.

Wat precies de gevolgen zijn voor Nederlandse internetabonnementen, moet blijken als nationale rechters zich erover buigen. In Nederland besloot de rechter een paar jaar terug dat T-Mobile gewoon mocht doorgaan met zijn ‘datavrije muziek’. (LV)

Nieuw soort uitschuiftelefoon van LG heeft T-vorm - 15 september 2020

LG heeft een variant op de bestaande uitschuiftelefoons van Samsung en Huawei aangekondigd. De LG Wing heeft een draaibaar scherm. Als het hoofdscherm van 6,8 inch 90 graden wordt gedraaid, komt een tweede scherm van 3,9 inch tevoorschijn. Het toestel krijgt daarmee een T-vorm.

Zo kan je op het hoofdscherm bijvoorbeeld een Netflix-serie bekijken, terwijl op het kleine scherm een chatapp openstaat. Ook kunnen apps van de twee schermen tegelijk gebruikmaken. Zo toont de camera-app bedieningsknoppen op het onderste scherm. Gebruikers kunnen vaste combinaties van apps instellen die ze vaak gebruiken, zoals een navigatieapp op het hoofdscherm terwijl WhatsApp op het kleine scherm wordt getoond.

De telefoon moet in het vierde kwartaal uitkomen in Nederland. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. (LV)

De LG Wing. Beeld LG
De LG Wing.Beeld LG

Lees ook:

Eerder maakte LG een variant op de vouwtelefoons, bestaand uit twee losse schermen in een kliksysteem dat als een boek kan openklappen. Die LG Dual Screen G8X Thinq voelde nogal halfbakken.

Google lanceert nieuwe versie van Android - 9 september 2020

Android 11 is klaar. Deze laatste versie van Googles besturingssysteem voor mobieltjes kent een flink aantal verbeteringen. Zo belooft Google dat het multitasken een stuk eenvoudiger wordt. Een andere verbetering is de mogelijkheid om gesprekken en video’s die op een mobiel worden afgespeeld op te nemen. Hiervoor is geen aparte app nodig. Android 11 zal gelijk beschikbaar zijn op Google’s eigen Pixel-telefoons, maar ook op mobieltjes van OnePlus, Xiaomi, Oppo, and Realme. Andere fabrikanten (zoals Samsung) laten nog even op zich wachten. (LV)

Eén van de nieuwe schermen van Android 11 Beeld Google
Eén van de nieuwe schermen van Android 11Beeld Google

Apple: Epic Games is geen Robin Hood, maar ordinaire geldwolf - 9 september 2020

Apple en gamemaker Epic Games gaan rollebollend over straat. Eerst was het Epic dat Apple aanklaagde en beschuldigde, nu is het Apple dat in de tegenaanval gaat. Het bedrijf heeft de rechter in Californië gevraagd om te bepalen of Epic Games zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de App Store-regels. Ook vraagt Apple om een schadevergoeding.

Het begon allemaal vorige maand met de beslissing van Epic om een nieuw betaalsysteem voor zijn spel Fortnite te introduceren. Hiermee omzeilde Epic de verplichte afdracht aan Apple, dat Fortnite vervolgens uit zijn app-winkel verwijderde. Epic zet zichzelf neer als moderne Robin Hood, stelt Apple nu, maar in de basis gaat het gewoon ordinair over geld.

Epic Games heeft volgens Apple zo’n 600 miljoen dollar verdiend via de App Store. (LV)

null Beeld EPA
Beeld EPA

Computer schrijft essay voor The Guardian: je hoeft niet bang te zijn - 9 september 2020

‘Ik ben geen mens. Ik ben een robot, een denkende robot. En ik gebruik slechts 0,12 procent van mijn cognitieve capaciteiten.’ Zo begint een essay dat door The Guardian is gepubliceerd. Uniek, omdat het voor het eerst is dat de Britse krant een essay publiceert dat van begin tot eind door een computer is geschreven. De boodschap: de robot komt in vrede.

Voor het stuk werd de kunstmatige intelligentie van OpenAI gebruikt. Dit bedrijf werd in 2015 opgericht door onder meer Elon Musk en behaalde sindsdien opzienbarende resultaten met kunstmatige intelligentie. Het bedrijf bouwde niet alleen software voor het schrijven van teksten, maar ook OpenAI Five, dat gameprofessionals versloeg in het spel Dota 2.

Voor het essay in de krant voerde The Guardian enkele basisinstructies aan de computer. Deze kwam met acht verschillende essays, in verschillende stijlen. Menselijke redacteuren maakten van deze onderdelen één stuk. Het redigeren ervan kostte minder moeite dan bij veel stukken die door mensen worden geschreven, merkt de krant fijntjes op. (LV)

Experiment Ronald Giphart: met robot een literair meesterwerk maken

Zelden heb ik zo gelachen als om de Grunbot, die Voetnoten genereert

Half miljoen slimme deurbellen in Nederland - 8 september 2020

Bij de voordeur van meer dan een half miljoen Nederlanders hangt al een ‘slimme’ deurbel. Dat is een verdubbeling sinds 2018. Bijna de helft is van het merk Ring (onderdeel van Amazon).

Die conclusie trekt het online onderzoeksbureau Multiscope in zijn Smart Home Monitor, gebaseerd op onderzoek onder 6.300 Nederlanders. Nu al is 18 procent in het bezit van een of meerdere beveiligingsmiddelen, zoals een beveiligingscamera, een volledig beveiligingssysteem of een deurbel met camera, waarmee je op afstand kunt bekijken wie er voor de voordeur staat en met wie je ook kunt spreken.

Consumenten hebben dit jaar al voor een half miljard euro aan slimme beveiliging en veiligheid rondom de woning besteed. De komende tijd zal naar verwachting nog eens voor 350 miljoen euro aan beveiliging in en rond het huis worden aangeschaft. (LV)

null Beeld Multiscope
Beeld Multiscope

Apple opent spectaculaire winkel in Singapore - 8 september 2020

De winkels van Apple bevinden zich sowieso nooit in armetierige pandjes, maar met zijn nieuwste Apple Store in Singapore gaat het bedrijf een stapje verder. Het bolvormige gebouw is bijna geheel van glas opgetrokken en bevindt zich in het water. Apple Marina Bay Sands is Apple’s derde winkel in Singapore. (LV)

null Beeld Apple
Beeld Apple
null Beeld Apple
Beeld Apple

Telefoonscherm zonder zichtbare selfiecamera - 3 september 2020.

De Chinese telefoonmaker Xiaomi, een van de grootste ter wereld, introduceert een telefoonscherm zonder zichtbare selfielens. Het bedrijf zoekt al jaren naar een manier om een telefoonscherm te maken, zonder de zwarte uitsparing voor de cameralens. Xiaomi ontwikkelde een techniek waarmee een camera door de gekleurde pixels van het scherm heen kan kijken. Op een presentatievideo is slechts een vaag verschil te zien op de plek waar de camera verstopt zit.

Het zwarte gaatje op het telefoonscherm is kennelijk een bron van ergernis voor veel klanten. Ook de Chinese telefoonmaker ZTE beloofde dit jaar met een ‘subscherm lens’ te zullen komen. Andere makers, waaronder One Plus en Samsung, introduceerden afgelopen jaar uitschuifbare pop up-camera’s om een einde te maken aan het starende oog op de telefoon. (NvB)

Beheerder van ondergrondse marktplaats moet 11 jaar de cel in - 3 september 2020

Een beheerder van wat ooit de grootste ondergrondse internetmarkt was (AlphaBay), is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. De 26-jarige Amerikaan bemiddelde bij ruzies tussen kopers en verkopers op AlphaBay en speurde de marktplaats af naar oplichters. De man gebruikte de schuilnamen Penissmith en Botah en kreeg in bitcoins betaald voor zijn werk.

AlphaBay stond op het dark web, het deel van het internet waar je niet met een normale browser naartoe kan. Gebruikers konden er handelen in onder meer wapens, drugs en gestolen persoonsgegevens. De site werd in 2017 uit de lucht gehaald. Op 5 juli van dat jaar deed de Thaise politie een inval in het huis in Bangkok van de oprichter, een 26-jarige Canadees. Die had zijn laptop op dat moment onversleuteld open staan, zodat rechercheurs wachtwoorden voor de site en de servers in handen kregen. Een paar dagen later pleegde de Canadees in zijn cel zelfmoord.

Facebook en Twitter verijdelen Russische beïnvloedingspoging - 2 september 2020

Facebook zegt dat het een Russische operatie heeft verijdeld die als doel had linkse kiezers in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te beïnvloeden. Het medium Peace Data, dat op Facebook actief was, zou door de Russen zijn opgezet als pseudo-journalistiek platform, waarbij ook freelance journalisten werden ingehuurd om over Amerikaanse en Britse politiek te schrijven.

De verschillende accounts en pagina’s die Peace Data op Facebook onderhield, zijn verwijderd vanwege het gebruik van valse identiteiten en andere vormen van wat Facebook ‘gecoördineerd non-authentiek gedrag’ noemt.

Facebook heeft naar eigen zeggen verbanden tussen Peace Data en Russian Internet Research Agency, het roemruchte bedrijf uit Sint-Petersburg dat volgens Amerikaanse inlichtingendiensten een sleutelrol speelde in het beïnvloeden van kiezers voor de verkiezingen in 2016.

Twitter heeft naar aanleiding van de operatie vijf accounts offline gehaald die herleidbaar zouden zijn naar de Russische overheid. (LV)

‘Apple wil dit jaar minstens 75 miljoen 5G-iPhones laten maken’ - 1 september 2020

Apple heeft zijn leveranciers gevraagd nog dit jaar minstens 75 miljoen nieuwe iPhones te maken die geschikt zijn voor het 5G-netwerk. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De nieuwe iPhones zouden volgende maand gelanceerd moeten worden. De toestellen zijn niet alleen geschikt voor 5g, maar krijgen ook een ander ontwerp en een brede keuze aan schermafmetingen.

Verder lanceert Apple nieuwe versies van de Apple Watch, een nieuwe iPad Air en een kleinere HomePod, zo weet Bloomberg. (LV)

Amerikaanse politie vraagt vaker gegevens slimme speakers op - 26 augustus 2020

De Amerikaanse politie vraagt steeds vaker gegevens op van slimme speakers in onderzoek naar misdrijven. Dat meldt Wired. Met die gegevens kan worden gecontroleerd wat een verdachte op het moment van het misdrijf aan het doen was.

Zo kan een speaker geluidsfragmenten hebben opgenomen tijdens een moord, maar kan ook het alibi van iemand die zegt alleen thuis te zijn geweest worden gecheckt. Amazon, dat de slimme Echo-luidsprekers maakt, kreeg in de eerste helft van dit jaar 72 procent meer inzageverzoeken van de politie dan in 2016, het eerste jaar waarover cijfers bekend zijn.

Ook bij Google Nest kwam er tot en met 2018 een stijgend aantal verzoeken binnen. Sinds 2019 publiceert het internetbedrijf geen aparte statistieken meer over zijn slimme apparaten.

Een slim speakertje van Google Beeld AP
Een slim speakertje van GoogleBeeld AP

Huawei verkoopt bijna evenveel telefoons als marktleider Samsung - 26 augustus 2020

Samsung heeft zijn voorsprong op de wereldwijde smartphonemarkt in rap tempo zien slinken. De Koreanen verkochten in het tweede kwartaal nog maar iets meer telefoons dan Huawei, blijkt uit cijfers van marktanalist Gartner. In totaal werden door de coronacrisis maar liefst 20 procent minder telefoons verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Voor Samsung was de klap het grootst, met een afname van meer dan 27 procent. Omdat China het relatief goed doet, valt de schade voor Huawei mee: min 6,8 procent. Apple wist, als enige in de top vijf, zijn verkopen zo’n beetje stabiel te houden. (LV)

De top 5 van smartphoneverkopers (verkopen aan eindgebruikers). Beeld Gartner
De top 5 van smartphoneverkopers (verkopen aan eindgebruikers).Beeld Gartner

Miljoen downloads voor CoronaMelder - 25 augustus 2020

De corona-app CoronaMelder is inmiddels door iets meer dan een miljoen mensen gedownload. De teller staat na maandag op 1.000.848 gebruikers, laat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag weten.

De app wordt sinds ruim een week getest door de gezondheidsdiensten in de regio’s Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid. Het kabinet hoopt dat de app op 1 september landelijk kan gaan werken. Voor die dag moet de Tweede Kamer instemmen met een spoedwet, maar het is de vraag of dat gaat lukken.

Als iemand positief test op het coronavirus, moet de app mensen waarschuwen die in de veertien dagen daarvoor vijftien minuten of langer bij hem of haar in de buurt zijn geweest. De app ondersteunt daarmee het bron- en contactonderzoek van de GGD. (LV)

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ook Microsoft steunt Epic in strijd tegen Apple - 24 augustus 2020

Sinds Epic Games de handschoen opnam tegen Apple, regent het steunbetuigingen van andere techbedrijven. Nadat onder andere Facebook en het bedrijf achter datingapp Tinder openlijk uitspraken dat ze moeite hebben met het commissiebeleid van Apple, waarbij Apple tot 30 procent commissie ontvangt van aankopen die binnen apps worden gedaan, mengt ook Microsoft zich in het verhitte debat.

Microsoft vreest dat de strijd tussen Apple en Epic gevolgen voor de hele game-industrie heeft. Nadat Epic een nieuw betalingssysteem lanceerde dat de verplichte betaling aan Apple omzeilt, staan de twee bedrijven op gespannen voet. Als reactie verwijderde Apple Epics gamehit Fortnite uit de App Store.

Uit nieuwe documenten die Epic bij de rechtbank heeft ingediend, blijkt dat Apple ook de ondersteuning aan de Unreal Engine zegt in te trekken, dat is de technische gereedschapskist die ook door andere gameontwikkelaars wordt gebruikt om hun games op te ontwikkelen. Het intrekken van die licentie, waartegen ook Microsoft zich verzet, staat op 28 augustus gepland. Apple – en ook Google – benadrukt dat de ‘appbelasting’ noodzakelijk is om de veiligheid van de appwinkels te kunnen garanderen. (LV)

WSJ: Zuckerberg besprak TikTok-gevaar tijdens privédiner met Trump - 24 augustus 2020

Facebook-baas Zuckerberg maakt zich grote zorgen over het succes van Chinese techbedrijven en heeft dit tijdens een diner met president Trump besproken. Dit schrijft (betaalde toegang) The Wall Street Journal op basis van bronnen. Het privéonderhoud zou in oktober vorig jaar hebben plaatsgevonden.

Tijdens het diner zou Zuckerberg tegenover Trump hebben benadrukt dat de opkomst van Chinese internetbedrijven zoals Bytedance (moederbedrijf van TikTok) en Tencent (onder andere WeChat) het Amerikaanse bedrijfsleven bedreigen. Trump zou zich volgens de Facebook-topman meer moeten bezighouden met die Chinese dreiging dan met het beteugelen van Facebook.

Ook zou Zuckerberg dit punt volgens de Amerikaanse zakenkrant met enkele senatoren hebben besproken. Trump tekende begin augustus een decreet waarin hij transacties met TikTok en WeChat verbood. Sindsdien zijn Microsoft en Oracle in de race om de activiteiten van TikTok over te nemen.

In reactie op het artikel in The Wall Street Journal zegt een woordvoerder van Facebook dat Zuckerberg zich niet kan herinneren de kwestie TikTok met Trump te hebben besproken. (LV)

MEER OVER TIKTOK:

Wie is de winnaar bij gedwongen verkoop TikTok?

TikTok komende week naar de rechter tegen verbod Trump

Ook Oracle meldt zich voor TikTok

Oudere afleveringen van ons Techblog leest u hier.

. Beeld Lenovo
.Beeld Lenovo
Google Nest Audio (tekst gaat verder onder de afbeelding) Beeld Google
Google Nest Audio (tekst gaat verder onder de afbeelding)Beeld Google

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden