weblog

Techblog - Nieuwe Call of Duty verlegt het slagveld naar de sterren

De best verkopende soldatensimulator voor pc's en spelcomputer gaat de ruimte in. Maar we gaan geen aliens doodschieten, vertelt ontwikkelaar Infinity Ward.

Peter van Ammelrooy
Laagvliegende ruimteschepen in de nieuwe Call of Duty. Beeld Infinity Ward
Laagvliegende ruimteschepen in de nieuwe Call of Duty.Beeld Infinity Ward

Call of Duty doet een Buzz Lightyeartje. De best verkopende soldatensimulator voor pc's en spelcomputers gaat 'to infinity and beyond' met de eerste editie die zich voor een groot deel buiten de dampkring afspeelt, tussen de planeten van ons zonnestelsel.

Van Call of Duty verschijnt sinds enkele jaren jaarlijks een nieuwe aflevering, afwisselend gemaakt door drie studio's: Treyarch, Sledgehammer Games en Infinity Ward.

Die laatste tekent voor de titel van 2016. De laatste CoD, zoals de soldatensim wel wordt afgekort, waarvoor de Californiërs verantwoordelijk waren was Ghosts uit 2013. Ze tekenden ook voor de oerversie (uit 2003) en Modern Warfare uit 2007, waarbij de reeks de overgang maakte van de Tweede Wereldoorlog naar moderne oorlogsvoering.

Uitgever Activision gaf maandag de eerste beelden vrij van Call of Duty: Infinite Warfare, in de vorm van schermafbeeldingen en een lange trailer. Daarin komen taferelen langs die erg doen denken aan andere ruimteschietspellen zoals Star Wars en HALO, maar ook het onlangs verschenen spel Adr1ft, waarin je als astronaut moet overleven in een uiteenvallend ruimtestation.

null Beeld Infinity Ward
Beeld Infinity Ward

Oorlogsverhalen

Het is niet de eerste keer dat de makers van Call of Duty een kijkje nemen in de ruimte, maar in Ghosts uit 2013 bleef de inbreng van de kosmos beperkt tot het inleidende verhaaltje.

Toch wil ontwikkelaar Infinity Ward de nieuwe Call of Duty niet scharen onder science fiction of het een ruimteschietspel noemen. Designchef Jacob Minkoff zegt tegenover de website Gamespot dat inspiratie komt van 'oorlogsverhalen'.

'Dit is Call of Duty. We hebben het over oorlogsvoering en in dit geval oneindige oorlogsvoering. (Het gaat om) klassiek vertelde verhalen die zich in elke setting kunnen afspelen.'

Het heelal, zegt Minkoff, voegt een extra dimensie toe - die van een vijandige, onleefbare omgeving voor mensen, maar er komen geen boosaardige aliens voor in de nieuwe game.

In Call of Duty: Infinite Warfare neemt de speler de rol op zich van commandant Reyes, de 'stuurman' van Retribution, een van de weinige ruimteschepen die de aarde nog kan inzetten tegen The Settlement Defense Front, een fascistische afscheidingsbeweging. Na jaren van een gewapende vrede loopt het conflict uit de hand en gaan het front en een ruimteverbond opgezet onder de vlag van de Verenigde Naties (VN) met elkaar in de clinch, tussen de planeten van ons zonnestelsel.

null Beeld Infinity Ward
Beeld Infinity Ward

WOII

De keuze voor een ruimteoorlog is opvallend, omdat algemeen werd aangenomen dat de Call of Duty-reeks na jaren van moderne oorlogsvoering met exoskeletten, robots en drones zou terugkeren naar zijn wortels. De eerste drie games waren gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog.

Van de vijftien grote volwaardige Call of Duty-titels waren tot een jaar terug 175 miljoen exemplaren verkocht. De serie heeft uitgever Activision naar schatting 10 miljard dollar in het laadje gebracht.

Behalve Infinity Warfare brengt Activision ook een remake uit van Call of Duty 4: Modern Warfare, uit 2007. Daarvoor moet de gamer wel een van de speciale edities kopen die van Infinity Warfare zullen worden uitgebracht. De remake zal (aanvankelijk?) niet los verkrijgbaar zijn.

Call of Duty: Infinity Warfare verschijnt 4 november voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One.

null Beeld Infinity Ward
Beeld Infinity Ward
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden