Techblog

Techblog - Facebook in beroep tegen uitspraak over bitcoinadvertenties met John de Mol

Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Beeld Matteo Bal

Facebook in beroep tegen uitspraak over bitcoinadvertenties met John de Mol - 6 december 2019

Facebook heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de rechterlijke uitspraak dat het nepadvertenties waarin John de Mol fungeert moet weren. Ook moet Facebook gegevens over de oplichters achter de misleidende advertenties verstrekken aan De Mol.

De nepadvertenties stellen dat De Mol of een andere bekende Nederlander een fortuin verdiende door te investeren in Bitcoin, om mensen te verleiden zelf geld over te maken.

Facebook stelt al veel te doen om de advertenties te weren – iets dat de rechter tijdens de uitspraak erkende – maar dat de adverteerders hun tactieken zo snel aanpassen dat het technisch te moeilijk is om alles eruit te filteren. Daar komt volgens een woordvoerder bij dat Facebook van de rechter moet kijken naar externe websites die niet onder de controle van het platform vallen. (NW)

Een voorbeeld van een nep-advertentie waarover John de Mol de zaak aanspande. Beeld RV

Maker Pokémon Go gaat meewerken aan een augmentedrealitybril - 6 december 2019

Het bleek een immens succes: rondlopen in de echte wereld op zoek naar Pokémon, die via het telefoonscherm op de echte wereld worden geprojecteerd. Maar dit spel, Pokémon Go, zou veel overtuigender zijn met een bril die deze Pokémon rechtstreeks in het zicht plaatst, via de brillenglazen. Alsof Pikachu écht in het gras zit.

Een Pokémon (in dit geval Charmander) op straat geprojecteerd via de telefoon. Dat kan realistischer met een augmented reality-bril. Beeld EPA

Zo’n bril staat nu op de planning. Niantic – naast Pokémon Go de maker van het vergelijkbare spel Harry Potter: Wizards Unite – heeft een samenwerking met chipfabrikant Qualcomm aangekondigd om er de komende jaren een te ontwikkelen. 

Overigens zijn dergelijke augmentedrealitybrillen al op de markt, al zijn ze vaak nog erg duur (de betere kosten al snel duizenden euro’s). In onderstaande video testen we een van de geavanceerdere varianten zelf uit. (NW)

Minister Grapperhaus pleit opnieuw voor verzwakken encryptie - 5 december 2019

Minister Grapperhaus van Veiligheid heeft opnieuw gepleit voor het verzwakken van versleutelde software en diensten. Hij roept de Europese Unie op een wet aan te nemen die zo’n achterdeur mogelijk maakt, zodat harder kan worden opgetreden tegen online kindermisbruik.

Tegenover Politico stelt de minister dat het onmogelijk zou moeten zijn encryptie te gebruiken om kinderporno uit te wisselen. Het is niet voor het eerst dat Grapperhaus pleit voor zwakkere encryptie om kindermisbruik tegen te gaan. Dit pleidooi is omstreden: het officiële kabinetsstandpunt luidt dat sterke versleuteling essentieel is voor de vrijheid op internet.

D66-kamerlid Kees Verhoeven noemt de uitspraken ‘onacceptabel’ en heeft spoedvragen gesteld. (LV)

Facebook aangeklaagd door ex-moderator vanwege posttraumatisch stresssyndroom - 5 december 2019

Een oud-werknemer van Facebook heeft het sociale medium aangeklaagd vanwege een posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). Dat zou hij hebben opgelopen tijdens zijn werkzaamheden voor het bedrijf, meldt The Guardian. De man werkte tot twee jaar geleden als moderator, hij beoordeelde of bijdragen van gebruikers tegen de regels van het platform ingaan. 

Hij stelt nog altijd last te hebben van beelden die hij zag, waaronder een vrouw die wordt gestenigd en een hond die levend wordt gekookt. Als gevolg hiervan zegt hij onder meer slaap- en concentratieproblemen te hebben. De rechtszaak dient in Ierland, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook staat. 

Psychische problemen als gevolg van het modereren van Facebook-berichten en een hoge werkdruk zijn vaker beschreven, onder meer in de Volkskrant.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen The Guardian aan medewerkers training en constant beschikbare begeleiding aan te bieden om de soms giftige en walgelijke teksten en beelden te kunnen verwerken. (NW)

Kunstmatige intelligentie-keyboard van Amazon leidt tot verwarring - 4 december 2019

Amazon Web Services introduceerde deze week op een groot evenement in Las Vegas een nieuw speeltje: DeepComposer. Dit is een goedkoop keyboard dat aan een computer kan worden gekoppeld en zo samenwerkt met kunstmatige intelligentie om gezamenlijk nieuwe liedjes of klassieke stukken te maken. Wie nu naar de winkel rent met de verwachting dat DeepComposer een nieuwe hit schrijft: niet doen. Zo schreef BBC News dat de muziek nogal beroerd klinkt.

Techblog The Verge zegt in verwarring te zijn: het lijkt een consumentenproduct, maar het is het niet. Maar voor wie is het wel bedoeld? Software-ontwikkelaars, zo schrijft Amazon zelf in een blog. Zij moeten spelenderwijs kunnen stoeien met AI-modellen. (LV)

TikTok beknotte mensen met overgewicht of handicap om pesten te voorkomen - 3 december 2019

Videoplatform TikTok paste tot voor kort een nogal wonderlijke strategie toe tegen pesten: het bereik van mogelijke slachtoffers inperken. Filmpjes van mensen met overgewicht of een beperking en van mensen uit de lhbti-gemeenschap werden domweg aan minder gebruikers getoond.

De precieze aanpak varieerde: soms werden video’s niet buiten het eigen land getoond, andere waren na een vooraf ingesteld aantal kijkers niet meer te zien op de openbare ‘Voor jou’-pagina. De gedachte was dat als pestkoppen minder filmpjes zouden zien waarop ze met pesterijen konden reageren, ze minder zouden pesten.

Na de onthulling van dit beleid door de Duitse website NetzPolitik.org, aan de hand van gelekte documenten, gaf TikTok aan dat deze aanpak verkeerd is en dat hij niet langer wordt toegepast. Volgens NetzPolitik tonen de documenten dat dit beleid in elk geval tot afgelopen september in de moderatie-regels te vinden was. (NW)

Facebook geeft zijn werknemers chatbot om lastige vragen te oefenen - 3 december 2010

Het lijkt een welkom hulpje met de feestdagen in aantocht: een chatbot voor Facebook-werknemers die ze kan helpen om alle lastige vragen te beantwoorden. Volgens the New York Times, die over deze zogenoemde Liam Bot bericht, is de chatbot bedacht nadat verschillende werknemers zouden hebben aangegeven dat ze het moeilijk vinden kritische vragen van vrienden en familieleden te beantwoorden.

Zo biedt Liam ze een mogelijke uitweg bij een vraag als ‘Hé, jij werkt toch bij Facebook… waarom verspreiden jullie toch zo veel haatberichten?’ Liam vertelt dan dat Facebook de laatste tijd heel veel extra moderatoren heeft ingehuurd. Facebook begon de chatbot eerder dit jaar te testen, zo zegt een woordvoerder tegenover de krant. (LV)

Desinformatie verspreiden is een lucratieve bezigheid - 29 november 2019

Websites die desinformatie verspreiden, halen gezamenlijk tenminste 235 miljoen dollar per jaar binnen aan advertentie-inkomsten, berekende non-profitorganisatie Global Disinformation Index

Dat geld komt voor een belangrijk deel van bedrijven die online adverteren. Door het ingewikkelde en grotendeels automatische veilingsysteem van online advertentieruimte, weten zij in veel gevallen niet waar hun advertenties verschijnen. 

Desinformatie is in deze studie gedefinieerd als het expres of met kwade bedoelingen verspreiden van misleidende informatie. Dit kan gedaan worden om mensen politiek te beïnvloeden, maar ook om bezoekers te trekken – en er dus aan te verdienen. 

Onlangs kwam een studie uit naar de stand van nep- en pulpnieuws in Nederland, waaruit blijkt dat beide momenteel nauwelijks invloed hebben op het democratische proces. Lees er hier meer over. (NW)

De methodiek van de studie

De Global Disinformation Index verzamelde 20 duizend internetdomeinen die eerder als ‘desinformerend’ waren bestempeld door bronnen als PolitiFact, Le Monde en NewsTracker. Uit deze groep destilleerde de organisatie 1.700 domeinen die door meerdere organisaties als zodanig waren aangeduid. Via openbare informatie over bezoekersaantallen en bekende gemiddelde advertentie-inkomsten per bezoeker werd per website een schatting gemaakt van de advertentie-inkomsten. Hierna extrapoleerde de Global Disinformation Index de resultaten naar de gehele groep websites. De schatting is conservatief en beslaat slechts een deel van de websites die daadwerkelijk aan desinformatie verdienen, stelt de organisatie. (NW)

Go-kampioen houdt het voor gezien: computer te goed - 28 november 2019

Een van de beste go-spelers ter wereld zet een punt achter zijn carrière. De reden: computers zijn zo slim geworden, dat het onmogelijk is om ze nog te verslaan in het eeuwenoude bordspel. ‘Zelfs als ik nummer één van de wereld ben, ben ik niet de top. Er is een wezen dat niet kan worden verslagen’, aldus de 36-jarige Zuid-Koreaan Lee Sedol.

De 36-jarige Zuid-Koreaan is al sinds zijn twaalfde professioneel go-speler en werd achttien keer wereldkampioen. Sedol werd wereldberoemd door zijn tweestrijd met AlphaGo in 2016. Sedol verloor toen met 4-1.

AlphaGo was gemaakt door DeepMind, Googles zusterbedrijf dat werkt aan kunstmatige intelligentie. Later won AlphaGo ook van de toenmalige nummer 1 van de wereld, Ke Jie. De kans dat een mens ooit nog van ’s werelds beste AI wint is nihil. De opvolger van Alpha Go – AlphaGo Zero genaamd – won in 2017 met 100-0 van zijn voorganger. (LV)

Nederland koploper in betalen met horloges en ringen - 28 november 2019

Nederland is Europees koploper als bij het betalen met ringen, smartwatches of armbanden. Volgens betalingsdienstverlener Mastercard is ons land goed voor een derde van alle Europese transacties met deze zogenoemde wearables.

Mastercard maakt niet bekend hoe vaak Nederlanders precies hun wearable, voorzien van een speciale chip, langs de betaalterminal in winkels hebben gehaald.

Ook wereldwijd gezien behoort Nederland tot de landen met de meeste wearable-transacties. Alleen in Australië wordt er meer gebruik van gemaakt. Buiten Australië en de Verenigde Staten (achtste plaats) zijn alle landen van de wereldwijde top 10 Europees. (LV)

Twitter gaat inactieve accounts verwijderen; en de tweets van overledenen dan? – 27 november 2019

Accounts waarop langer dan zes maanden niet is ingelogd, worden vanaf december verwijderd van Twitter, meldt The Verge. Hierdoor komt een zwik gebruikersnamen beschikbaar. Twitter verwacht dat het verwijderproces maanden in beslag zal nemen.

Een neveneffect is dat ook tweets van overledenen hierdoor verdwijnen. Daarom is een project met de naam The Twittering Dead gestart, dat op verzoek Twitteraccounts archiveert.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook biedt Twitter geen mogelijkheid om de accounts van overledenen een herdenkingsstatus te geven. Dat terwijl de digitale nalatenschap voor achtergebleven vrienden en familie van waarde kan zijn. Lees er meer over in dit artikel rond de vraag: wat moet er met onze data gebeuren na de dood? (NW)

Update 28 november: Twitter heeft na kritiek op zijn aankondiging besloten nog even te wachten met het verwijderen van inactieve accounts.

Samsung en Huawei verkopen meer smartphones, Apple minder - 26 november 2019

Samsung en – vooral – Huawei hebben hun posities op de wereldwijde smartphonemarkt flink weten te verstevigen. In het derde kwartaal steeg het marktaandeel van Samsung van 18,9 procent (vorig jaar) naar 20,4 procent en dat van Huawei van 13,4 naar 17 procent.

Apple verkocht volgens marktonderzoeksbureau Gartner juist minder telefoons en zakte van 11,8 naar 10,5 procent. Xiami en OPPO (beide net als Huawei Chinees) zijn de nummer vier en vijf. Huawei deed het vooral goed op de thuismarkt, waar 40 van de 66 miljoen apparaten werden verkocht. (LV)

Wereldwijde verkopen in duizendtallen Beeld Gartner

Tim Berners-Lee onthult nieuw reparatieplan voor internet - 25 november 2019

De uitvinder van het world wide web – Tim Berners-Lee – heeft een nieuw plan gelanceerd dat het web moet repareren. Met veel anderen is Berners-Lee van mening dat het dertig jaar oude web zijn beloftes niet heeft ingelost. Onder andere omdat het wordt gedomineerd door een paar extreem machtige en rijke marktpartijen die er met de data van gebruikers vandoor gaan.

Zijn nieuwe initiatief Contract for the Web gaat uit van negen basisprincipes waaraan overheden, bedrijven én consumenten zich moeten houden. Zo moeten bedrijven de privacy van hun gebruikers respecteren en moeten gebruikers start-ups steunen die zich inzetten voor publieke waarden. Het contract wordt door tientallen organisaties en bedrijven gesteund, waaronder opvallend genoeg ook Microsoft, Google, Twitter en Facebook, op wie de laatste tijd juist veel kritiek is vanwege hun ongezonde datahonger en te grote macht.

Berners-Lee stelt tegenover the Guardian dat er nu actie nodig is, willen we niet met zijn allen in een digitale dystopie terecht komen. Vorig jaar kwam de Brit al met een ander plan dat een deel van de problemen moet oplossen: een digitale kluis waarin de data van consumenten worden opgeslagen. (LV)

‘Vrouwen zijn beleefder tegen slimme speakers dan mannen’ - 22 november 2019

Het blijkt maar weer hoezeer de mens geneigd is sociaal gedrag te vertonen richting apparaten: meer dan de helft van de eigenaren van een slimme speaker zegt soms ‘alsjeblieft’ tegen de digitale assistent. ‘Hey Google, zet de thermostaat op twintig graden - alsjeblieft.’ En opvallend: van de vrouwen zegt 62 procent weleens ‘alsjeblieft’, tegenover 45 procent van de mannen.

Dat blijkt uit onderzoek van Pew Research, die een enquête hield onder bijna zesduizend Amerikaanse bezitters van slimme speakers, waarvan er meer dan vierduizend mensen reageerden. Wat dit verschil veroorzaakt – of mannen daadwerkelijk onbeleefder zijn of een andere houding jegens technologie hebben, bijvoorbeeld – is de vraag (The Verge speculeert er in dit artikel over door). (NW)

De Amazon Echo (links) en Google Home (rechts). Beide zijn slimme speakers, die reageren op gesproken commando's. Bijvoorbeeld om online zoekopdrachten uit te voeren, of om apparaten in huis te bedienen. Beeld AP

Altijd spannend: zegt de baby eerst ‘mama’, of krijgt papa die egostreling? Of gaat de eer binnenkort naar Siri of Alexa, de digitale assistent?

Spiekbriefje Trump leidt tot eigen letterype (en Ramones-song) - 21 november 2019

De uitgeschreven verklaring die de Amerikaanse president Trump woensdag voorlas, heeft tot de nodige digitale huisvlijt geleid. In de verklaring stelt hij dat hij niets wilde als tegenprestatie – ‘quid quo pro’ – van zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelenski. De kenmerkende kloeke letters zijn nu ook gratis te downloaden als lettertype: Tiny Hand (verwijzend naar Trumps kleine handen). 

Het briefje van Trump Beeld EPA

De eerste regels (I WANT NOTHING, I WANT NOTHING, I WANT NO QUID PRO QUO) inspireerden een Twitteraar ook tot een song in de traditie van de New Yorkse punkband Ramones, bekend van nummers als I don’t Want you, I don’t Care, I don’t Wanna Go Down to the Basement en I don’t Wanna Walk Around with You.

Wie liever naar emo luistert dan naar punk, komt gelukkig ook aan zijn trekken:

Een volgende knutselaar voerde de regels aan een neuraal netwerk en liet dit er losjes op door associëren. Een van de pogingen leidt tot een nihilisme waaraan zelfs de Ramones een puntje hadden kunnen zuigen, een andere variant juist tot ‘een grotere capaciteit voor het tonen van emoties dan Trump zelf’. (LV)

Google leest nieuws van verschillende bronnen achter elkaar voor - 20 november 2019

Google News, maar dan voor audio. Dat is in het kort de nieuwe dienst Your News Update van Google. Het idee is dat Google’s praatassistent – op een telefoon of via een praatpaal – achter elkaar audio voorleest afkomstig van verschillende bronnen.

Deze voegen zich naar de voorkeur van de gebruiker. Op dit moment heeft Google samenwerkingsverbanden gesloten met een groot aantal mediapartijen, waaronder Politico, Wired, Fox News, ABC en the Washington Post. Het moet, stelt Google, audio op het web gebruiksvriendelijker maken.

Critici zien gelijk nadelen: na het creëren van een filterbubbel in tekst gaat Google nu over op een filterbubbel in audio. En deze is nog lastiger uit de weg te gaan. (LV)

Minecraft-versie waarbij je de echte wereld volbouwt nu te spelen in Nederland - 20 november 2019

Een bijzondere variant voor smartphones van de populaire game Minecraft is vanaf woensdag te downloaden in Nederland. Bijzonder, want Minecraft Earth, zoals het spel heet, maakt gebruik van augmented reality

Net als bij Pokémon Go speel je door rond te lopen in de fysieke wereld, waarbij de telefoon een portaal vormt naar een andere werkelijkheid. Bij Mincecraft Earth verzamel je tijdens het lopen bouwmaterialen. Daarmee kun je landschappen en gebouwen neerzetten die via de telefooncamera op de omgeving worden geprojecteerd. Andere spelers kunnen jouw bouwwerken via augmented reality zien staan. 

Overigens gaat dit allemaal niet vlekkeloos. Dit stukje natuur werd oorspronkelijk op tafel geplaatst, maar is na wat rondlopen nogal afgedreven:

Mogelijk verbetert dit nog, want het gaat nog om een onvolledige, vroege versie van het spel (early access). Minecraft Earth is gratis te downloaden, zowel op toestellen met Android als met iOS. (NW)

Magie uit de Potterwereld, gewoon op straat

Eerder dit jaar kwam Harry Potter: Wizards Unite uit, die door middel van augmented reality de straten vult met magische wezens. Lees hier hoe dat beviel.

Snapchat controleert alle politieke advertenties vooraf - 19 november 2019

Anders dan Facebook en Twitter factcheckt Snapchat alle politieke advertenties die op het netwerk verschijnen vooraf. Dat heeft Snap-baas Evan Spiegel maandag gezegd in een interview met CNBC, als reactie op de maatregelen van zijn rivalen. Facebook hanteert juist het beleid dat bij politieke advertenties meer is toegestaan dan bij gewone advertenties. Zuckerberg vindt het ook niet zijn verantwoordelijkheid om ze inhoudelijk te controleren. Twitter zit juist aan de andere kant van het spectrum en heeft een verbod op alle politieke advertenties aangekondigd, al worstelt het nog met de definitie ervan. (LV)

RTL Nieuws zet ‘robotjournalist’ in voor lokaal nieuws - 14 november 2019

Het is voor RTL Nieuws ondoenlijk om voor elk dorpje in Nederland op te schrijven of het aantal verkeersongelukken stijgt of daalt en welk kruispunt het gevaarlijkst is. Toch heeft de nieuwsdienst sinds donderdag een webpagina die precies deze informatie biedt, in netjes uitgeschreven artikelen, en dat voor elke woonplaats. 

Hoe dat kan? Dankzij ‘robotjournalist’ Adam (Automatische Data Artikel Machine). Die gebruikte een database van Rijkswaterstaat over verkeersongelukken, trok conclusies (is er sprake van een stijging of daling?) en maakte er nieuwsberichtjes van. RTL Nieuws is tevreden over de eerste artikelen van Adam en is van plan hem vaker in te zetten. 

Overigens is geen sprake van een kunstmatige intelligent programma met taalgevoel; Adam vult een reeks complexe, vooraf uitgeschreven sjablonen in op basis van de data. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen gebruikte de NOS een vergelijkbaar systeem om nieuwsberichten met uitslagen voor elke gemeente te generen. 

Benieuwd hoe geautomatiseerde journalistiek werkt en wat de laatste ontwikkelingen zijn? Eerder schreven we er dit artikel over. (NW)

Vorige afleveringen van het techblog kunt u hier lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden