Weblog

Techblog - een medicijn tegen defecte lampen én fietsdieven

Van alleen abonnementen voor mobiele telefoons kan de schoorsteen niet roken, denken ze bij Vodafone. Dus brengt het belbedrijf een auto- en een fiets-tracker uit. De Volkskrant mocht het proefmodel voor de fiets testen.

Een andere vinding van Vodafone voor de fietser: een smart jacket die achteropkomend verkeer laat zien welke kant je opgaat. Ook 'dank u'-tekst en smileys kunnen worden geprojecteerd. Beeld Vodafone
Een andere vinding van Vodafone voor de fietser: een smart jacket die achteropkomend verkeer laat zien welke kant je opgaat. Ook 'dank u'-tekst en smileys kunnen worden geprojecteerd.Beeld Vodafone

Er zijn twee grote ergernissen in het leven die iedere fietser tot razernij kunnen brengen: het ene is de fietsendief en het andere is je fietslicht dat altijd het slechtste moment kiest om er de brui aan te geven.

O.K.: er zijn drie grote ergernissen: de derde is alle andere weggebruikers. Maar daar heeft Vodafone nog geen oplossing voor gevonden. Tegen verduistering en duisternis wel.

Het belbedrijf noemt zijn product Bikexone. Het is een acculamp en tracker ineen. Het ene werpt licht op donkere wegen. Het tweede werpt licht op de locatie van je fiets.

De Bikexone wordt geleverd met een usb-kabel, die je in een pc, laptop of usb-oplader kunt steken om de accu op te laden. Die accu levert stroom voor het licht en stroom aan de tracker, die bestaat uit een gps-baken en een SIM-kaart, zoals je die ook in mobiele telefoons vindt. De tracker bestaat uit een los element, vastgeschroefd aan je stuur. De lamp is makkelijk uit de houder te halen: die neem je mee zodra je je fiets ergens neerzet, om te voorkomen dat een fietslampdief ermee vandoor gaat.

null Beeld Vodafone
Beeld Vodafone

Linke lichtjes

Het GPS-baken geeft op gezette tijden zijn locatie aan het netwerk door, bijvoorbeeld als locatie van de fiets is gewijzigd. Een en ander valt in de instellingen van een uitgebreide en overzichtelijke app te selecteren. De app geeft een seintje als iemand anders er met je fiets vandoor gaat, maar je kunt hem ook oproepen als je na een lange avond in de kroeg te dronken bent om je te herinneren waar je je rijwiel had gestald.

De Bikexone kan ook worden gebruikt om anderen te laten weten waar je uithangt. Je kunt jouw telefoon een ander nummer laten bellen (Vodafone suggereert de politie, maar die zal echt niet komen opdraven) als je fiets van de radar verdwijnt, en seintjes op je smartphone als je batterij bijna of helemaal leeg is.

De app is er voorlopig alleen in een versie voor de iPhone, die voor Android volgt snel.

De app is zoals gezegd uitgebreid en overzichtelijk, de bediening van de lamp/tracker is dat alles behalve. Het preproductie-exemplaar dat we een tijdje mochten lenen hadden weerbarstige knoppen, waardoor het onduidelijk was of we de tracker nu wel of niet hadden aangezet.

null Beeld Vodafone
Beeld Vodafone

Autotracker

Volgens de handleiding moeten er twee lampjes blauw branden als de GPS-tracker werkt, en er netwerkverbinding is, plus een oranje lichtje knipperen als er data wordt verzonden - maar we kregen er niet echt vat op. Hopelijk worden die vaagheden in het eindproduct verholpen.

De batterij geeft op een volle accu 2,5 uur continue licht, in de knipperstand 20 uur.

De accu in de tracker gaat drie dagen mee. Bij diefstal is het dus zaak dat je je fiets binnen die drie etmaal opspoort. De fietsendief die de tracker herkent, kan opsporing voorkomen door zijn buit in een garage te parkeren, liefst met veel staal in de muren en het dak. Het GPS-signaal is niet al te sterk en werkt binnenshuis vaak niet. Bikexone kan in huizen of andere panden minder goed de exacte locatie bepalen, zegt Vodafone eerlijk, maar geeft wel altijd aan waar je fiets ongeveer is.

Het belbedrijf denkt de Bikexone later dit jaar in te voeren (in het Verenigd Koninkrijk is er al met succes een proef geweest). Een tracker voor auto's - Drivexone - is al wel verkrijgbaar, voor 79 euro aanschafkosten en een data-abonnement van 3 euro per maand. Prijzen voor de Bikexone moeten nog worden vastgesteld. Op de website van Vodafone kunnen belangstellenden zich inschrijven.

Antifietsendieffiets

Wie niet kan wachten tot het zover is kan overwegen een Vanmoof-fiets te kopen. Sommige modellen van deze trendy rijwielen zijn uitgevoerd met een tracker. De fabrikant nodigde de pers deze week uit om later deze maand langs te komen voor ‘onze grootste fietsintroductie ooit’ met als prikkelende leuze ‘Beeld je Amsterdam in zonder fietsendieven’. Het bedrijf neemt al SIM-kaarten af van Vodafone voor de trackers in zijn huidige modellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden