NieuwsTechblog
Techblog – Berichten over afvallen en plastische chirurgie ingeperkt op Instagram en Facebook
Nieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
Berichten over afvallen en plastische chirurgie ingeperkt op Instagram en Facebook - 19 september 2019
Instagram en diens moederbedrijf Facebook hebben nieuwe regels afgekondigd waardoor posts over afvallen en plastische chirurgie worden beknot. Jongeren van onder de achttien krijgen berichten hierover helemaal niet meer te zien als ze aanzetten tot een aankoop of een prijs vermelden. Het promoten van ‘wonderbaarlijke’ producten, die onrealistische claims doen op gebied van gewichtsverlies, mag helemaal niet meer. De platformen hopen zo de verspreiding van onrealistische schoonheidsidealen - iets waarvoor met name Instagram vaak is bekritiseerd - in te perken. (NW)
Google Assistent spreekt nu ook met mannenstem - 18 september 2019
De spraakassistent van Google, die hardop uitgesproken vragen beantwoordt en apparaten in huis kan aansturen, is niet langer alleen voorzien van een vrouwenstem. Vanaf woensdag krijgt iedereen die de Google Assistent installeert te maken met een vrouwen- óf mannenstem. Welke je krijgt wordt willekeurig bepaald, het is altijd mogelijk alsnog voor een assistent met een ander geslacht te kiezen, meldt Google.
Zo klinkt de mannelijke spraakassistent:
De aankondiging gaat vergezeld met een onderzoek door Google waaruit zou blijken dat de meeste mannen liefst een vrouw horen: dat geldt voor 51,7 procent, tegenover 10,5 procent die liever een man hoort. De overige respondenten heeft geen voorkeur. Bij vrouwen heeft 31,4 procent voorkeur voor een vrouwelijke assistent, 17,3 procent hoort liever een man. (NW)
Spraakassistenten seksistisch?
Vrouwelijke computerstemmen hebben de voorkeur van techbedrijven en hun gebruikers. Dat is problematisch geworden nu blijkt dat de virtuele assistentes zich onderdanig gedragen, ook als ze seksistisch worden benaderd, rapporteert Unesco. Lees hier verder.
Wilde speculaties over Samsung Galaxy S11 met uitschuifscherm - 17 september 2019
Het duurt nog wel wat maanden voordat de Samsung S11 in de schappen ligt, maar Forbes durft al te speculeren hoe de grootste variant eruit zal kunnen zien. Op basis van ingediende patenten denkt het blad aan een toestel met een uitschuifbaar scherm, waarvan Lets Go Digital alvast schetsen maakte. Wie het scherm naar boven trekt, krijgt op deze manier een langer toestel. Het is weer een nieuwe variant van de tot nu toe wat weerbarstige poging om grotere schermen te creëren terwijl het toestel toch handzaam blijft. Eerder presenteerden zowel Samsung als Huawei al vouwtelefoons, die zich echter in de praktijk nog moeten zien te bewijzen. (LV)
Gevoelige data van vrijwel alle Ecuadorianen door groot lek bereikbaar voor kwaadwillenden - 16 september 2019
Datalekken zijn aan de orde van de dag, maar zo groot als die in Ecuador zie je ze niet vaak: via een lekke server van marktonderzoeksbureau Novaestrat waren gegevens van 20,8 miljoen mensen te vinden, schrijft nieuwswebsite ZDNet, dat het lek samen met vpnMentor onderzocht. Zoveel inwoners heeft Ecuador niet, dus mogelijk gaat het deels om data van overledenen en dubbelingen.
Onder meer huisadressen, opleidingsniveau, familieleden, autoregistratie en financiële gegevens waren in te zien. Ook van de president van het land en van Julian Assange, de klokkenluider die enkele jaren in de ambassade van Ecuador in Londen woonde, stonden gegevens op de slecht beveiligde server. De gegevens lijken onder meer afkomstig van de burgerregistratie van de overheid. Volgens ZDNet zouden kwaadwillenden de data bijvoorbeeld kunnen gebruiken om rijke Ecuadorianen met kinderen en hun huisadres op te sporen – handig voor ontvoeringen. Inmiddels is het lek gedicht. Onduidelijk is of kwaadwillenden de database hebben ingezien en of er kopieën van bestaan. (NW)
‘Instagram kopieert nieuwe functie voor korte videofragmentjes van TikTok’ - 12 september 2019
TikTok, een van de omvangrijkste sociale media ter wereld, werd er groot mee: de mogelijkheid om eenvoudig korte filmpjes te maken, die eventueel door losse fragmentjes aan elkaar te lijmen en hier muziek onder te zetten. Nu werkt Instagram aan precies zo’n zelfde functie, genaamd Clips, ontdekte Jane Manchun Wong. Zij staat bekend om haar ontdekkingen van onuitgebrachte functies bij apps door te graven in de code. Zo kon ze de nieuwe datefunctie van Facebook uitgebreid bestuderen voordat hij uitkwam en ontdekte ze dat Airbnb aan een systeem werkte dat verhuurders op de hoogte stelt als hun gast is geland. De BBC interviewde haar over deze hobby met grote impact.
Het zal trouwens niet voor het eerst zijn dat Instagram succesvolle functies van andere sociale media kopieert. Het idee voor Instagram Stories (een van de belangrijkste functies op het platform, waarbij gebruikers een korte reeks foto’s en bewegende beelden achter elkaar plakken en van tekst kunnen voorzien) is vrijwel volledig overgenomen van Snapchat. (NW)
Instagram has been cloning features from competitors that they can't buy. Inevitably, it's now TikTok’s round to be cloned
— Jane Manchun Wong (@wongmjane) 11 september 2019
It'll be interesting to see if Instagram can retain their users from switching to TikTok with "Clips"
Tip @Techmemehttps://t.co/wOGfCOlQCg
McDonald’s koopt AI-bedrijf om de opname van bestellingen te automatiseren - 11 september 2019
Elk bedrijf is tegenwoordig een techbedrijf, wordt weleens gezegd. Dat maakt McDonald’s weer eens duidelijk, met de aankoop van Apprente, een start-up die spraakherkenningssoftware ontwikkelt. Met deze technologie – die hardop uitgesproken bestellingen kan begrijpen – wil McDonald’s automatische opnamen van bestellingen bij de McDrive ontwikkelen. De vraag om twee porties friet en een grote milkshake wordt dan opgepikt door een computer. Scheelt toch weer werknemers. De Amerikaanse fastfoodketen heeft de slimme software zelfs al uitgetest op een aantal locaties, kennelijk naar tevredenheid.
Overigens investeert McDonald’s wel vaker fors in technologie. Zo kocht het eerder dit jaar Dynamic Yield, gespecialiseerd in personalisatie, waardoor op het menu bij de McDrive bijvoorbeeld andere waren kunnen worden uitgelicht in verschillende weersomstandigheden. Denk een prominentere plek voor ijsjes op het menu als het heet is. (NW)
Amerikaanse waakhond bereidt kartelzaak voor tegen Amazon - 11 september 2019
De Federal Trade Commission (FTC) onderzoekt of Amazon zijn dominante positie misbruikt. De Amerikaanse toezichthouder is inmiddels begonnen met het ondervragen van kleine bedrijven die hun producten verkopen via Amazon, meldt persbureau Bloomberg. De vraag die daarbij centraal staat, is hoeveel van hun omzet via Amazon wordt behaald en hoeveel via vergelijkbare onlinewinkels van concurrenten. Amazon claimt in zijn verweer tegen mededingingsklachten vaak dat winkeliers zelf kunnen kiezen via welk platform ze online producten verkopen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie begon overigens in juli al een groot onderzoek naar de concurrentiepositie van grote techbedrijven. Amazon zal daar naar verwachting bijzitten. Amazon zelf heeft nog geen melding gemaakt van een kartelonderzoek. De FTC onthield zich van commentaar. (LV)
LEES VERDER OVER DE TOENEMENDE DRUK OP GROTE TECHBEDRIJVEN
Het speelkwartier voor Big Tech is voorbij: Amazon, Google, Facebook en Apple ook in VS onder vuur.
De afgelopen maanden werd duidelijker dan ooit dat ‘big tech’ niet overal meer mee wegkomt. Van privacy tot machtsmisbruik: op deze fronten staan de techbedrijven onder druk. Wat betekent dat precies?
Vrijwel alle Amerikaanse staten onderzoeken machtsmisbruik door Google
8,5 Procent van de Nederlanders vorig jaar slachtoffer van cybercriminaliteit - 11 september 2019
Wie wil weten hoe het ervoor staat met cybercriminaliteit in Nederland, kan zich sinds een aantal jaren verlaten op de Cybersecuritymonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Woensdag kwam de nieuwste versie uit, waaruit onder meer blijkt dat 8,5 procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar vorig jaar slachtoffer werd van cybercrimininaliteit, ofwel 1,2 miljoen Nederlanders. Denk aan phishing of een hack; dat laatste overkwam 1,8 procent van de Nederlanders ouder dan 12 jaar. Zo’n hack werd in de helft van de gevallen uitgevoerd door iemand die al toegang had tot het wachtwoord.
Hiernaast nemen bedrijven steeds meer maatregelen om zich te weren tegen cyberaanvallen, waarbij grote bedrijven zich beduidend beter beveiligen dan kleine, concludeert het CBS. Ook werden 21 duizend datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens; incidenten waarbij derden toegang hadden of hadden kunnen krijgen tot privégegevens. (NW)
Apple lanceert nieuwe Watch, iPad en drie nieuwe iPhones- 10 september 2019
Op het jaarlijkse Apple-feest in thuisbasis Cupertino heeft Tim Cook een serie nieuwe producten aan het publiek getoond: een nieuwe Watch (Series 5) met meest opvallende kenmerk dat het scherm voortaan altijd aan staat. Verder een nieuwe iPad met 10,2 inch scherm en uiteraard de nieuwe iPhone 11. Deze komt in drie varianten: de gewone 11 (opvolger van de Xr), 11 Pro (opvolger van de XS, goedkoopste versie 1159 euro) en de grote 11 Pro Max (opvolger van de XS Max, minimaal 1259 euro). Alle draaien op de nieuwe A13-chip. Aan de buitenkant zijn er geen spectaculaire veranderingen; Apple borduurt nog steeds voort op het ontwerp van de iPhone X uit 2017. Apple legt veel nadruk op de verbeterde camera’s. De gewone 11 heeft er nu twee in plaats van één, terwijl de Pro er drie heeft. Apple volgt daarmee de concurrentie, zoals Huawei en Samsung.
Verder maakte Apple de prijzen bekend van zijn game- en tv-dienst. Gamedienst Arcade kost vijf euro per maand. Ook Netflix- en Disney-concurrent Apple TV+ kost vijf euro per maand (en één jaar gratis bij aankoop van een nieuwe iPhone). (LV)
YouTube verwijdert 100 duizend video's in drie maanden na aanscherpen regels - 3 september 2019
Afgelopen kwartaal verwijderde YouTube meer dan 100 duizend video's en meer dan 17 duizend kanalen, vijf keer meer dan de kwartalen ervoor, meldt het platform in een blog. Het aantal verwijderde reacties verdubbelde in dezelfde periode, naar meer dan 500 miljoen stuks. Dit nadat het platform afgelopen juni zijn regels aanscherpte door discriminerende ‘superioriteit’ te verbieden, uitsluiting en segregatie op basis van bijvoorbeeld geslacht, huidskleur of religie. De laatste jaren treden onder meer YouTube, Facebook en Twitter harder op tegen ongewenste inhoud op hun platformen, voor een belangrijk deel wegens politieke en publieke druk. YouTube gaat er overigens vanuit dat de hoge getallen een piek vormen: onder de verwijderde inhoud valt veel ouder materiaal, waarmee de afgelopen maanden een inhaalslag vormen. (NW)
Lees verder: zet de strijd tegen nepnieuws zoden aan de dijk?
Niet alleen tegen haatdragende inhoud, ook desinformatie proberen internetplatformen als YouTube steeds harder aan te pakken. Lukt dat en wat zijn de dilemma's die hierbij komen kijken?
‘Samsung heeft tweede vouwtelefoon al in de planning’ - 3 september 2019
De eerste opvouwbare telefoon van Samsung, de Galaxy Fold, is pijnlijk genoeg nog altijd niet te koop vanwege kwetsbaarheden, maar Samsung is alweer van plan een tweede vouwtelefoon uit te brengen. Dat meldt althans persbureau Bloomberg, op basis van anonieme bronnen. Deze tweede versie zou in uitgevouwen toestand een vierkant scherm van 6,7 inch hebben en na het opvouwen formaatje smartphone zijn. Daardoor zouden gewone Android-apps erop kunnen werken. Het plan is om de telefoon lichter en goedkoper te maken dan de Galaxy Fold, die volgens de laatste berichten deze maand uitkomt en rond de 2.000 euro gaat kosten. Maar, zo benadrukte een van de bronnen waarmee Bloomberg sprak, of een tweede vouwtelefoon inderdaad zo snel uitkomt, hangt mede af van het succes van die Galaxy Fold. (NW)
Gigantisch crimineel botnet uit de lucht gehaald door Franse politie - 2 september 2019
De Franse politie heeft op aangeven van cyberveiligheidsbedrijf Avast een van de grootste botnets ter wereld uit de lucht gehaald, meldt Avast. Een botnet is een collectie van softwarerobots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren. Het gaat in dit geval om een soort malware met de naam Retadup, dat apparaten overneemt en vervolgens, vaak zonder dat de eigenaar het doorheeft, computerkracht van dit apparaat inzet om cryptomunten mee te minen (delven). Minen is in feite het leveren van rekenkracht die nodig is om de transacties met cryptomunten als bitcoin te beveiligen, de delver krijgt als beloning zelf cryptomunten terug. De criminelen misbruikten dit principe door andermans apparaten in te zetten om zelf geld te verdienen. Ten minste 850 duizend geïnfecteerde apparaten wereldwijd werden van deze malware ontdaan.
Deze vorm van cybercriminaliteit wordt problematischer naarmate meer apparaten op internet worden aangesloten, vaak zonder goede beveiliging. Denk aan routers waarbij standaard ‘admin’ als gebruikersnaam en wachtwoord staat ingesteld. (NW)
Google: iPhones waren jarenlang kwetsbaar voor spionage - 30 augustus 2019
Jarenlang zijn iPhones (van de 5s tot en met de laatste X) kwetsbaar geweest voor hackers vanwege een beveiligingsprobleem. Dit schrijven onderzoekers van Google in een aantal blogposts. Een bezoek met een iPhone aan speciaal geprepareerde websites via de Safari-browser zou genoeg zijn om besmet te kunnen raken met malware. Hierna kregen kwaadwillenden toegang tot alle persoonlijke informatie op een iPhone, van contacten en wachtwoorden tot mails en WhatsApp-gesprekken. Het is geen theoretisch lek: de sites werden volgens Google duizenden keren per week bezocht.
Google heeft zijn bevindingen in februari van dit jaar met Apple gedeeld, waarna vrij snel een iOS-update volgde. De laatste versie van iOS (12.4.1) is hoe dan ook immuun voor de door Google gevonden problemen. (LV)
Update 2 september: Volgens Techcrunch zouden de websites onderdeel zijn van een gerichte hackaanval op de Oeigoeren, de onderdrukte moslimminderheid in de Chinese provincie Xinjiang. Forbes meldt hiernaast dat niet alleen iPhones kwetsbaar waren, maar ook Android- en Windows-apparaten.
Apple beëindigt contracten van Siri-luisteraars - 29 augustus 2019
Apple heeft de contracten van meer dan driehonderd externe medewerkers in Cork beëindigd, meldt the Guardian. Zij hielden zich bezig met het beluisteren van geluidsopnamen die via Apple’s spraakassistent Siri werden gemaakt. Het ontslag volgt op de eerdere beslissing om het meeluisteren stil te leggen. Het bedrijf bleek net als concurrenten medewerkers te laten meeluisteren met opdrachten van gebruikers. Ze deden dat om de software achter Siri te ‘trainen’. In de volgende versie van iOS – die in oktober uitkomt – zullen gebruikers expliciet toestemming kunnen geven om hun geluidsopnamen te gebruiken om de software te verbeteren. (LV)
Sociaal netwerk Telegram maakt vorderingen met eigen cryptomunt - 28 augustus 2019
Het heeft er alle schijn van dat berichtenapp Telegram de grote concurrent Facebook te snel af is met de lancering van een eigen cryptomunt. Volgens the New York Times, dat met investeerders sprak, moet de ‘Gram’ al binnen twee maanden het licht zien. Ook zal Telegram digitale portemonnees aanbieden aan zijn ruim tweehonderd miljoen wereldwijde gebruikers. In die portemonnees kan dan de Gram worden opgeslagen. Facebook kondigde eerder dit jaar met veel tamtam de Libra aan, maar die munt ligt sindsdien onder het vergrootglas bij de verschillende toezichthouders. De Libra zou volgend jaar gebruikt kunnen worden voor transacties. (LV)
Meer over Telegram:
Chatapp Telegram bereidt komst voor van eigen cryptomunt en nieuw blockchainnetwerk.
De Russische autoriteiten hebben maandag Telegram uitgezet. Wie is de bedenker van deze ‘whatsapp’, en waarom woont hij al enige tijd niet meer in Rusland?
Huawei verkoopt alleen maar meer telefoons, Apple minder - 28 augustus 2019
Huawei mag dan de speelbal zijn in de handelsoorlog tussen de VS en China, de smartphoneverkopen blijven goed op peil dankzij de sterke vraag in het thuisland. In een licht krimpende markt wisten de Chinezen wereldwijd zelfs meer toestellen te verkopen ten opzichte van vorig jaar, becijfert marktonderzoeker Gartner. Hiermee steeg het marktaandeel van Huawei van 13,3 naar 15,8 procent. Nummer drie Apple is de grote verliezer, met opnieuw afnemende iPhone-verkopen. Marktleider Samsung deed wel goede zaken, onder andere door de sterke vraag naar de Galaxy A-serie. (LV)
Google Maps vervangt kaart door echte wereld - 27 augustus 2019
De functie was al een tijdje geleden aangekondigd (en op Googles eigen Pixel-toestellen beschikbaar), maar sinds deze maand is hij ook beschikbaar voor eigenaren van moderne iPhones of Android-toestellen: Live View. Dit is een nieuwe optie binnen Google Maps om te navigeren via augmented reality. Hierbij projecteert Google richtingaanwijzingen bovenop de beelden zoals die via de camera worden waargenomen. De nieuwe optie – officieel nog in beta - is beschikbaar via een nieuwe knop onderin het scherm. Wie gehecht is aan ouderwetse kaarten, kan die gewoon blijven gebruiken. (LV)
Nieuwe ethische Fairphone van Nederlandse bodem is goedkoper dan voorganger - 27 augustus 2019
De Nederlandse fabrikant Fairphone heeft eindelijk – de vorige telefoon werd vier jaar geleden geïntroduceerd – een nieuwe telefoon gelanceerd: de Fairphone 3. Het 450 euro kostende toestel heeft keurige specificaties voor een telefoon in het middensegment, maar daar onderscheiden de Nederlanders zich niet mee. Wél met de achterliggende gedachte van een eerlijke telefoon.
Dat betekent: geen materialen zoals tin uit conflictgebieden, fairtrade-goud, een eerlijke beloning voor het personeel dat hem in elkaar zet en zo veel mogelijk gerecycled materiaal, zoals koper en plastic. Daarnaast onderscheidt Fairphone zich van de concurrentie doordat de telefoons ‘modulair’ zijn opgebouwd; onderdelen als scherm, camera of batterij zijn eenvoudig te vervangen. Hierdoor hoeven consumenten niet om het jaar een nieuwe telefoon te kopen, is het idee. Fairphone is tussen het geweld van Apple, Samsung en de Chinezen een hele kleine speler: de afgelopen zes jaar verkocht het 175 duizend toestellen. (LV)
Baidu haalt Google in op de markt voor slimme speakers - 26 augustus 2019
In de gemiddelde Nederlandse huiskamer zijn Baidu speakers nog niet te vinden, maar het Chinese bedrijf is nu de op een na grootste fabrikant van slimme luidsprekers ter wereld. Door de enorme verkopen in eigen land hebben de Chinezen Google ingehaald. Amazon blijft koploper, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys.
Baidu groeit razendsnel en heeft nu een marktaandeel van 17,3 procent. Precies een jaar geleden had het bedrijf een marktaandeel van minder dan 1 procent. Baidu en Google vissen niet in dezelfde vijver: Baidu verkoopt zijn luidsprekers alleen in China, Google verkoopt ze vrijwel overal ter wereld behalve in China. Volgens Canalys heeft Amazon meer dan 25 procent van de wereldmarkt in handen, gevolgd door Google met 16,7 procent. In april, mei en juni werden over de hele wereld 26,1 miljoen slimme luidsprekers verkocht. In dezelfde maanden vorig jaar waren dat er nog 16,8 miljoen. (LV)
Einde nadert voor oudste webcam ter wereld - 22 augustus 2019
De oudste nog actieve webcam ter wereld is binnenkort niet meer. Aan het einde van deze maand wordt de FogCam in San Francisco na 25 jaar uitgezet. De webcam maakt om de twintig seconden een afbeelding van het terrein van de Universiteit van San Francisco. Jeff Schwartz en Dan Wong installeerden de camera in 1994, toen ze er studeerden. ‘We hebben geen goed uitzicht of goede plek voor de camera meer. De universiteit tolereert ons, maar helpt ons niet echt, dus moeten we zelf een veilige locatie vinden’, zeggen Schwartz en Wong tegen lokale media.
De FogCam is niet de eerste webcam. In 1991 hadden wetenschappers van de universiteit van Cambridge een camera op hun koffiepot gericht. Zo konden ze tijdens het werken op de computer zien of er koffie was en hoefden ze niet nutteloos naar het apparaat te lopen. Sinds 1993 konden ook mensen van buiten de webcam volgen. De beroemde koffiepotcamera werd in 2001 offline gehaald. (LV)
Update 3 september: De Universiteit van San Francisco heeft besloten de FogCam te blijven steunen waardoor hij toch blijft werken, meldt de website van de camera.
Tele2-klant mag van rechter simkaart ook in hotspot stoppen - 22 augustus 2019
Een klant van Tele2 die zijn simkaart niet in een telefoon stopte, maar in een mobiele hotspot, overtrad hiermee niet de voorwaarden van de telecomprovider. Normaliter worden simkaarten in een smartphone gedaan, om zo gebruik te kunnen maken van 4g-verbindingen of gesprekken. De klant deed zijn kaart in een apparaat van Netgear waarmee maximaal vijftien apparaat tegelijk gebruik kunnen maken van de 4g-data via het ene simkaartje. En dat mag niet, vond Tele2, die de klant afsloot van zijn dienstverlening.
De rechtbank in Noord-Holland stelt nu dat nergens in de voorwaarden van Tele2 te lezen is dat simkaarten alleen in combinatie met een smartphone mogen worden gebruikt. De provider rept alleen in algemene bewoordingen over ‘toestellen’: ‘Gebruik van een ander toestel dat 4g van Tele2 ondersteunt, is eveneens toegestaan.’ In de meest recente voorwaarden van Tele2 staat nog altijd dezelfde passage. Het is onbekend of Tele2 in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank. (LV)
Ook geluid via Xbox door Microsoft-medewerkers beluisterd - 22 augustus 2019
De lijst van onthullingen over door medewerkers van techbedrijven beluisterde geluidsopnamen blijft groeien. Eerder werd al duidelijk dat Microsoftmedewerkers naar geluid kunnen luisteren dat via Skype of Cortana (de spraakassistent van Microsoft) binnenkomt. Dit gebeurt om de software te verbeteren. Volgens Motherboard is deze praktijk al langer gaande, al vanaf 2014. Ook via spelcomputer Xbox vastgelegde geluidsopnamen zijn door medewerkers beluisterd. Cortana werd pas later toegevoegd aan de Xbox.
Het luisteren van fragmenten om een spraakassistent te verbeteren gebeurt overigens bij alle grote techbedrijven (Apple, Amazon, Google en Facebook), zonder dat dat duidelijk werd in de voorwaarden. Vanwege de ophef zijn ze inmiddels hiermee gestopt, in elk geval tijdelijk. (LV)
Na een golf van kritiek laten Apple en Google hun medewerkers niet meer meeluisteren naar opnames die worden gemaakt via mobieltjes en slimme luidsprekers. Dit is er aan de hand.
Ook Facebook huurde mensen in om mee te luisteren met gebruikers.
‘Europees onderzoek naar digitale munt Facebook’ - 21 augustus 2019
De Europese Unie is bezig met een onderzoek naar de digitale munt libra van Facebook. Volgens persbureau Bloomberg heeft de mededingingsautoriteit van de EU vragenlijsten opgesteld over mogelijke concurrentieverstoring door de libra. De Europese Commissie is bang dat de libra marktverstorend kan werken bij onder meer uitwisseling van informatie en het gebruik van consumentengegevens. Ook andere toezichthouders, zoals in de Verenigde Staten en China, hebben al hun zorgen uitgesproken over de libra, bijvoorbeeld op het gebied van witwasserij, privacy en financiering van terrorisme. Facebook kondigde de plannen voor de eigen cryptomunt in juni aan en het is de bedoeling dat deze volgend jaar beschikbaar is. (LV)
Meer over libra, Facebooks cryptomunt:
Libra, zo heet de langverwachte cryptomunt van Facebook. Met zijn geld, macht en miljarden gebruikers heeft de munt de potentie breed omarmd te worden. Een soort bitcoin, maar dan voor de massa.
Column: Facebook en vertrouwen: het blijft een weerbarstige combinatie
Vormt de cryptomunt van Facebook daadwerkelijk een bedreiging?
Grootste chip ter wereld voor kunstmatige intelligentie - 20 augustus 2019
Het is een anomalie in een wereld die gewend is geraakt aan steeds kleinere computerchips: de gigantische chip van Cerebras Systems. De relatief onbekende startup uit Californië heeft een chip gemaakt ter grootte van een iPad. Dat is nogal wat forser dan de minuscule varianten die in onze mobiele telefoons zitten. Cerebras richt zich met zijn ultrakrachtige chip op de zeer intensieve toepassingen in de kunstmatige intelligentie. Vergeleken bij ’s werelds meest complexe chip die tot nu toe voorhanden was – een GPU van Nvidia – is de zogenoemde Wafer Scale Engine (WSE) van Cerebras niet alleen fors groter, hij bevat ook veel meer transistors. Resultaat is uiteindelijk dat de WSE veel complexere taken en zwaardere berekeningen moet kunnen uitvoeren. Wat de chip – die in combinatie met een server zal worden verkocht – moet kosten, is niet bekend. (LV)
Vredesorganisatie PAX hekelt Amazon en Microsoft om ontwikkeling autonome wapens - 19 augustus 2019
Het risico dat grote techbedrijven als Microsoft en Amazon betrokken raken bij de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens is ‘groot’. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van vredesorganisatie PAX naar vijftig bedrijven uit twaalf landen die actief zijn in onder andere kunstmatige intelligentie, patroonherkenning en grondrobots. Waar de organisatie tevreden is over Google, dat zich eerder nog terugtrok uit defensieprojecten na ophef over de samenwerking met het Pentagon, krijgen onder andere Amazon en Microsoft de rode vlag. De betrokkenheid van deze techgiganten met autonome wapens wordt door PAX als ‘zeer zorgwekkend’ gezien. Microsoft verkocht een augmented reality-bril aan het Pentagon, terwijl zowel Microsoft als Amazon in de race zijn voor een mega-order van het Pentagon voor clouddiensten die de basis moeten vormen voor de technologische militaire infrastructuur voor de komende tien jaar. (LV)
Meer lezen over autonome wapens en de rol van Big Tech:
Dragen autonome wapens bij aan een schone, humane oorlogsvoering of openen we hiermee de doos van Pandora? Majoor Ilse Verdiesen onderzoekt hoe de mens ‘in control’ kan blijven.
Hoe de techindustrie aankijkt tegen AI en defensie wordt duidelijk nu het Pentagon een contract te vergeven heeft; het is lastig nee zeggen tegen 10 miljard dollar.
Mag je kunstmatige intelligentie (AI) inzetten voor militaire toepassingen? Deze vraag verhitte de gemoederen bij Google vorig jaar, nadat het een controversieel contract sloot met het Pentagon.
Trump wil helemaal geen zaken meer doen met Huawei - 19 augustus 2019
Onduidelijkheid troef rondom de situatie van Huawei in de Verenigde Staten. In mei kregen de Chinezen negentig dagen respijt, in deze periode mochten ze zaken blijven doen met Amerikaanse bedrijven. Bijvoorbeeld met Google, leverancier van het besturingssysteem Android. Reuters meldde vrijdag dat er opnieuw een uitstel van negentig dagen klaarligt bij het Amerikaanse ministerie van Handel. Maar president Trump gaf daar zondag ineens een heel eigen draai aan, toen hij verslaggevers vertelde dat hij helemaal niet wil dat zijn land nog zaken doet met het Chinese Huawei. Volgens de president vanwege veiligheidsrisico’s, maar anderen zien het gesteggel vooral als inzet van het oplopende handelsconflict tussen de VS en China. (LV)
U.S. expected to extend Huawei deadline - sources: https://t.co/eAAveguDV1 via @ReutersTV
— Reza (@FLReza) 19 augustus 2019
Ikea zet vol in op slimme apparaten met oprichting aparte bedrijfstak ‘Home smart’ - 16 augustus 2019
‘Oké Google, open het rolluik.’ ‘Siri, doe de lichten aan.’ Van ovens tot de thermostaat: apparatuur bedienen via stemcommando's is normaal geworden in steeds meer huishoudens. Het is onderhand zelfs zodanig normaal, dat Ikea, zo’n beetje hét meubelbedrijf van de doorsnee mens, aankondigt ‘zwaar’ te investeren in de ‘smart home’.
De groep die zich hiermee bezighoudt is gepromoveerd tot de elfde bedrijfstak van het Zweedse bedrijf. Deze week kondigde Ikea nog aan met een slim rolgordijn te komen, een paar weken eerder bracht het concern samen met Sonos slimme luidsprekers die in lampen of boekenplanken zijn verwerkt. (NW)
Lees verder: Zo leert je huis met je meedenken, mits je genoeg stopcontacten hebt
Ramen die vanzelf opengaan, lampen die aanfloepen als het donker wordt: met dank aan apps en gadgets moet het huis steeds slimmer worden. Maar hoe nuttig is dat nou echt?
Instagrammers in de VS kunnen sinds deze week nepnieuws melden - 16 augustus 2019
Een onzinbericht tegengekomen op Instagram? In de Verenigde Staten kan dat nu worden gemeld. Via het icoontje met de drie puntjes rechts bovenaan een Instagrambericht kunnen gebruikers ‘rapporteren’ aanklikken, kiezen voor ‘het is ongepast’ en vervolgens aangeven dat het gaat om ‘nepinformatie’, meldt techblog Engadget. Hierna beoordeelt een externe factchecker of het bericht daadwerkelijk nepnieuws bevat. Als dit zo is, dan verwijdert Instagram het bericht niet, maar zal het minder prominent worden getoond. Het is onduidelijk of en wanneer de functie in andere landen wordt geïnstalleerd.
Techplatforms staan onder publieke en politieke druk om beter te controleren op zaken als haatzaaien en nepnieuws. Dat brengt ook weer zorgen met zich mee. Zo vreest David Kaye, VN-rapporteur over vrijheid van meningsuiting, dat grote bedrijven te veel macht krijgen over wat wel en niet mag worden gezegd op internet. (NW)
Geen Apple-batterij in iPhone? Dan zie je niet meer hoe je accu eraan toe is - 15 augustus 2019
Op iPhones met iOS12 kun je zien hoe je batterij eraan toe is – of hij niet versleten is, bijvoorbeeld. Tot je er een accu instopt die niet van Apple zelf is, bevestigt Apple zelf tegen The Verge. In dat geval verschijnt er een waarschuwing dat het apparaat ‘niet kan verifiëren dat deze iPhone een echte iPhone-batterij heeft’. Dit geldt voor de iPhone XR, XS en XS Max.
Apple staat erom bekend dat het barrières opwerpt voor het plaatsen van onderdelen die niet van het eigen merk zijn en op het gebruikmaken van reparatiediensten die niet van Apple zijn. Of dit de consument beschermt tegen ondermaatse apparatuur, zoals Apple stelt, of dat het een manier is om te voorkomen dat derden geld kunnen verdienen aan de reparatie van Apple-producten, hangt af van je perspectief. De telefoonreparateurs van iFixit interpreteren de actie van Apple duidelijk op die laatste manier. Volgens het bedrijf zou de telefoon best de accustatus kunnen tonen bij accu’s van derden, ook als er daarnaast een waarschuwing wordt gegeven. (NW)
Berucht forum 8chan blijft voorlopig offline, zegt beheerder Jim Watkins - 14 augustus 2019
In een verklaring op YouTube zegt Jim Watkins, beheerder van het controversiële forum 8chan, dat hij zijn website vrijwillig offline houdt totdat hij gesproken heeft met het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zijn website is grotendeels onbereikbaar geweest sinds Cloudflare, dat websites beschermt tegen cyberaanvallen, de handen van 8chan aftrok. Dit omdat de schutter van de aanslag in El Paso een manifest met racistisch gedachtegoed op de website zou hebben geplaatst, vlak voor zijn terreurdaad. Het online forum, waar een grote vrijheid heerst om te zeggen wat je wil, staat bekend als broeinest voor racistisch, antisemitisch en seksistisch gedachtegoed.
Het is nog onduidelijk wanneer Watkins het Huis van Afgevaardigden spreekt. En als hij 8chan weer online zet, is het de vraag of het online kan blijven, als er geen vervanger voor Cloudflare komt die de website zal beschermen. Ondanks pogingen om zo'n vervanger te vinden slaagt de website daarin tot dusverre niet. ‘We hebben geen DDoS-bescherming als we weer online komen‘, erkent Watson in zijn filmpje. (NW)
Blogsite Tumblr met miljard dollar verlies verkocht aan eigenaar Wordpress - 13 augustus 2019
Het hing al even in de lucht, maar telecombedrijf Verizon heeft Tumblr – een website waarop gebruikers blogs publiceren en die van anderen volgen – eindelijk verkocht. Niet aan pornowebsite Pornhub, dat eerder interesse toonde, maar aan Automattic. Dat bedrijf bezit ook Wordpress, een populair programma om websites mee te bouwen en beheren.
Volgens anonieme betrokkenen waarmee nieuwssite Axios sprak, is het overnamebedrag enkele miljoenen tot 20 miljoen dollar. Dat terwijl Tumblr in 2013 nog werd overgenomen voor meer dan een miljard dollar (door Yahoo, dat op zijn beurt werd overgenomen door Verizon). Deze enorme waarde-afname is niet zo gek: het in 2007 opgerichte Tumblr speelt in het huidige socialemedialandschap nog maar een relatief beperkte rol. Bovendien blijkt het moeilijk voor bedrijven om er geld aan te verdienen. Afgelopen december besloot een deel van de gebruikers Tumblr bovendien te boycotten na een besluit om pornografisch materiaal op de website te verbieden. (NW)
Verder lezen: Waarom een pornoban Tumblr bijna fataal werd
Te midden van door commercie geregeerde websites als Facebook hield Tumblr lange tijd stand, als plek waar het ouderwetse vrije internet hoogtij vierde. Totdat alle seksuele content er werd verbannen.
Streamplatform Twitch zendt porno uit op verlaten kanaal van gamestreamer Ninja - 12 augustus 2019
Ruzie in gamestreamland sinds de populaire streamer Ninja overstapte van het ene videoplatform (Twitch) naar een concurrent (Mixer). Twitch speelde pornografie af op het verlaten kanaal van Ninja, die woedend reageerde op Twitter.
Ninja – echte naam Tyler Blevins – speelt videogames en neemt zijn gamebelevenissen op ter vermaak van miljoenen fans, een bezigheid waarmee hij jaarlijks vele miljoenen dollars verdient. Hij stapte deze maand over van videoplatform Twitch naar het soortgelijke Mixer. Dit relatief onbekende streamplatform wil zo meer kijkers lokken. Ninja krijgt een onbekend bedrag voor zijn overstap, vermoedelijk een met zes nullen. Eerder zou hij een miljoen dollar hebben gekregen om Apex Legends, een schietspel, te spelen ter promotie.
Na de overstap besloot Twitch het verlaten streamkanaal van Ninja te gebruiken om andere Twitch-kanalen te promoten, tot groot ongenoegen van de gamestreamer zelf. Zeker omdat een van de gepromote kanalen pornografie uitzond. De baas van Twitch, Emmett Shear, bood op Twitter zijn excuses aan voor de pornografie. Het kanaal dat de pornografie afspeelde is verwijderd. (NW)
Disgusted and so sorry. pic.twitter.com/gnUY5Kp52E
— Ninja (@Ninja) 11 augustus 2019
Europese toezichthouder onderzoekt datavergaring via Instagram - 9 augustus 2019
De Ierse databeschermingscommissie onderzoekt of Hyp3r, tot deze week advertentiepartner van Facebook, ongevraagd foto’s, locaties en andere data van Europese Instagramgebruikers heeft verzameld. Dat meldt Business Insider, dat donderdag ook meldde dat het marketingbedrijf zonder toestemming en in strijd met de regels van Facebook gegevens verzamelde van miljoenen gebruikers. Dit kon dankzij een beveiligingslek op Instagram. Het ging onder meer om ‘verhalen’, reeksen van foto’s en tekst die na 24 uur weer moeten verdwijnen. Facebook verbrak hierop de banden met Hyp3r.
Onduidelijk is wie er precies zijn getroffen, maar waarschijnlijk gaat het ook om Europese burgers: Hyp3r opereert wereldwijd, heeft naar eigen zeggen advertentieprofielen van honderden miljoenen mensen in handen en verkrijgt, volgens een ingewijde die Business Insider sprak, de grove meerderheid van zijn gegevens via Instagram. De Ierse commissie is een belangrijke toezichthouder omdat de Europese tak van Facebook, moederbedrijf van Instagram, is gevestigd in Ierland. (NW)
Apple aangeklaagd voor meeluisteren met Siri-opnames - 8 augustus 2019
Apple liet personeelsleden meeluisteren met opnames van gebruikers die tegen de digitale assistent Siri praten. Dit komt het bedrijf op een rechtszaak te staan. Bloomberg meldt dat in Californië een class action-rechtszaak is begonnen, wat inhoudt dat een grote groep mensen zich erbij kan aansluiten. Volgens de aanklacht heeft Apple de privacy van haar gebruikers geschonden door medewerkers mee te laten luisteren naar opnames van Siri-gebruikers, zonder dat die daarvan op de hoogte waren.
De afgelopen weken werd duidelijk dat Apple, Google en Amazon personeel lieten meeluisteren met opnames van hun digitale assistenten om deze te analyseren, om zo fouten in de spraakherkenning eruit te pikken. Klokkenluiders stapten naar diverse media, waaronder The Guardian en VRT. Deze medewerkers zouden onder meer vrijende stelletjes, drugsdeals en vertrouwelijke gesprekken tussen dokter en patiënt hebben gehoord. Ook Nederlandse opnames zijn geanalyseerd. Apple en Google hebben de praktijk van meeluisteren na de ontstane commotie tijdelijk stopgezet. (NW)
Meer achtergrond over de meeluisterende bedrijven? Lees ons achtergrondartikel erover.
Opnieuw kwetsbaarheid voor hackers ontdekt in Intel-processors van miljoenen computers - 7 augustus 2019
In Intel-processors, chips die in miljoenen computers zitten, zat een kwetsbaarheid die hackers de mogelijkheid geeft om te spioneren, saboteren en gevoelige informatie, waaronder wachtwoorden, te stelen. Dat ontdekte cyberveiligheidsbedrijf Bitdefender. Inmiddels is de kwetsbaarheid verholpen met een software-update (die overigens wel moet worden geïnstalleerd door de gebruiker), maar het is mogelijk dat hackers of inlichtingendiensten het lek al hebben misbruikt. Onduidelijk is of dit zo is.
Sinds begin 2018 werden meermaals lekken in processors ontdekt, waaronder Meltdown en Spectre. Afgelopen mei ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit een grote kwetsbaarheid, eveneens in Intel-chips. De Volkskrant reconstrueerde hoe die bijzondere ontdekking in zijn werk ging. (NW)
Google laat medewerkers niet langer naar opgenomen gesprekken luisteren - 1 augustus 2019
Na de onthulling van de Belgische nieuwsdienst VRT NWS dat Google-medewerkers meeluisteren naar gesprekken die zijn opgenomen via slimme luidsprekers, is Google gestopt met deze praktijk. Dat laat een woordvoerder weten. Tegen een Duitse privacytoezichthouder verklaarde Google dat dit voor ten minste drie maanden geldt, in de Europese Unie.
VRT NWS kreeg duizend geluidsfragmenten, opgenomen door een Google speaker, in handen van een Google-medewerker. Hierop waren onder meer ruzies en zakelijke telefoongesprekken te horen, maar bijvoorbeeld ook huisadressen, waardoor de nieuwsdienst de opgenomen mensen in kwestie moeiteloos opspoorde.
De reden dat Google opnames door mensen laat beluisteren en transcriberen, is om de kunstmatige intelligentie te trainen die ervoor zorgt dat de speakers hun gebruiker goed verstaan. Het gaat hierbij om 1 op de 500 opnames, liet het bedrijf toentertijd weten. Eerder werd bekend dat ook Amazon-medewerkers naar opnames van stemassistent Alexa luisteren. En afgelopen maand bleek hetzelfde te gelden voor Apple en de opnames van diens stemassistent Siri. (NW)
Pokémon Go is miljard keer gedownload - 1 augustus 2019
Een forse mijlpaal: Pokémon Go, waarbij spelers met hun telefoon de straat op moeten om monsters te vangen, is meer dan een een miljard keer gedownload. Dat werd bekendgemaakt op het Japanse YouTube-kanaal van Pokémon. Het spel kwam in 2016 uit, maar kreeg sindsdien verschillende updates om spelers vast te houden - sinds deze maand kun je monsters bijvoorbeeld laten vechten tegen computergestuurde tegenstanders van Team Rocket. De mijlpaal onderstreept het succes van dit relatief nieuwe type videospel, waarbij op het telefoonscherm virtuele objecten in de echte wereld worden geplaatst.
Een beduidend minder groot succes is Harry Potter: Wizards Unite, de dit jaar uitgekomen opvolger van Pokémon Go waarbij geen Pokémon maar wezens uit het Potter-universum de wereld bevolken. Het spel werd in de eerste maand vijftien miljoen keer gedownload, meldde marktanalist SensorTower. Bij Pokémon Go waren dit na een maand 182 miljoen downloads.
We testten het langverwachte Harry Potter-spel toen het uitkwam, lees hier hoe dat beviel. (NW)
Zestienjarige Amerikaan wint miljoenen in solocompetitie van het WK Fortnite - 29 juli 2019
De grote winnaar van de solocompetitie van de Fortnite World Cup is Kyle Giersdorf, een zestienjarige Amerikaan. Hij strijkt 3 miljoen dollar (ongeveer 2,7 miljoen euro) aan prijzengeld op, iets meer dan de winnaars van tennistoernooi Wimbledon. Fortnite is een extreem populaire videogame waarin honderd spelers het met elkaar uitvechten op een kleurrijk eiland dat bezaaid ligt met wapens en grondstoffen om verdedigingswerken mee te bouwen. Afgelopen weekend werd het eerste WK gehouden. En wel met een totale prijzenpot van 30 miljoen dollar, in een stadion met meer dan 20 duizend zitplaatsen. Giersdorf won met overmacht: na zes potjes had hij 59 punten te pakken, de nummer twee behaalde er slechts 33.
Afgelopen zaterdag, tijdens de duocompetitie, werden de Nederlander David Jong en zijn Britse teamgenoot tweede. Hij won daarmee iets meer dan een miljoen euro. Net als Giersdorf speelt hij professioneel, wat inhoudt dat hij dagelijks vele uren oefent. (NW)
Ook streamers verdienen miljoenen met Fortnite
Ninja verdient miljoenen dollars per jaar, alleen door voor de camera videogames te spelen. Hoe krijgt hij dat voor elkaar? Zeven redenen.
Netflixen in je Tesla? Volgens Elon Musk kan dat binnenkort - 29 juli 2019
Wat Elon Musk betreft zijn auto's er niet alleen om mensen van A naar B te brengen, ze moeten ook vermaak bieden. En dus is het binnenkort mogelijk om video's van Netflix en YouTube te streamen op de autodisplays van Tesla's, meldt de baas van het automerk op Twitter. Wanneer ‘binnenkort’ is, is nog onduidelijk.
Dit weekend kondigde Musk bovendien aan dat Cuphead – een videogame met een tekenfilmstijl uit de jaren dertig, waarin je vecht met diverse eindbazen – vanaf augustus te spelen is in Tesla's. Eerder werden al drie spellen uit begin jaren tachtig toegevoegd aan de auto's. Op dit moment kunnen bestuurders alleen gamen en video's bekijken als de auto stilstaat, maar als het aan Musk ligt kun je straks gewoon rijdend series bingen als zijn auto's autonoom mogen rondkarren. (NW)
Ability to stream YouTube & Netflix when car is stopped coming to your Tesla soon! Has an amazingly immersive, cinematic feel due to the comfy seats & surround sound audio.
— e^👁🥧 (@elonmusk) 27 juli 2019
Samsung Galaxy Fold, de geplaagde vouwtelefoon, komt eindelijk uit in september - 25 juli 2019
In september hoopt Samsung het drama met zijn Galaxy Fold te besluiten. Die maand moet de opvouwbare telefoon eindelijk op de markt komen, meldt het Koreaanse bedrijf. Dat had nogal wat voeten in de aarde. Het innovatieve toestel had eigenlijk in april al te koop moeten zijn, maar bleek in handen van recensenten bijzonder snel stuk te gaan. Hierop besloot Samsung de release van de Galaxy Fold voor onbepaalde tijd uit te stellen.
Wat het jaar van de vouwtelefoon had moeten worden, liep uit op een deceptie: ook Huawei stelde zijn opvouwbare toestel uit na het debacle bij Samsung. De tweede helft van 2019 volgt dus een tweede kans voor dit nieuwe slag smartphones. Samsung heeft naar eigen zeggen het gevoelige schermlaagje versterkt en diverse verstevigingen aangebracht. Ook zouden er inmiddels meer apps en diensten beschikbaar zijn dan in april het geval was. (NW)
Volkskrant-preview
Toen de nabije toekomst voor de Samsung Galaxy Fold nog zonnig leek, testte De Volkskrant de vouwtelefoon alvast. Lees hier hoe dat beviel. Ook de Huawei Mate X - de grote vouwtelefoonconcurrent die nog moet uitkomen - mochten we alvast uitproberen.
Maker van de retweet keert zich tegen zijn eigen uitvinding - 24 juli 2019
Alsof je een ‘4-jarige een geladen wapen geeft’, zo beschrijft Chris Wetherell de retweet-knop van Twitter. Best opvallend, als je bedenkt dat Wetherell zelf verantwoordelijk is voor die knop. In een interview met BuzzFeed legt hij uit waarom sociale media volgens hem ‘kapot’ zijn en waarom de retweet-knop daar deels voor verantwoordelijk is: het gemak van de knop zou ervoor zorgen dat mensen niet nadenken over wat ze delen. Het gevolg was volgens hem dat nepnieuws, woede en haat welig begonnen te tieren op het platform.
Na de introductie van de retweet in 2009 volgde Facebook met een soortgelijke functie (de deelknop), waarna ook op dat platform ongewenste en negatieve inhoud eenvoudiger kon verspreiden, volgens Wetherell. Wat hem betreft is het te laat om de retweet-functie uit te schakelen, maar kunnen platformen bijvoorbeeld een maximum aantal retweets per tweet instellen. (NW)
Tijd voor een Twexit?
Twitter is verworden tot een plek waar de strontkar wordt leeggekieperd, meent Bard van de Weijer. Hoogste tijd dus voor een Twexit.
Microsoft investeert miljard dollar in OpenAI voor ontwikkeling kunstmatige intelligentie - 22 juli 2019
Een miljard dollar investeert Microsoft in OpenAI, een bedrijf dat werkt aan kunstmatige intelligentie. Ooit moet die investering uitmonden in ‘kunstmatige algemene intelligentie’; een programma dat elke taak kan leren die mensen kunnen leren. De twee bedrijven gaan innig samenwerken: OpenAI gebruikt straks enkel cloudservers van Microsoft om data op te slaan en programma's te draaien, Microsoft is ‘voorkeurspartner’ als er commerciële toepassingen mogelijk zijn met de uitvindingen van OpenAI. Overigens hoeft die 1 miljard dollar niet in één keer op de rekening van OpenAI te staan, zei Satya Nadella, topman van Microsoft, tegen de New York Times. De investering zou over meer dan een decennium gespreid kunnen worden.
OpenAI werd in 2015 opgericht door onder meer Elon Musk en behaalde sindsdien opzienbarende resultaten met kunstmatige intelligentie. Het bedrijf bouwde onder meer een GPT-2, dat opvallend geloofwaardige teksten produceert, en OpenAI Five, dat gameprofessionals versloeg in het spel Dota 2. (NW)
We've raised $1 billion from Microsoft and will be working together to build next-generation supercomputers, with the goal of building a platform within Azure which will scale to AGI: https://t.co/5tzkVusSRJ
— Greg Brockman (@gdb) 22 juli 2019
Eigen besturingssysteem Huawei toch weer geen vervanging van Android - 19 juli 2019
In tegenspraak met eerdere berichten vanuit het telecombedrijf, is het Hongmeng-besturingssysteem van Huawei toch niet bedoeld als vervanging van Android. Dat zei althans Catherine Chen, senior vicepresident, in Brussel tegen Xianhua. Hongmeng zou bedoeld zijn voor industriële toepassingen. Voor telefoons is Huawei van plan Android te blijven gebruiken, volgens Chen.
Alsof de situatie rondom Huawei nog niet onduidelijk genoeg is. Het Chinese telecombedrijf staat op een Amerikaanse zwarte lijst, volgens de VS omwille van de nationale veiligheid. Dit beperkt vanaf 19 augustus onder meer de samenwerking met Google, het bedrijf achter besturingssysteem Android, waar Huawei-telefoons op draaien. Donald Trump had tijdens de G20 beloofd dat Huawei toch met Amerikaanse bedrijven mag blijven samenwerken, maar die belofte is hij (nog) niet nagekomen. Nu is dus ook al onduidelijk wat Huawei zal doen als de nieuwe telefoons van het bedrijf alsnog zonder besturingssysteem komt te zitten. (NW)
Google Chrome wil beter verbergen dat iemand surft in incognitomodus – 19 juli 2019
Wie websitebezoeken uit zijn internethistorie wil weren of sommige paywalls wil ontwijken, kan in de webbrowser Google Chrome gebruik maken van de incognitomodus. In een blog kondigt Google aan een ‘loophole’ te dichten waardoor websites kunnen detecteren dat bezoekers zich in incognitomodus bevinden. Nu kunnen websites – in de veronderstelling dat een gebruiker een paywall probeert te ontwijken – bijvoorbeeld nog de inhoud van de site bij voorbaat dichtgooien. Terwijl er ook andere redenen kunnen zijn dat iemand in incognitomodus surft, bijvoorbeeld om in gevallen van ‘politieke onderdrukking of huishoudelijk geweld’ surfhistorie verborgen te houden, stelt Google. Het bedrijf wil dit bemoeilijken in Chrome 76, dat eind deze maand uitkomt. (NW)
Instagram breidt test met het verbergen van likes uit – 18 juli 2019
Instagram wil af van de race om de likes – hoe meer, hoe populairder – en test momenteel het verbergen van likes bij foto’s en video’s. Na Canada, waar deze test al in april startte, zijn ook gebruikers in Australië, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland nu proefkonijnen. Gebruikers kunnen hier alleen nog zien hoeveel likes hun eigen foto’s hebben. Dit zodat ze niet langer de druk voelen om maar zoveel mogelijk likes te halen, zodat ze kunnen focussen op het delen van dingen waar ze écht van houden, legt Mia Garlick van de Australische tak van Instagram uit. Het aantal likes is op Instagram een belangrijke graadmeter voor het succes van individuele posts en gebruikers in het algemeen. Op basis van de tests bepaalt het platform of het deze maatregel daadwerkelijk, wereldwijd gaat doorvoeren. (NW)
Een bekend voorbeeld van de like-gekte op Instagram is het ‘Instagram-ei’, dat begin dit jaar de meest gelikete foto op het platform werd. Hier kun je zien hoeveel likes hij inmiddels heeft vergaard. Nog wel.
Google Play Store bevatte verregaande spionage-apps - 18 juli 2019
Veiligheidsbedrijf Avast ontdekte zeven apps in de Google Play Store die het mogelijk maakten om werknemers, partners en kinderen op verregaande wijze te bespioneren. De ‘stalker’ moest de app installeren op de telefoon van degene die hij of zij in de gaten wilde houden. Er verscheen geen icoontje op de telefoon, zodat de app verborgen bleef. Vervolgens konden op een andere telefoon zaken als locatie, sms-geschiedenis, contactpersonen en belgeschiedenis worden uitgelezen. De apps hadden namen als ‘Employee Work Spy’ en ‘Phone Cell Tracker’, Google heeft ze inmiddels verwijderd. Ze waren gezamenlijk 130 duizend keer geïnstalleerd. (NW)
Geen beursbabes meer op grootste techbeurs, wel seksspeeltjes - 17 juli 2019
De organisatie van ’s werelds grootste techbeurs, de CES in Las Vegas, is om. Volgend jaar zijn voor het eerst seksspeeltjes welkom op de beurvloer. Ook krijgen ze een eigen categorie (Sex Tech) waarbinnen prijzen zijn te winnen. De beslissing volgt op de commotie van het afgelopen jaar toen startup Lora DiCarlo met het speeltje The Osé een innovatie-award won en toen weer toch weer niet: seksspeeltjes waren geen categorie. Het leidde tot een storm van protest. Onder strikte voorwaarden – de organisatie is huiverig voor kilometers lange paden met vibrators – zijn ze in 2020 welkom. Als ze maar innovatief zijn. Tegelijkertijd maakte de organisatie bekend dat schaarsgeklede beursdames niet langer welkom zijn: ‘Standpersoneel mag geen kleding dragen die seksueel onthullend is of die geïnterpreteerd kan worden als ondergoed.’ (LV)
Van luiaard tot gehoorapparaat: tientallen nieuwe emoji aangekondigd - 17 juli 2019
Een nieuwe set van zo'n zestig emoji komt dit najaar naar telefoons met Android en iOs. Tussen de icoontjes, vooral bekend van het gebruik in Whatsapp, zitten onder meer dieren als de orang-oetang, het luiaard en het stinkdier. Ook worden meerdere emoji die handicaps uitbeelden toegevoegd, zoals een persoon in een rolstoel, protheses en blindegeleidehonden. Dit laatste op verzoek van Apple, die in 2018 pleitte voor meer emoji rondom beperkingen omwille van de inclusiviteit. Verder wordt het mogelijk om stelletjes die elkaars hand vasthouden van hetzelfde geslacht te versturen. Bekijk alle nieuwe emoji op Emojipedia. (NW)
Lees ook: Historicus en kunstenaar Lilian Stolk deed onderzoek naar de emoji en vond een aantal opmerkelijke zaken.
‘5G in Zuid-Korea valt tegen’ - 17 juli 2019
Inwoners van Zuid-Korea, een van de voorlopers bij de aanleg van 5G-netwerken, vinden het netwerk tot dusverre tegenvallen, meldt The Financial Times. 77 procent van de mensen die momenteel gebruik maken van 5G, wonen in het Aziatische land. Het netwerk lijkt te haastig in gebruik genomen: volgens de krant weiden analisten de beperkte hogere snelheden en het matige bereik aan een gebrek aan basisstations. De belofte dat 5G honderd keer sneller is dan 4G, is in elk geval nog niet ingelost in Zuid-Korea. (NW)
Wat is de status van 5G in Nederland? Lees er hier over, bij dit stuk over Monaco, het piepkleine prinsdom dat als eerste een landelijk 5G-netwerk heeft.
Trump zinspeelt op onderzoek naar samenwerking Google met de Chinese overheid - 16 juli 2019
In een tweet kondigt de Amerikaanse president Donald Trump aan dat zijn regering gaat onderzoeken of Google landverraad pleegt door samen te werken met de Chinese overheid. Hij geeft daarmee gehoor aan een oproep van Peter Thiel, de miljardair en Trump-supporter die vooral bekend is als oprichter van betalingsdienst PayPal. Tijdens een speech in Washington, afgelopen zondag, stelde Thiel dat Google samenwerkt met China om te bewerkstelligen dat zijn zoekmachine - geblokkeerd door de Chinese Great Firewall - weer bruikbaar wordt in het land. De FBI en CIA zouden wat hem betreft moeten kijken of Google niet is geïnfiltreerd door buitenlandse inlichtingendiensten. Dit onder meer omdat de kunstmatige intelligentie waaraan Google werkt bruikbaar zou zijn als ‘militair wapen’. Dat zou gevaarlijk zijn in buitenlandse handen. Thiel, een uitgesproken libertariër, was financier van de Trump-campagne. Ook is hij bestuurslid van Facebook. (NW)
Update 17 juli: Karan Bhatia, topman van Google, ontkent de aantijgingen van Peter Thiel. Hij stelt dat Google nauwelijks actief is in China.
“Billionaire Tech Investor Peter Thiel believes Google should be investigated for treason. He accuses Google of working with the Chinese Government.” @foxandfriends A great and brilliant guy who knows this subject better than anyone! The Trump Administration will take a look!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 16 juli 2019
Ook versleuteld WhatsApp blijkt te kraken - 16 juli 2019
WhatsApp en Telegram mogen hun berichten dan versleuteld versturen, ook deze berichtendiensten blijken een ingang voor hackers te bevatten. Beveiligingsbedrijf Symantec meldt een lek waarmee kwaadwillenden mediabestanden als documenten, foto's en video's kunnen blootleggen en manipuleren. Wanneer een bestand via WhatsApp binnenkomt op een telefoon, wordt hij eerst op het apparaat zelf geplaatst en vervolgens ziet de gebruiker hem in de app verschijnen. Daartussen zit een kort moment waarin de beveiliging niet op orde blijkt en vooraf geïnstalleerde malware kan toeslaan.
Bij misbruik kan dit volgens Symantec leiden tot het aanpassen van foto's en zelfs betaalfraude, als een legitieme factuur van een ander bankrekeningnummer wordt voorzien, zoals in het filmpje hieronder. Onbekend is of dergelijk misbruik ook heeft plaatsgevonden. (NW)
Gruwelijke foto's vermoorde tiener blijven opduiken op Instagram - 16 juli 2019
Hoe moeilijk het is om gruwelijk materiaal van openbare internetplatformen te weren, is andermaal bewezen door de moord op de Amerikaanse Bianca Devins, een populaire Instagram-gebruiker. De zeventienjarige werd zondag vermoord, volgens de politie door haar 21-jarige vriendje Brandon Andrew Clark. Clark plaatste vervolgens afschuwelijke foto’s van haar toegetakelde lichaam op Instagram, 4chan en Discord, beschrijft Mashable. Die foto’s blijven nu maar opduiken op Instagram. Gebruikers, gefrustreerd dat Instagram er niet in slaagt ze van het platform te weren, zijn zelf begonnen met het begraven van de foto’s met fleurige plaatjes van onder meer katten en wolken.
Het doet denken aan de aanslag in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Ook toen werden gruwelijke beelden van een beschieting van moskeebezoekers continu opnieuw geupload naar internetplatformen als Facebook en YouTube, ondanks pogingen van de platformen om dat te voorkomen. (NW)
Facebook toont nu welke bedrijven je mailadres uploaden – 12 juli 2019
Bedrijven kunnen mailadressen en telefoonnummers van bijvoorbeeld klanten uploaden naar Facebook, om de mensen achter die contactgegevens te bereiken met advertenties. Omdat Facebook hierover transparanter wil zijn, toont het platform nu bij advertentievoorkeuren (onder ‘instellingen’) de bedrijven die ‘een lijst hebben geüpload met je gegevens’ en die op basis hiervan adverteerden in de laatste zeven dagen. Facebook geeft uitleg in een blogpost. Volgens het platform wordt de identiteit van de gebruiker overigens niet onthuld aan deze bedrijven. Hiernaast schrijft Facebook dat de ‘waarom krijg ik deze advertentie te zien’-knop nu gedetailleerdere informatie laat zien. (NW)
Kunstmatige intelligentie is professionele pokeraars de baas - 12 juli 2019
En weer is er een hoofdstuk toegevoegd aan de lange reeks successen van kunstmatige intelligentie in het spelen van spelletjes als schaak, go en strategievideogames: een programma dat toppokeraars verslaat in het pokerspel Texas Hold’em, waar zes spelers aan meedoen. Na twaalf dagen spelen en tienduizenden handen won de computer beduidend meer geld dan de mensen. Het is niet de eerste keer dat kunstmatige intelligentie met succes pokert, maar eerder werden professionals alleen verslagen in één-op-één gespeelde potjes, schrijven de makers van het nieuwe pokerprogramma Pluribus in vakblad Science. Zij trainden Pluribus door het een heleboel potjes tegen zichzelf te laten spelen om te ontdekken welke tactieken wel en niet werken. De grote uitdagingen bij poker zijn voor kunstmatige intelligentie de onvoorspelbaarheid en het feit dat een potje niet altijd eindigt in duidelijke winnaars en verliezers.
Dit soort onderzoek helpt wetenschappers om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen die beslissingen kan nemen op langere termijnen en om kan gaan met onzekerheden. Over het bredere nut van de spelletjesspelende computer schreven we onlangs dit stuk. (NW)
Superhuman AI for multiplayer poker | Science
— Steve Smith (@spsmith1) 11 juli 2019
In this paper we described Pluribus, an AI capable of defeating elite human professionals in six-player no-limit Texas hold’em poker, the most commonly played poker format in the world. https://t.co/N3bwjMyaoU
Meer technieuwtjes lezen?
Dat kan in de vorige versie van dit techblog.