Techblog - Applicatie die zorgt dat je minder vaak sorry typt

Nieuws, geruchten, tweets en andere tijdingen uit de wereld van de technologie, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

De applicatie Just Not Sorry. Beeld -

Virtual reality `is cool en wordt steeds cooler'. Althans: volgens techblogs. Tijdens de feestdagen was overigens de bestverkochte audiogadget bij Amazon een pickup waar zelfs 78-toerenplaten op gedraaid kunnen worden, maar dat terzijde.

Maar goed, virtual reality dus. Ook schrijver dezes was eerder dit jaar erg onder de indruk van de ervaring die met brillen als de Samsung Gear VR wordt gegeven. Nadeel van dit soort brillen is dat het nogal zware gevallen zijn. En dat je er als een idioot uitziet.

Het bedrijf Homido denkt hier nu een oplossing voor te hebben gevonden in de vorm van een vr-lens die je op je mobiel zet. Het grote voordeel: veel handzamer. De prijs is met 15 dollar vergelijkbaar met de kartonnen vouwbrilletjes van Google Cardboard en de merkloze varianten voor Samsung.

CNet ziet twee aanzienlijk nadelen: de bril van Homido is niet handsfree te gebruiken en de kwaliteit van de lenzen laat te wensen over. Dan toch maar liever eruit zien als een idioot. Want is dit immers ook niet de essentie van virtual reality: je ziet er belachelijk uit, maar je voelt je geweldig. (Laurens Verhagen)

De bestverkochte gadget: een grammophoon Beeld Jensen
Samsung Gear VR Beeld Samsung
Beeld Homido

Op reis door een virtuele werkelijkheid

Wat virtual reality gaat betekenen (plusartikel) voor films, games, sport, therapie en huizen kopen (en porno). Techredacteur Peter van Ammelrooy schreef over de vele toepassingen van virtual reality.

Het was zo goed bedoeld. Applicatiebouwer Cyrus Innovation lanceerde eind december de tool Just not Sorry. Het idee is simpel: vrouwen, en een handjevol mannen, gebruiken te veel frasen als ‘sorry’, ‘eigenlijk’, ‘ik ben geen expert, maar..’. Om te zorgen dat je boodschappen voortaan krachtiger overkomen, installeer je deze applicatie in Gmail. De ondermijnende woorden, zoals Cyrus Innovation ze noemt, worden dan door met rood onderstreept, net zoals spelfouten.

Het techbedrijf hoopte dat zeker 10 duizend vrouwen de app zouden downloaden voor het nieuwe jaar, waarbij ze de volgende belofte ondertekenen: ‘In 2016 communiceer ik effectiever. Ik gebruik geen ‘sorry’ en ‘eigenlijk’ in mijn e-mails, want dat ondermijnt mijn boodschap. Ik zeg wat ik weet, niet wat ik denk.’

Maar niet iedereen voelt zich hierdoor gesteund. Op de website van The Washington Post verscheen maandag een brandbrief en niet de eerste. Belangrijkste argumenten: er is geen bewijs dat vrouwen deze woorden meer gebruiken; en als vrouwen deze woorden meer gebruiken, is dat omdat het een effectieve manier van communiceren is gebleken.

Het stuk eindigt met een heel ander voornemen: ‘Ik hoop dat er in 2016 minder zogenaamde taaldeskundigen en applicatiebouwers zijn die zich bemoeien met het taalgebruik van vrouwen.’ (Silke Spierings)

Twitter zit volgens insiders op een dood punt qua aanwas van nieuwe gebruikers. Om het sociale netwerk toch interessanter te maken voor nieuwkomers, overweegt CEO Jack Dorsey om langere tweets toe te staan.

Re/code weet te melden dat de 140 tekens-grens van nu binnenkort mogelijk wordt opgehoogd naar 10 duizend tekens. Dat aantal is momenteel ook de limiet voor 'Direct Messages' die gebruikers onderling kunnen versturen. In de nieuwe opzet zouden de eerste 140 tekens van een tweet in de tijdlijn getoond worden, maar komt er een uitklapknopje die de rest van de tweet prijsgeeft.

Of langere twitterberichten zorgen voor nieuwe gebruikers, valt te bezien. Wat wel zeker is, is dat Twitter zich nog meer in het vaarwater van Facebook gaat begeven. (BuzzT)

Beeld anp

Mocht het ooit tot een grote oorlog met Google komen, dan wil Facebook daarop zijn voorbereid. Dit blijkt althans uit een artikel van The Information (registratielink). Het gaat daarbij om het blijkbaar niet denkbeeldige scenario waarin Google Facebook uit zijn Android-winkel verwijdert. Facebook is voor de verspreiding en updates van zijn populaire app afhankelijk van deze Play Store.

Volgens The Information verwacht Facebook niet dat het op korte termijn door Google in de ban wordt gedaan, maar wordt met alle rekening gehouden. De twee techbedrijven zouden de laatste tijd al wel in conflict met elkaar zijn gekomen naar aanleiding van experimenten van Facebook, zoals het automatisch installeren van apps die door Facebook zijn gemaakt.

Een ander scenario is dat Facebook zélf besluit om afscheid te nemen van de app-winkel van Google, bijvoorbeeld uit vrees dat Google in de toekomst geld gaat vragen voor diensten als notificaties. Facebook zou nu verschillende manieren onderzoeken om zijn apps op Android-telefoons te kunnen blijven verspreiden buiten de Play Store om
De bovengeschetste platformstrijd speelt overigens niet alleen tussen Facebook en Google. De tendens van bedrijven als Facebook om de eigen apps een steeds zelfstandiger bestaan te geven is ook voor Apple ‘slecht nieuws’, zo schreef onlangs Business Insider. (Laurens Verhagen)

Beeld anp

De 15-jarige Shahir Rahman uit Oregon zocht een manier om te voorkomen dat de thee van zijn vader zou overkoken. En dus bouwde hij een 'slimme' magnetron die zelf ziet met wat voor voedsel hij te maken heeft, om vervolgens uit te rekenen wat de perfecte tijd en temperatuur is om dat gerecht klaar te maken. Dat schrijft Reviewed.com.

Rahman haalde de analoge magnetron van zijn vader uit elkaar om alle onderdelen secuur te bestuderen, en ook verdiepte hij zich in de structuur en taaiheid van voedingsmiddelen. Met wat hulp van zijn vader en enkele van diens collega's bij chipmaker Intel bedacht hij ingenieuze algoritmen en implementeerde die in een nieuwe magnetron. Een sensor zorgt ervoor dat het apparaat weet met wat voor voedsel het te maken heeft.

Rahman is echter nog niet tevreden: zijn uiteindelijke doel is een magnetron te maken die niet alleen aangeeft hoe het in het apparaat geplaatste voedsel moet worden bereid, maar die dat ook zelf doet. Het is een droom voor wie nou niet bepaald een keukenprins(es) is. Hopelijk wordt die binnenkort bewaarheid. (Thomas van der Kolk)

Beeld thinkstock

'Congratulations! You have created a new element.' J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System) is een supercomputer die in de Iron Man-films dient als virtuele assistent. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wil nu zelf zo'n persoonlijke computerbutler gaan bouwen. Het is zijn persoonlijke doel voor 2016, zo schrijft hij op Facebook.

Hij wil een 'simpele kunstmatige intelligentie' bouwen die hem helpt met dagelijkse klussen thuis. Eerst gaat hij onderzoeken welke beschikbare technologiën hij kan gebruiken en vervolgens wil hij de computer leren om zijn stem te herkennen en gesproken opdrachten te herkennen. 'Ik zal het leren om mijn vrienden binnen te laten wanneer het hun gezichten herkent als ze aanbellen. Ik zal het leren om het me te laten weten als er iets gebeurt in de kamer van Max (Zuckerbergs pasgeboren dochter, red.). En op het gebied van werk zal het me helpen om data te visualiseren in virtual reality, zodat ik betere diensten kan bouwen en mijn organisatie effectiever kan leiden.'

Sinds enkele jaren stelt Zuckerberg zichzelf bij wijze van goed voornemen elk jaar een persoonlijk leerdoel. Eerdere doelen waren twee boeken per maand lezen, Mandarijns leren en elke dag een nieuw persoon ontmoeten. (Thomas van der Kolk)

Beeld afp
Mark Zuckerberg met vrouw Priscilla en dochter Max. Beeld anp
Beeld reuters

Microsoft heeft aangekondigd dat het waarschuwingen gaat versturen naar gebruikers als vermoed wordt dat de overheid hun account heeft geprobeerd te hacken.

Het bedrijf kwam onlangs in opspraak nadat het eerder had besloten slachtoffers van hackers in China niet in te lichten. In 2011 zouden Chinese autoriteiten de e-mailaccounts van leiders van Tibet en De Oeigoeren hebben geprobeerd te hacken. De slachtoffers die gebruikmaakten van Hotmail hadden hier echter geen idee van.

Microsoft volgt met het nieuwe beleid bedrijven als Facebook, Twitter en Yahoo die eerder ook zo'n waarschuwingssysteem introduceerden om de privacy van hun gebruikers beter te kunnen garanderen. 'We hebben besloten om bij voldoende bewijs mensen te laten weten dat een hacker door een overheid gesteund is', schrijft Microsoft in een blog. 'We doen dat omdat het waarschijnlijker is dat dergelijke aanvallen geavanceerder en langduriger zijn dan van andere cybercriminelen.' (ANP)

Microsoft-topvrouw Amy Hood bij de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf. Beeld AFP

Een horlogeband van Samsung maakt het mogelijk om te bellen door de vingertop tegen het oor te houden. De horlogeband geleidt het geluid via het menselijk lichaam, wat het afluisteren van het gesprek zou moeten bemoeilijken.

De TipTalk heeft de vorm van een horlogeband voor zowel smartwatches als analoge klokjes, zegt Samsung. De TipTalk maakt verbinding met de smartphone, vermoedelijk via bluetooth, om gesprekken te kunnen opnemen en voeren. Het menselijk lichaam geleidt het geluid onhoorbaar, waarna het hoorbaar wordt door de aanraking van de vingertop tegen het oor.

Hoewel Samsung niet in detail treedt over hoe de TipTalk werkt, gebruikt het bedrijf vermoedelijk dezelfde methode als Disney Research enkele jaren geleden probeerde voor zijn onderzoeksproject Ishin Den Shin. Een computer zet daarbij de geluidsgolven om in een signaal dat het menselijk lichaam kan transporteren. Bij een aanraking vormen de vingertop en het oor samen de speaker en zetten het signaal weer om naar hoorbaar geluid. Naar verluidt werkt TipTalk samen met het Chinese BeStar voor zijn horlogeband.

TipTalk is geen product van Samsung zelf. Het conglomeraat wil innovatie stimuleren door medewerkers te helpen tijdelijk een externe start-up op te zetten als zij een idee in een product willen omzetten. Als dat niet werkt of als het product klaar is, komen zij weer terug bij Samsung. Via deze constructie wil het bedrijf voorkomen dat goede ideeën verzanden in de bureaucratie van Samsung, dat niet alleen heel groot is, maar ook een sterke hiërarchie heeft.

Naast de TipTalk toont Samung op CES meer vruchten van deze constructie. De WELT is een broekriem die dienst doet als fitnesstracker, terwijl rink een manier is om games te besturen in virtual reality met een armband. (Tweakers.net)

Beeld Samsung
Geen oorbel maar een beloor. Beeld Samsung
Welt Beeld Samsung
Rink Beeld Samsung

Twitter wil uitingen van haat en bedreigingen op het netwerk strenger aanpakken. In nieuwe regels voor het bedrijf is vastgelegd dat Twitter hard optreedt tegen gebruikers die zich hier schuldig aan maken.

Twitter heeft woensdag laten weten dat voor extremisten geen plaats is op het netwerk. 'Een van haat vervulde houding gericht tegen het ras, de geaardheid of de nationaliteit van gebruikers' is niet toegestaan. Als sanctie stelt Twitter schorsing of verwijdering van de account. Twitter wil ook vaker voorkomen dat verwijderde accounts weer herrijzen onder een ander naam.

Twitter reageert met de aankondiging strenger op te treden op de kritiek dat extremisten wereldwijd hun boodschap via Twitter verspreiden. Het moet volgens waarnemers nog blijken of de nieuwe regels van Twitter daadwerkelijk worden toegepast. (BuzzT)

Beeld anp
Beeld anp

Enzo Knol, de beroemdste YouTuber van Nederland, heeft de mijlpaal van 1 miljoen abonnees op zijn kanaal overschreden. Dat heeft de 22-jarige vlogger vandaag bekendgemaakt. '1 miljoen abonnees! Bijzonder! Dat is het zeker weten! Bedankt voor het abonneren, de support, de gekkigheid, de liefde en ga zo maar door!', aldus Knol.

Knol is sinds juni 2013 actief op het videoplatform. Hij plaatst dagelijks een vlog over iets dat hij in zijn dagelijkse leven meemaakt, en daarnaast maakt hij ook filmpjes over de populaire game Minecraft.

Het behalen van de mijlpaal is de kers op de taart voor Knol, die toch al een enorm goed jaar beleefde. Zo werd in mei bekend dat hij één van de hoofdrollen gaat spelen in de filmkomedie Offline. Ook is hij te zien in de Nickelodeon-serie Spotlight, waarin hij zichzelf speelt. Niet slecht voor een jongen die nog niet zo lang geleden werd gepest om zijn achternaam. (Thomas van der Kolk)

Beeld Ivo van der Bent

Meer over Enzo Knol

Waarom kijken kinderen op YouTube massaal naar Enzo Knol? Volkskrant Magazine interviewde hem in februari. 'Televisie is nep, en wij zijn echt. Dat is onze kracht' (+)

Enzo Knol Beeld Ivo van der Bent

Dat Google druk is met nieuwe versies van zijn Google Glass komt, is al een tijdje bekend. Maar nu zijn voor het eerst foto's verschenen van het product. Deze verschenen op de website van de FCC, de Amerikaanse authoriteit voor telecommunicatie. Het gaat om de zogenoemde Entreprise Edition.

De nieuwe bril wijkt behoorlijk af van de Enterprise Edition van enkele jaren terug. Dat is ook niet zo raar, want deze bril is nooit succesvol geworden. Sterker nog: de controverse kreeg de overhand. Door het ontwerp - de minicomputer aan de zijkant en camera erop - werden de dragers als indringers bestempeld. Zelfs de grootste volgelingen van Google in Silicon Valley durfden de bril niet op te zetten omdat ze bang waren in restaurants te worden uitgescholden voor glasshole (combinatie van het Engelse glass en asshole, klootzak).

Enfin, de Enterprise-bril is compacter en vooral: opvouwbaar. Google werkt momenteel aan meerdere edities van Glass. Het nieuwe model voor de consumentenmarkt zou zelfs helemaal geen schermpje meer hebben, maar puur op basis van audio werken. (Laurens Verhagen)

De man achter Google Glass

De Volkskrant sprak eerder deze maand (+) met Tony Fadell, de man die eerder aan de wieg van de iPhone stond en nu van Google Glass alsnog een succes moet maken.

De oude Google Glass Beeld anp
Beeld Engadget

Vreemdgangerssite Ashley Madison heeft geen nadelige gevolgen ondervonden van de hack eerder dit jaar. Integendeel, de site meldt er vier miljoen leden bij te hebben gekregen.

Ten tijde van de hack, waarbij de gegevens van gebruikers op straat lagen, telde de van oorsprong Canadese site 39 miljoen leden. Dat is nu opgelopen naar meer dan 43 miljoen.

Ashley Madison koppelt mensen die willen vreemdgaan. 'Het leven is kort. Ga eens vreemd', luidt de slogan van de site. (BuzzT)

Beeld Ashley Madison

Eerdere afleveringen uit ons techblog vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden