Te weinig medisch onderzoek naar alledaagse kwalen

De universitair medisch centra moeten veel meer onderzoek doen dat bruikbaar is in de praktijk. De umc's geven de toegekende miljoenen aan onderzoeksgeld vooral uit aan fundamentele en medisch-specialistische onderwerpen terwijl onderzoek naar veel voorkomende ziekten, langdurige zorg en preventie blijft liggen.

Ellen de Visser
Een huisarts in zijn spreekkamer. Beeld Marcel van den Bergh
Een huisarts in zijn spreekkamer.Beeld Marcel van den Bergh

Dat schrijft de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, in een rapport dat vandaag verschijnt. De umc's zijn het niet met de raad eens. Volgens de raad moeten de centra meer samenwerken met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en wijkverpleegkundigen. Er zijn zoveel alledaagse problemen die nauwelijks worden onderzocht, zegt hoogleraar neurologie Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad. 'Loop rond op een polikliniek of in een verpleeghuis en je verzamelt zo een handvol vragen.'

Veruit het meeste gezondheidsonderzoek vindt plaats in de acht umc's. Dat onderzoek behoort volgens de Gezondheidsraad tot de wereldtop, maar sluit onvoldoende aan bij maatschappelijke vraagstukken zoals de betaalbaarheid van de zorg. Volgens de raad wordt de kloof tussen kennis en praktijk vooral veroorzaakt door de verdeelsleutel voor onderzoeksgeld. In 2014 hadden de acht umc's 1,2 miljard euro beschikbaar voor onderzoek, waarvan de helft afkomstig van het Rijk.

Die onderzoekspot wordt in toenemende mate verdeeld op basis van prestatiefinanciering, schrijft de raad. Onderzoekers worden vaak beoordeeld aan de hand van het aantal publicaties in vooraanstaande vakbladen en het aantal keren dat hun onderzoek door anderen wordt geciteerd. Goed scorende afdelingen of hoogleraren krijgen meer onderzoeksgeld. Zo worden vakgebieden ondergewaardeerd waarin het publiceren in toptijdschriften niet gangbaar is, zoals huisartsen- en ouderengeneeskunde.

Van Gool spreekt van een 'perverse prikkel'. De nadruk is te veel komen liggen op het tellen en meten van het effect van wetenschappelijke publicaties, zegt hij. Bij het verdelen van het geld zou meer moeten worden gekeken naar de maatschappelijke bijdrage van onderzoek. Van Gool: 'Er wordt nog te vaak gedacht: als we nu eerst in het lab kijken, dan ontrollen we daarna oplossingen voor de patiënt. Dat is misschien waar, maar het is wel een lange weg.'

Fundamenteel onderzoek

Ernst Kuipers, voorzitter van de NFU, de koepel van de umc's, zegt dat samenwerking met buitenstaanders waarvoor de Gezondheidsraad pleit door de umc's al lang geleden is omarmd. 'Met die brede oriëntatie is veel ervaring opgedaan in bijvoorbeeld de oncologische zorg en het onderzoek naar zeldzame ziekten.' De Gezondheidsraad, zegt Kuipers, lijkt bovendien de ontwikkelingen rond de Nationale Wetenschapsagenda niet te hebben meegenomen. Burgers konden voor die agenda vragen insturen en de umc's werken volop mee aan de beantwoording ervan, aldus Kuipers.

Kuipers wijst erop dat scheikundige Ben Feringa, die vorige week de Nobelprijs won, juist aandacht vraagt voor meer fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. 'Ik ben het met hem eens. Veel van wat nu mogelijk is in de zorg hebben we te danken aan fundamenteel onderzoek van langer geleden. Kortetermijndenken is onverstandig.' Bij de meting van de kwaliteit van onderzoek kunnen kanttekeningen worden geplaatst, zegt Kuipers, 'maar totdat er iets beters is ontwikkeld, blijft het een internationaal geaccepteerde maat'.

Er zijn geen collectes voor alledaagse kwalen

Onderzoek van de umc's sluit vaak niet aan op de praktijk, stelt de Gezondheidsraad. Huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde over de vragen waarop ze geen antwoord hebben. Lees hier verder.

Van Gool van de Gezondheidsraad denkt dat de prestatiecultuur lastig te veranderen is. 'Ik hoop dat we een discussie losmaken en de umc's een duwtje in de goede richting geven.' 'Een scherpe koerswijziging' is nodig en umc's moeten volgens de Gezondheidsraad samen met patiënten, gemeenten, ggd's en instituten als het RIVM een onderzoeksagenda opstellen. Minister Schippers van Volksgezondheid zou moeten investeren in een onderzoeksfonds, waaraan ook zorgverzekeraars en gemeenten moeten bijdragen. Die hebben immers ook belang bij goed onderzoek, aldus Van Gool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden