Tatjana, Van Deyssel en Bilderdijk komen eraan

Het succesverhaal van Tatjana Simic is eindelijk te boek gesteld. Hoe de actrice en zangeres, evenwel vooral bekend van blootbladen en bierbrouwerskalenders, eigenhandig een bestaan opbouwde in Nederland, kunnen wij in oktober lezen....

ARJAN PETERS

Van onze verslaggever

Arjan Peters

AMSTERDAM

Jan Foudraine deinst er ruim een kwart eeuw na Wie is van hout niet voor terug zich nog eenmaal op te winden over de psychiatrie. Zijn boek verschijnt op 30 oktober. Allemaal noteren.

Archaïvarius, achter welk pseudoniem niemand minder dan de olijke Rinus Ferdinandusse schuil gaat, stelde tien jaar na De misselijkste grappen een nieuw handboek op met foute humor. De titel is geen verbetering: Weer meer misselijke grappen. Reeds deze maand kunnen we onze lol weer op.

Dominee Nico ter Linden heeft de smaak van het succes te pakken en ramde er een vervolgdeel met navertellingen uit de bijbel uit: Het verhaal gaat... deel 2. En EO-coryfee Peter Scheele bindt de strijd aan met Charles Darwin. In Degeneratie zal de evolutietheorie danig onder vuur worden genomen, opdat Scheele God de Schepper teruggeeft aan de mensen.

En te midden van alle nonsens en weggooiboekjes ziet de komende maanden ook het eerste deel van Harry Pricks biografie van Lodewijk van Deyssel het licht: In de zekerheid van eigen heerlijkheid. Een ander topstuk zijn de brieven van Neerlands enige echte romanticus Willem Bilderdijk, die Marita Mathijsen uitzocht en in hedendaags Nederlands omzette: Liefde en ballingschap.

Gistermiddag werden al deze titels, plus nog honderden andere, aangekondigd op de beurs Vers voor de pers in de Amsterdamse RAI. Twee keer per jaar zitten alle uitgevers en redacteuren van het land achter standjes waarop dummys uitgestald liggen.

Dummys zijn boeken zonder tekst. De journalisten en medewerkers van radio- en televisieprogrammas die zo goedig zijn langs de kraampjes te sjokken, kunnen dus geen andere letters dan die van de flaptekst tot zich nemen. Om niet voor niets te komen, maken ze dan maar een praatje met de mensen achter de tafel. Die wijzen hen vol ijver op steevast buitengemeen interessante schrijvers en opzienbarende titels - het debuut van Hadewijch Griffioen, de in New Delhi woonachtige Kees Asten, of de essaybundel Kunstzaken van Simon Schama dat alleen in een Nederlandse editie verkrijgbaar zal zijn -, alles in de hoop dat de pers er aandacht aan zal schenken.

Er werd dus geanimeerd onderhandeld in de RAI. Of de inspanningen van de uitgevers lonend zijn geweest, zal later blijken. Eerst moet er tekst tussen de voorgedrukte flappen worden geperst. Als alles goed is, wordt die tekst dan daadwerkelijk met aandacht gelezen door het journalistieke volk dat gisteren luidruchtig rondneusde in de de enorme Congreshal.

Van de Engelse therapeut Louis Proto verschijnen onder meer Volg je eigen weg en Laat je niet beïnvloeden. Niet dat we ons die wegwijzers in de eigen psyche gaan aanschaffen, maar gisteren leken zijn aansporingen een weldadige reactie op de beursbedrijvigheid. Amusant als Vers voor de Pers ook elke keer weer is, de manifestatie vormt met haar nerveuze trompetgeschal een schril contrast met de enige ware arbeid, die uitgevers en publiciteitsmedewerkers je nooit uit handen kunnen nemen, laat staan dat het hen lukt je daarin sturen: het stil in een hoekje lezen van een boekje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden