Tandpastorale

Van revoluties moeten we het hebben. Het Amerikaanse Procter & Gamble (P & G) – voedingsmiddelen, verzorgingsproducten – heeft een ‘revolutionaire tandpasta’ ontwikkeld....

De claim is: de tandpasta scoort op zeven punten beter dan andere tandpasta’s. Poetsers krijgen minder gaatjes, minder tandvleesproblemen, en minder tandplak en tandsteen. Ze krijgen bovendien wittere tanden en een frissere adem. In de revolutionaire, ‘duurdere’ tandpasta, sinds 2006 te koop in de VS als Crest Pro Health, zitten twee werkzame stoffen.

Allereerst tinzouten, vooral tinfluoride. Die hebben een antibacteriële werking en gaan cariës en ontstoken tandvlees tegen. Ze zorgen ook voor ‘remineralisatie’: herstel van aangevreten glazuur na elke maaltijdzuuraanval.

Oral-B is in dat opzicht niet de enige; er zijn meer tandpasta’s met tinfluoride, zoals Meridol. Die tandpasta is hier al veertien jaar te koop.

Oral-B stopt ook – als enige – natriumhexametafosfaat in de tube. Die stof werkt wittend en voorkomt tandsteenvorming. Het polyfosfaat gaat bovendien de vergelende werking tegen van die andere tinverbindingen.

Procter is trots: het was niet gemakkelijk de twee stoffen samen in een tandpasta te stoppen. De combinatie tinfluoride (en andere tinverbindingen) en polyfosfaat vlokte in de tube snel uit. Dat werd korrelige smurrie. Uiteindelijk is het P & G gelukt de juiste receptuur te vinden, op waterbasis met verschillende dikmakers, waaronder cellulose. Er was tien jaar onderzoek nodig, schrijft Oral B in een persbericht. De technologie is de afgelopen jaren vastgelegd in vijftien patenten

Of de tandpasta werkt? Ja, zegt een tandpasta-expert van het interuniversitaire tandinstituut Acta in Amsterdam. Dit instituut analyseerde vier jaar geleden vijftien goed uitgevoerde studies. Daaruit bleek dat tinfluoride tandvleesontsteking en plaquevorming voorkomt, meer dan een gewone tandpasta, aldus Acta.

Bij ander onderzoek is ook de stoffencombinatie bekeken, meestal door P & G-onderzoekers. Zij lieten 142 personen – evenveel mannen als vrouwen – tweemaal daags poetsen met de nieuwe tandpasta, of met een gewone fluorpasta. Mensen in de ‘nieuwe’ groep hadden na zes maanden 45 procent minder tandsteen dan mensen in de ‘normale’ groep.

De nieuwe tandpasta wit ook beter dan gewone, meldden Chinese tandartsen van een militaire medische universiteit in Xi’an in 2007 in een Amerikaans tandartsenblad. Mooie bewijzen, zegt Acta, maar uiteindelijk is het de smaak die de consumentenkeus bepaalt.

Broer Scholtens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden