Tandartsen: zorgautoriteit misleidde politiek met rapport over vrije tarieven

Tandartsen zijn boos op de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) heeft de NZa zich schuldig gemaakt aan misleiding van de politiek in een rapport over een experiment met vrije tarieven. Ook voelt de ANT, die een eigen onderzoek over het experiment heeft ingesteld, zich genegeerd door de NZa. De ANT dient hierover vandaag een klacht in bij de Nationale ombudsman.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De proef met vrije tarieven werd in 2012 voortijdig gestopt nadat de zorgwaakhond had geconcludeerd dat de tarieven voor mondzorg gemiddeld met ruim 10 procent waren gestegen. Maar volgens de tandartsen kloppen de berekeningen van de NZa niet. De tandartsassociatie wacht naar eigen zeggen al sinds december op een inhoudelijke reactie van de zorgautoriteit.

Vorig jaar liet de ANT een eigen onderzoek uitvoeren door onderzoeksbureau Milliband. Dat bureau stelde toen dat de NZa appels met peren had vergeleken. De tandartsennota's van 2011 zouden niet te vergelijken zijn met die van 2012 omdat die laatste sterk vereenvoudigd waren. De kosten van een ingreep in 2012 zou daardoor lastig te vergelijken zijn met die van een jaar eerder.

'Slechts 3 procent verschil'
Door naar het totaal van de gefactureerde verrichtingen te kijken en dat te vergelijken met 2011, kwam Milliband op een inflatiecorrectie van 3 procent, in plaats van de door de NZa berekende 10 procent. In december vorig jaar liet de zorgautoriteit weten geen reden te zien om het eigen onderzoek over te doen. 'Uit de som van de facturen blijkt dat de patiënt vorig jaar wel degelijk 10,7 procent meer is gaan betalen voor mondzorg', zei een woordvoerder destijds in de Volkskrant.

De zorgwaakhond laat nu opnieuw weten achter de uitkomsten van het eigen onderzoek te staan. Daarin zijn alle declaraties van 2012 vergeleken met die van een jaar eerder. Volgens de NZa baseert de ANT zich in haar onderzoek op minder gegevens. Dit heeft de zorgautoriteit eerder dit jaar al in een korte reactie aan de tandartsassociatie laten weten. De tandartsen namen daar echter geen genoegen mee. De zorgautoriteit bereidt nu naar eigen zeggen een uitgebreidere reactie voor op het rapport van de tandartsorganisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden