Taikonauten zijn China's sterren

China heeft de smaak van de ruimtevaart te pakken. Met een uitgebreide televisieshow werden de astronauten Fei Junlong en Nie Haisheng maandag verwelkomd, nadat ze 's ochtends vroeg veilig in de steppe van Noord-China waren geland....

Van onze correspondent Hans Moleman

De reis was opmerkelijk mediageniek, zeker vergeleken met deeerste bemande vlucht, waarvan de Chinese autoriteiten bijna geenrechtstreekse beelden uitzonden. Ditmaal konden de Chinezen opde televisie op de voet volgen wat Fei en Nie in de ruimte deden,van het uittrekken van hun laarzen tot het uitvoeren vanoefeningen in de kleine capsule.

De natie kon ook meegenieten hoe Nie zijn 41ste verjaardagin de ruimte vierde, met een live-gesprekje met vrouw endochtertje, die voor de camera's 'Lang zal hij leven' mochtenzingen. In een andere live-verbinding sprak president Hu Jintaomet de bemanning.

De astronauten, of taikonauten, zoals ze in China zijngedoopt, wijdden zich gisteren aan de public relations voor hetjonge Chinese ruimtevaartprogramma. De staats-tv had een clipklaar met een compilatie van de hoogtepunten van de reis. Deleider van het ruimteprogramma kondigde meteen aan dat China dekomende jaren het ruimte-avontuur zal uitbreiden. Voor 2007 staateen vlucht met ruimtewandeling op het programma, en in de jarenerna wil China een eigen ruimtestation lanceren en de maanverkennen.

De regering beschouwt het ruimtevaartprogramma als eenonderstreping van het nieuwe zelfbewustzijn van China. 'Met deruimtevaart laten we zien dat we niet alleen goedkope spullenmaken, maar dat China ook in de hi-tech een leidende rolspeelt', aldus een trotse tv-commentator.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden