Taal verandert, dat kan niet vaak genoeg herhaald worden

Volkskrantlezers vinden veel. En misschien wel het meest vinden ze iets van ons taalgebruik. Terecht?

Wie en wat

Drie lezers, Henk van Hoorn, Jaap Blaakmeer en Drs. Henk Stoepker struikelden de afgelopen weken over ons gebruik van het woord soebatten. 'Ik schrok een beetje', schrijft Blaakmeer. En Van Hoorn: 'Mag ik jullie soebatten het woord niet meer verkeerd te gebruiken?'

Wat is het probleem?

Van Hoorn: 'Het woord betekent smeken, bedelen, nederig vragen. Ik zie dat journalisten het af en toe gebruiken als synoniem van bekvechten, twisten, kibbelen.'

Hebben de lezers gelijk?

Ja en nee. De betekenis die zij toekennen aan het woord, is de eerste betekenis die Van Dale geeft. Maar in de nieuwste druk(ken) van het woordenboek staat ook dit: '2. bij uitbreiding langdurig discussiëren en onderhandelen.' Aan de manier waarop de journalisten het woord gebruiken, mankeert niets.

En dus?

Taal verandert, dat kan niet vaak genoeg herhaald worden. En de gezaghebbende bron waarop wij ons baseren verandert mee. Wie commentaar op ons taalgebruik levert, verzekere zich er dus van dat hij of zij de recentste uitgave van het woordenboek gebruikt. Tegenwoordig is dat eigenlijk zelfs de digitale versie, maar de recentste druk, uit 2015, volstaat ook.

En dan dit nog

Mirjam van Eck schreef: 'In deze rubriek gaat het vaak om de vraag of een constructie grammaticaal juist is of niet. Interessant, vooral ook omdat er soms discussie mogelijk is over de kwestie. Echter, (bijna) nooit komt in deze rubriek een klacht over spelfouten aan de orde.' En zij constateert er nogal wat. 'Deze fouten zijn mijns inziens erger dan stijlfouten, omdat er simpelweg geen discussie over mogelijk is.' En dat laatste maakt ze direct ook ongeschikt voor deze rubriek. Dat u niet denkt dat we ze liever verzwijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden