Surfen

Vorige week las ik een verhaaltje voor van Logan Pearsall Smith, en ik gaf een citaat uit een van zijn boeken: 'People say that Life is the thing, but I prefer Reading.' Ik besloot met een goed voornemen voor 1998: alle boeken te vinden van deze Logan Pearsall Smith....

Na het weekeinde ontving ik een brief van een lezer, waaruit ik opmaak dat ik een hopeloos ouderwetse boekenzoeker ben. Een heel jaar uittrekken om boektitels te vinden, het blijkt tegenwoordig niet meer nodig te zijn. De behulpzame lezer had een halfuurtje op het Internet gesurft, en ziedaar: vrijwel alle titels van Logan Pearsall Smith via de telefoonlijn aangeboden door digitale boekhandelaren, zoals Bibliocity.com. Klik op een knopje om te bestellen, voer het nummer van uw creditcard in, en de PTT doet de rest.

Zelf had ik eerder gedacht aan de shuttle. Aan een reisje door het zuiden van Engeland. Een gehorig pensionnetje en stoffige antiquariaten. Zwarte handen van het boekenstof, een praatje met de antiquaar, die me geheime tips en nieuwe adressen geeft. De stille hoop dat een nieuwe dag nieuwe vondsten brengt.

Wat ook anders is op het Internet: de prijzen. De verzamelbundel 'All Trivia' kost honderd gulden, de eerste druk van 'Trivia' zestig. Een lezer die zijn Pearsall Smith compleet heeft, verzekert me desgevraagd dat hij in Engeland nooit meer dan een tientje per boek heeft betaald.

En dan is er nog Amazon.com. Alle titels van Smith hebben daar de volgende tekst: 'Niet meer in druk, maar als u dit boek bestelt, kunnen wij misschien een exemplaar vinden binnen een tot drie maanden.'

Dat snap ik. Die sturen je niet binnen een tot drie minuten naar de concurrent op het Internet, die gaan lekker zelf naar het zuiden van Engeland.

People say that Surfing is the thing, but I prefer Searching.

Ed Schilders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden