Superzwaar zwart gat verorbert planetoïden

Het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg slokt planetoïden op. Dat veroorzaakt de flits die dagelijks door wetenschappers wordt waargenomen. Dat vermoeden is nu bevestigd door onderzoek van astronoom Simon Portegies Zwart en zijn promovendus Adrian Hamers van de Universiteit van Leiden.

Thomas van der Kolk
Afbeelding van het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg. De heldere flitsen die dit zwarte gat dagelijks vertoont worden veroorzaakt door planetoïden die worden opgeslokt. Beeld NASA/CXC/M.Weiss
Afbeelding van het superzware zwarte gat in het centrum van onze Melkweg. De heldere flitsen die dit zwarte gat dagelijks vertoont worden veroorzaakt door planetoïden die worden opgeslokt.Beeld NASA/CXC/M.Weiss

Dat heeft de universiteit vandaag bekendgemaakt. Zwart en Hamers berekenden nauwkeurig de baanevolutie van de planetoïden nabij het zwarte gat. Ze kwamen er zo achter dat de planetoïden zijn ontstaan rond sterren in het hart van de Melkweg, op dezelfde manier als planetoïden in ons zonnestelsel zijn ontstaan.

Door interacties met andere sterren worden de planetoïden uit hun oorspronkelijke planeetstelsel geslingerd. Ze komen vervolgens terecht in een baan rond het superzware zwarte gat Sgr A* in het centrum van ons melkwegstelsel terecht. Uiteindelijk worden hun banen zo langgerekt dat de planetoïden binnen een afstand van 150 miljoen kilometer van
het zwarte gat komen en worden vernietigd. Als dat op kleine afstand gebeurt, veroorzaakt dat een röntgenflits. op grote afstand resulteert het in een infraroodflits.

Enorme massa

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is een zwart gat allesbehalve lege ruimte. Het is juist een gebied met een enorme massa en zo'n grote en compacte zwaartekracht, dat de ruimtetijd dusdanig wordt vervormd waardoor niets eruit kan ontsnappen, zelfs licht niet. Superzware zwarte gaten zijn de zwaarste variant. Ze bevinden zich in het midden van een sterrenstelsel en hebben een massa van meer dan een miljoen keer de zon.

Volgens de Leidse astronomen is hun ontdekking interessant omdat het impliceert dat er mogelijk ook talloze planeten om het zwarte gat draaien. 'We hebben nu een veel beter idee van het aantal planetoïden in de omgeving van het zwarte gat, hun verdeling en hun oorsprong', aldus Portegies Zwart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden