Supersnel internet is basisbehoefte

Toegang tot draadloze communicatie is volgens minister Kamp een basisbehoefte. Om mee te kunnen in de vaart der volkeren is supersnel mobiel internet via 5G belangrijk.

Laurens Verhagen
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

5G? Wat is dat nou weer?

5G staat voor vijfde generatie mobiel internet. We hebben nu 4G of 3G. 5G gaat vele stukken sneller zijn dan 4G, maar ook dan de wifi-netwerken thuis. De industrie werkt gezamenlijk aan deze standaard, met steun van overheden. Nog belangrijker dan de hogere snelheden is wellicht de mogelijkheid om veel meer apparaten binnen een bepaald gebied op 5G aan te sluiten. Een ander voordeel is dat de zogenoemde 'latency' veel lager ligt, de tijd die zit tussen een actie van een gebruiker en de reactie. Dit maakt realtime toepassingen mogelijk zoals autonoom rijden.

Waarom is 5G nodig?

Minister Kamp schrijft in zijn nota Frequentiebeleid: 'Zonder deze technologie stagneert onze economie.' Nederland heeft nu een mondiale koppositie bij de beschikbaarheid van wifi en 4G en Kamp wil deze koppositie graag behouden. Om dit voor elkaar te krijgen gaat het kabinet nieuwe vergunningen uitgeven waarop de providers kunnen intekenen. Het aantal apparaten dat gebruik zal maken van draadloos internet gaat de komende jaren gigantisch groeien, stelt analist Bart Garvelink van Telecompaper. 'Denk niet alleen aan mobieltjes, maar ook aan parkeermeters, sensoren, verkeerslichten, noem maar op. Internet of Things dus. Met 4G is het aantal apparaten per vierkante kilometer beperkt'.

Een basisbehoefte? Net zoiets als elektriciteit?

'Ja, die vergelijking kan je trekken', zegt Garvelink. 'Connectiviteit wordt even gewoon als elektriciteit: je staat er niet meer bij stil.' De overheid zorgt daarbij voor de uitgifte van (schaarse) vergunningen aan grote telecompartijen als Vodafone of KPN. Het uitgangspunt bij het frequentiebeleid blijft immers een efficiënt werkende markt. Wie denkt dat de term basisbehoefte betekent dat de overheid het wel even zal regelen, komt bedrogen uit. De consument zal uiteraard de rekening betalen voor de investeringen in 5G. Bijvoorbeeld via de abonnementsprijs.

Klinkt allemaal leuk. Wanneer kan ik zo'n abonnement afsluiten?

Ho, ho, zo snel gaat dat niet met dat ultrasnelle internet. Het is een geleidelijk proces waarbij de komende jaren al onderdelen zichtbaar zullen worden. Maar 5G wordt niet voor 2020 verwacht. In de komende jaren zal nog veel moeten worden geïnvesteerd. Tot die tijd zullen providers de boer op gaan met aanduidingen als 4,5G of 4.9G.

Zijn er nog nadelen?

Jazeker: er zullen veel meer antennes geplaatst moeten worden in ons land om al die 5G-apparaten te bedienen. Momenteel zijn dat er 42 duizend. En er is ook heel veel glasvezel nodig. Nog iets? 'Wil je ervan profiteren, dan zal je al je apparaten moeten vervangen', besluit Garvelink.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden