Review

Superrouters: een snellere oprit thuis voor het internet

Hapert het web? Stokt YouTube? Bibbert Netflix? Draadloos internet thuis kan vaak beter. De nieuwste trends op dat gebied aan de hand van Netgears topmodel.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Wikimedia/A1 Telekom Austria
Beeld Wikimedia/A1 Telekom Austria

Hoewel je er op internet de spannendste dingen mee doet, is een router waarschijnlijk het saaiste stuk elektronica dat je ooit in huis haalt. Daar helpen geen duizend flikkerende lampjes aan of spannende namen als Experia en Horizon. Het is voor de meesten simpelweg de oprit thuis richting de elektronische snelweg voor onze laptops, smartphones, tablets en andere 'genetwerkte' apparaten.

Het gros van de consumenten krijgt hun router (meestal in de combinatie modem-router) van het bedrijf dat de toegang tot het internet verzorgt. Het kastje verdwijnt in de meeste gevallen in de meterkast om nooit meer te worden bekeken, hoewel we er wel vaak over klagen.

'Waarom is de verbinding weer zo #@&^%*@?', klinkt het regelmatig in de huiskamer.

Want de router die KPN, Ziggo en andere providers bij het abonnement leveren is nou niet bepaald het neusje van de zalm. Om de kosten te drukken krijgt de consument een hier-kan-het-ook-wel-mee-toestel.

Het gevolg is dat onze draadloze toegang tot internet vaak hapert, stottert, hakkelt, hort en stokt. Het ene moment scheer je met een rotgang over het web, een ander moment lijkt het wel alsof je heupdiep door modder waadt. De oorzaak: filevorming in de lucht. De reden: de hele wijk netflixt op dezelfde golflengte.

Een van de tv-series op Netflix. De videodienst vraagt een snelle verbinding met internet. Beeld Netflix
Een van de tv-series op Netflix. De videodienst vraagt een snelle verbinding met internet.Beeld Netflix

Driebaansweg

Wie al drie, vier jaar klant is bij KPN en Ziggo kan er namelijk gif op innemen dat hun routers slechts één frequentie bieden: die van 2.4 GHz. Daar is het dus druk. Zo druk dat de draadloze toegang nogal eens bedroevend slecht is. Onderzoek van het Agentschap Telecom wijst uit dat we blij mogen zijn als we méér dan 20 procent krijgen van de wifi-snelheid waarmee onze provider adverteert.

Terwijl betere routers ook een 5 GHz-snelweg bieden: sneller, minder storingsgevoeliger en met een grotere capaciteit.

Koop dan zelf zo'n dual-band-router en vervang die slak, horen we roepen. Ah, daar hadden we buiten de waard gerekend, De aanbieders stoppen allerlei eigen poespas in hun routers, zodat die het best functioneert op hun netwerk. Iedereen hetzelfde spul scheelt in storingen en belletjes naar de helpdesk. Een eigen router zul je dus naast het kastje van de provider moeten gebruiken. Niet veel consumenten voelen ervoor om geld uit te geven aan iets dat ze maar voor de helft kunnen gebruiken.

Laat staan dat ze bereid zijn om er 459 euro voor te dokken.

Dat is de prijs van de Nighthawk X8, een router van Netgear, een van de fabrikanten die hoopt dat ze consumenten toch kunnen verlokken tot een aanschaf door hun kastjes bomvol technologische hocuspocus te stouwen die het internet binnenshuis sneller maakt. De X8 is een van de twee AC5300-routers op de markt (naast de Asus RT-AC5300). AC5300 is de laatste trend in wifi.

De X8 is Netgears topmodel. Waarom die bekeken? Vergelijk het met de superbolides die BBC's Top Gear bespreekt. Die zijn financieel buiten bereik van de gewone man, maar wel interessant omdat hun dure functionaliteiten vroeg of laat ook opduiken in een betaalbare gezinsvervoerder.

De Nighthawk X8 zal in de Nederlandse praktijk vooral als access point worden ingesteld, het knooppunt thuis waar alle draadloze en bekabelde (ethernet) verbindingen samenkomen en naar het modem (van KPN, Ziggo e.e.a.) worden geleid om vandaar het internet op te gaan.

Voor die nederige taak - een snellere sluis - is de X8 rijkelijk toegerust. Het is een van de eerste routers gebouwd volgens de AC5300-wifi-standaard. Zo is het een tri-band-router: hij biedt een enkel 2.4 GHz-kanaal én twee 5 GHz-snelwegen.

Het voordeel van twee 5 GHz-paden? De router herkent de apparaten die draadloos contact zoeken en wijst nieuwe, snellere toestellen zoals laptops de ene 'rijstrook' toe, en tragere apparaten (smartphones) de ander. Dat voorkomt opstoppingen. Het effect zal overigens alleen merkbaar zijn in de gevallen waar veel gebruikers tegelijk het internet op willen.

Overigens: 5 GHz mag dan minder last hebben van congestie vanwege zijn grotere capaciteit, het signaal reikt minder ver. Eén verdieping hoger is net haalbaar en 5 GHz-kanaal heeft moeite om door plafonds en muren door te dringen.

Het gemiddelde huishouden heeft 4,5 apparaten die met internet in verbinding staan, aldus beveiligingsspecialist Kasperksy. Beeld Kasperksy
Het gemiddelde huishouden heeft 4,5 apparaten die met internet in verbinding staan, aldus beveiligingsspecialist Kasperksy.Beeld Kasperksy
De Netgear Nighthawak X8: groot, zwaar en niet bepaald moeders mooiste. Beeld Netgear
De Netgear Nighthawak X8: groot, zwaar en niet bepaald moeders mooiste.Beeld Netgear
De AC5300-router van Asus: een spin met de pootjes omhoog. Beeld Asus
De AC5300-router van Asus: een spin met de pootjes omhoog.Beeld Asus

Antennes

Meer innovatie: de X8 kan per kanaal vier datastromen opzetten met een apparaat, zeg maar een enkele rijstrook naar vier uitbreiden. Dat betekent een duizelingwekkende snelheid van 2.166 megabit per seconde (Mbps). Ter vergelijking: het gros van onze routers thuis doet draadloos maximaal 100 Mbps, en zoals gezegd: in de praktijk wordt die top zelden bereikt.

Ook die 2.166 Mbps van de X8 is de theoretische piek. Al was het maar omdat er nauwelijks apparaten zijn die quad-stream aankunnen. Daarbij komt dat kleinere toestellen als mobieltjes zullen het bij een of twee datastromen houden, want deze techniek vreet stroom.

Een ander novum: de vier externe antennes van de X8 zijn actief. Normaal doen antennes niet meer dan het signaal opvangen en naar een versterkertje in de router leiden. In de X8 zitten de versterkertjes in de punten van de antennes. Zo is er minder risico dat andere elektronica in de router stoort. Weer een potentiële wifi-hobbel weg. Anders dan op andere routers zijn de antennes niet demonteerbaar, dus zijn niet te vervangen als de katten of kinderen er eentje afbreken.

Voor de rest bulkt de X8 van allerlei extra's die vooral zware gebruikers zullen aanspreken. Zo is de router voorzien van liefst zes ethernet-aansluitingen, waar vier poorten zo'n beetje de norm is. Internet via een kabeltje gaat altijd sneller, en de X8 kan dus zes apparaten tegelijk bedienen. Twee van die ethernetpoorten zijn ook nog eens te bundelen, tot een enkele supersnelweg voor topzwaar dataverkeer.

Poortkoppeling is een technisch snufje dat tot nu toe beperkt bleef tot bedrijfsrouters. Het verschijnt nu voor het eerst in een consumentenproduct. Als apparaten voor port aggregation geschikt zijn, kun je grote bestanden met hoge snelheid binnen het netwerk thuis verstouwen. Bijvoorbeeld video's in een hoge (4K)-resolutie van een centrale harde schijf naar je televisie streamen. Dit zijn de mogelijkheden die vooral nerds met een NAS zullen aanspreken.

Twee usb-poorten, waarvan eentje van het rappere 3.0-soort, completeren de hardware.

Sneller draadloos zonder dokken?

Zeven tips om de draadloze verbinding met internet te verbeteren.

1. Vraag de provider om nieuwe router, mét 5 GHz-band.
2. Zet de router op een centrale plek.
3. Verstop de router niet in een kast of onder de bank. Je moet hem kunnen zien.
4. Check met een app als Acrylic (Windows), Netgear Genie (Android) of WiFi Explorer (Mac) welke kanalen de buren gebruiken en kies het minstbevaarde kanaal.
5. Routerantennes gooien hun signalen alle kanten op. Kijk of de verbinding beter wordt als je aluminiumfolie op de wand achter het kastje plakt.
6. Netflix zonder bibberbeeld? Verbiedt tijdelijk zware downloads enonline gaming door huisgenoten. Zet potentiële stoorzenders als magnetron, snoerloze (DECT-)telefoons, halogeenlampen en babyfoon uit.
7. Zet de router regelmatig even helemaal uit. Kan problemen verhelpen.

Router kopen? De best beoordeelde modellen bij Tweakers.

Sexy

De router laat zich, met een beetje achtergrondkennis, redelijk vlot installeren, met stap-voor-stap-aanwijzingen op een aangesloten computer. Voor Windows en Mac is er een programmaatje waarmee je instellingen kunt bekijken en veranderen zoals het toegangswachtwoord voor wifi bijvoorbeeld, maar via de browser en een rechtstreekse ethernetverbinding inloggen kun je het kastje nog fijner afstellen.

De drie kanalen van de X8 verschijnen elk apart op het scherm van de smartphone en pc als je die laat zoeken naar beschikbare draadloze netwerken, maar je kunt de twee 5 GHz-kanalen bundelen in de 'Smart Connect'-modus, zodat ze als één netwerk op je scherm verschijnen. Dat is handig.

Qua snelheid laat de X8 ons sneller binnenshuis surfen, gemeten met een app als Speedtest of Speedsmart op een iPhone 6S Plus of Netgears eigen Wifi Analyzer op Android. Zoals de Amerikanen zeggen: your mileage may vary. Vrij vertaald: in jouw situatie kom je misschien niet zo ver. De snelheid van draadloze verbindingen verschilt van huis tot huis, van etage tot verdieping, van plek tot plek. Even opschuiven naar de andere kant van de bank kan zomaar van invloed zijn.

Is de X8 de aanschaf waard? De X8 is een router die gebouwd is voor de toekomst. Als in: je bent klaar voor de ontwikkelingen en toestellen die eraan staan te komen. Voor het hier en nu zijn er goedkopere routers te koop die in huis-,tuin- en keukensituaties prima presteren.

En sexy? Dat zullen deze opritten naar de elektronische snelweg vermoedelijk nooit worden. Toch?

Speedtest, een van de meest gebruikte apps voor het doormeten van de snelheid van de verbinding met het internet. Beeld Ookla
Speedtest, een van de meest gebruikte apps voor het doormeten van de snelheid van de verbinding met het internet.Beeld Ookla
Er wordt wel degelijk nagedacht over het design van routers. Deze zouden niet misstaan op kast of dressoir. Beeld Collage
Er wordt wel degelijk nagedacht over het design van routers. Deze zouden niet misstaan op kast of dressoir.Beeld Collage
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden