Suïcidaal bericht gespot? Meld het Facebook

Zelfmoordpreventie is waarschijnlijk geen dienst die je meteen met Facebook associeert. Toch rolt het sociale netwerk in de VS de komende maanden nieuwe functies uit die gebruikers met mogelijk suïcidale gedachten ervan moeten weerhouden om zichzelf van het leven te beroven.

null Beeld afp
Beeld afp

Dat heeft Facebook bekendgemaakt. Wie naar aanleiding van een Facebookbericht het vermoeden krijgt dat de desbetreffende Facebookvriend mogelijk met zelfmoordgedachten rondloopt, kan dat bericht rapporteren. Facebook zal de gerapporteerde bijdrage vervolgens beoordelen. Als er volgens het sociale netwerk inderdaad sprake is van 'psychische nood', dan zal Facebook zelf contact met diegene opnemen in de vorm van een pop-upbericht dat verschijnt zodra hij of zij inlogt op Facebook.

'Een vriend denkt dat je het zwaar hebt, en heeft ons gevraagd om je recente bericht te bekijken', zo staat in die pop-up te lezen. De gebruiker krijgt vervolgens de mogelijkheid om het bericht te negeren, om contact te zoeken met een vriend of een hulplijn, of om tips en informatie te krijgen. Er is ook een sectie met tips om tot rust te komen: ga bakken, tekenen, wandelen of bezoek een bibliotheek. Ook kan Facebook helpen in contact te komen met een expert op het gebied van zelfmoordpreventie.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Hulporganisaties

Voor deze dienstverlening werkt Facebook samen met verschillende Amerikaanse hulporganisaties, zoals Forefront, Now Matters Now, the National Suicide Prevention Lifeline en Save.org. Ook heeft de sociale netwerksite personen geconsulteerd 'die ervaring hebben met zelfverwonding of zelfmoord'.

Het initiatief is opgezet in samenwerking met Forefront: Innovations in Suicide Prevention, een interdisciplinaire organisatie die is gevestigd in de Universiteit van Washington. De lancering valt samen met de vijfde editie van Compassion Research Day, een dag waarop Facebook sociale wetenschappen op een toegankelijke manier probeert toe te passen op internettechnologieën.

Helemaal nieuw is de dienst overigens niet. Er was al een pagina waarop Amerikaanse gebruikers mogelijke suïcidale berichten konden rapporteren, maar het is voor het eerst dat de meldfunctie rechtstreeks kan worden gebruikt vanuit het desbetreffende bericht. Ook zijn er meer mogelijkheden om met hulpverleners in contact te komen, zowel voor degene die de melding doet als voor de Facebookvriend met de vermeende psychische problemen. De nieuwe functies komen de komende maanden beschikbaar voor Amerikaanse Facebookgebruikers. Buiten de VS werkt Facebook aan 'de verbetering van de tools'.

Lees ook: Ophef om anti-zelfmoordapp

Afgelopen november was er ophef over een Britse anti-zelfmoordapp. Lees hier meer.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Nederland

De Nederlandse stichting 113Online werkt momenteel al samen met Facebook op het gebied van zelfmoordpreventie. 'Maar dat is heel primitief', aldus oprichter en psychiater Jan Mokkenstorm. 'Er zit ergens een knop verstopt waar mensen een melding kunnen doen. Dan worden ze doorverbonden met ons, en moeten we het zelf verder maar uitzoeken. We hebben de laatste maanden geen meldingen meer gehad, eerder kregen we er 1 tot 3 per week.'

Mokkenstorm juicht het toe dat Facebook er nu meer aandacht aan gaat besteden. 'Het is dan misschien niet hun core-business, maar grote netwerken als Google en Facebook, waarop veel mensen met elkaar communiceren, hebben wel een bepaalde verantwoordelijkheid.'

Maar Mokkenstorm vraagt zich wel af of een meldknop de juiste vorm is. 'Niet alles wat goed voelt, is ook goed. Daar bedoel ik mee dat zo'n melding ook averechts kan werken. Dat iemand in psychische nood hierdoor juist minder open over zijn of haar problemen wordt. Het is dus belangrijk dat de voor- en nadelen goed tegen elkaar worden afgewogen. Maar het is goed dat in de VS nu veel organisaties met Facebook samenwerken op dat gebied. Hier in Europa zijn we terughoudender met dat soort dingen, maar hopelijk komt het ook hier van de grond.'

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden