Subsidie voor gestresste kweekmeerval
Nijmeegse onderzoekers hebben driekwart miljoen euro gekregen voor een onderzoek naar het voorkomen van stress bij meerval. De vis wordt steeds populairder onder kwekers, maar vertoont onder sommige omstandigheden agressief gedrag waarbij de dieren elkaar opeten.
In tegenstelling tot veel andere vissen, voelt de meerval zich meer thuis in poelen waar ze dicht op elkaar leven. Volgens kwekers worden ze van veel ruimte in een bassin zenuwachtiger.
Gestresste vissen eten minder, wat gevolgen heeft voor de groei en als gevolg de opbrengst. Het onderzoek kan van nut zijn voor de tientallen meervallenkwekerijen die in Nederland zijn verrezen, toen boeren een alternatief zochten voor de door varkenspest geplaagde varkensteelt.
De subsidie is toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het ministerie stelde in 2002 een beleidsbrief over het welzijn van vissen op, om de discussie over de behandeling van (kweek)vis aan te zwengelen.
Het onderzoek zal worden geleid door Gert Flik, hoogleraar Organismale Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Twee junioronderzoekers zullen vanaf september onderzoek naar de omstandigheden waaronder meervallen gestresst raken en agressief worden.
In de viskweek krijgt een vis te maken met een opeenstapeling van stressfactoren. Temperatuur, licht, de hoeveelheid vissen in een bassin, in en uit het water geschept worden en watervervuiling. De Nijmeegse onderzoekers kijken al langer naar de aanwezigheid van stresshormonen in bloed en weefsel.
Het meervallenonderzoek in Nijmegen wordt ondersteund door twee ethici, die de vertaalslag zullen maken naar kwekers en consumenten. ‘Het bewustzijn dat ook vissen dieren zijn waarmee je voorzichtig moet omgaan, dat je ze niet zomaar onder alle omstandigheden kunt kweken, is nog niet bij iedereen aanwezig. Dat gaan we vergroten’, aldus Flik.