Studie bevestigt: Nederlandse man is langste ter wereld

Nederlandse mannen zijn de langste op aarde, met een gemiddelde lichaamslengte van bijna 1,83 meter. Dit blijkt uit een omvangrijke studie naar de lengte van inwoners uit tweehonderd landen, uitgevoerd door de NCD Risk Factor Collaboration, een wereldwijd netwerk van gezondheidswetenschappers.

Jeske Hendriks
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De onderzoekers hebben daarbij lengtemetingen uit duizenden bevolkingsonderzoeken bij elkaar gevoegd en keken hoe de lengte van inwoners de afgelopen eeuw is veranderd.

Ook Nederlandse vrouwen zijn lang: zij moeten met gemiddeld 1,69 meter alleen de Letse vrouw boven zich dulden, die gemiddeld één centimeter langer zijn.

Lengtegroei

Ten opzichte van een eeuw terug zijn zowel Nederlandse mannen als vrouwen zo'n 14 centimeter gegroeid. Ook in de meeste andere onderzochte landen namen de onderzoekers een forse lengtegroei waar. Zuid-Koreaanse vrouwen zijn hier de uitschieter: zij groeiden de afgelopen honderd jaar gemiddeld 20 centimeter.

Het is onwaarschijnlijk dat die groei door veranderingen in de genen komt, meent hoofdonderzoeker Majid Ezzati van de Imperial College London, want genen veranderen niet zo snel. Aannemelijker is dat die lengtewinst het gevolg is van omgevingsinvloeden. Belangrijke oorzaken zijn de betere zorg, sanitaire voorzieningen en voeding, aldus Ezzati.

De tekst gaat verder onder de video.

Oorzaak

Dat Nederlanders nu de langste mensen zijn, heeft niet een enkele oorzaak, meent Gert Stulp, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het verleden deed hij onderzoek naar lichaamslengte in Nederland. 'Belangrijk is bijvoorbeeld de hoge mate van sociale gelijkheid. Een slecht milieu beperkt de lichaamsgroei, maar er zijn hier weinig mensen die in een slechter milieu leven dan de rest en daardoor de gemiddelde lichaamslengte lager houden.'

Ook de consumptie van veel zuivel en een goed zorgsysteem - waarbij de ontwikkeling van een kind op de voet wordt gevolgd - dragen volgens hem bij. Ten slotte zouden onze genen deels kunnen bijdragen aan het lengtesucces ten opzichte van andere landen, denkt Stulp.

Hoe veel we nog in lichaamslengte te winnen hebben, is lastig te voorspellen, meent Stulp. 'Genen zeggen niet: deze man wordt maximaal een meter negentig, en de omgeving bepaalt of hij het wel of niet bereikt. De wisselwerking tussen genen en omgeving is complex.' De onderzoekers van de studie constateerden bij een aantal landen een afvlakking in lichaamslengtegroei, maar vermeldden niet of dit ook in Nederland het geval is.

Onderaan de lijst staan mannen uit Oost-Timor (gemiddeld 1,60 meter) en vrouwen uit Guatemala (gemiddeld 1,49 meter). Degenen die de afgelopen eeuw de kleinste groei hebben doorgemaakt, zijn bevolkingen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, zoals Niger en Oeganda, waar lichaamslengten gelijk bleven of slechts licht stegen.

Het onderzoek verscheen in het openlijk toegankelijke wetenschapsblad eLife.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden