Stoppen met roken werkt het beste in één keer

Wie wil stoppen met roken, kan dat het beste in één keer doen. Dit blijkt uit onderzoek van onder meer de universiteit van Oxford.

Beeld anp

Volgens cijfers van het TRIMBOS instituut telt Nederland circa 3,5 miljoen rokers, waarvan zo'n 80 procent van plan is ooit te stoppen. Hoewel in veel landen het advies doorgaans is om abrupt te stoppen, geven veel rokers toch de voorkeur aan afbouwen. Op sommige websites wordt de methode zelfs aanbevolen.

Bijna 700 Britse rokers die van hun verslaving af wilden komen deden mee aan het Engelse onderzoek, dat gisterenavond gepubliceerd is in Annals of Internal Medicine. Zij werden willekeurig ingedeeld in twee verschillende groepen. De ene helft moest in één keer stoppen, terwijl de rest twee weken voor een defintieve stopdatum moest afbouwen tot een kwart van hun oorspronkelijke rookconsumptie. Zowel voor als tijdens de stoppoging kregen beide groepen intensieve gedragstherapie en hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Dit om hen zo goed mogelijk te helpen bij het afkicken.

Abrupt stoppen vs. geleidelijk afbouwen

Na vier weken was 49 procent van de abrupte stoppers nog op het goede spoor, tegenover 39 procent van de afbouw-groep. En ook op de lange duur lijkt abrupt stoppen beter te werken. Na een half jaar was nog 22 procent van de abrupte stoppers gestopt, tegenover 16 procent van de minderaars. 'Zelfs bij rokers die aanvankelijk voorkeur gaven voor geleidelijk afbouwen, gaf abrupt stoppen een hogere kans op blijvende onthouding', schrijven de onderzoekers.

De onderzoekers vermoeden dat minder mensen een definitieve stoppoging deden wanneer zij eerst twee weken moesten minderen. Esther Croes - verslavingsdeskundige aan het TRIMBOS instituut - reageert niet verbaasd. 'Als je geleidelijk afbouwt, verleng je de onttrekkingsperiode. Je bent dan eigenlijk al aan het afzien. En dat is juist hetgene waardoor mensen zo makkelijk terugvallen.' vertelt zij. 'Bij abrupt stoppen moet je er even doorheen, maar dan is het ook klaar.'

Roken kost 2.000 euro per Nederlander per jaar

Kom op. Kappen nou. De eenentwintigste eeuw is al goed en wel aangebroken en nog stééds roken er mensen, verzuchtte de nieuwe Stichting Eindspel Tabak afgelopen week. Ze wil een totaalverbod op roken vanaf 2017. Roken kost Nederlanders 2.000 euro per jaar. Klopt dit wel? (+)

Minderingsprogramma's waardevol

Bovendien leidt mindering niet per se tot verminde nicotineconsumptie. Croes: 'We weten dat mensen die minder gaan roken, meer nicotine uit elke sigaret halen. Zij inhaleren dieper en laten de sigaret minder smeulen. Uiteindelijk krijg je dus net zoveel binnen, terwijl je denkt dat je goed bezig bent.'

Croes vindt het mooi dat de studie laat zien dat ook met minderen het aantal rokers afneemt, al is de methode gemiddeld genomen minder effectief. Ook de Britse onderzoekers wijzen die aanpak nog niet af. 'Minderingsprogramma's kunnen heel waardevol zijn, zeker als ze ervoor zorgen dat meer mensen bereid zijn tot een stoppoging', concluderen zij.

Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe Nederlandse richtlijnen voor stoppen met roken. Die worden aanstaande september uitgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden