Stofje uit broccoli verbetert communicatievaardigheden van autisten

Een pil met een stofje uit broccolischeuten heeft autistische jongens communicatiever gemaakt, volgens een Amerikaans onderzoek.

Een broccolidieet is nog ver weg Beeld Colourbox

Een dagelijkse dosis sulforafaan, een stofje dat voorkomt in groentes als broccoli, verbetert het gedrag en de communicatievaardigheden van mensen met autisme. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers maandag in het tijdschrift voor biomedische wetenschappen PNAS.

Al langer wordt het stofje, dat voorkomt in bloemkool, broccoli en kool, bijzondere krachten toegedicht. Zo zou het kanker helpen voorkomen en goed zijn voor mensen met longziekten. Nu claimen Amerikaanse onderzoekers dat ook mensen met gedragsproblemen door een autisme spectrum stoornis de verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme baat hebben bij sulforafaan.

Naar schatting lijdt 1 tot 2 procent van de wereldbevolking aan een vorm van autisme spectrum stoornis. Over de mechanismen die daaraan ten grondslag liggen, is nog weinig bekend, maar mensen met autisme hebben vaak last van 'oxidatieve stress', een verstoorde energiehuishouding in de cellen. Sulforafaan zou het lichaam helpen die stress tegen te gaan.

Rustiger

Voor het onderzoek kregen veertig matig tot ernstig autistische jongens en mannen tussen de 13 en 27 jaar achttien weken lang elke dag een pil toegediend de ene helft kreeg een placebo, de andere helft kreeg een pil met het stofje dat uit broccolischeuten was gehaald. Onderzoekers en verzorgers van de jonge mannen vulden tijdens de behandelperiode vragenlijsten in over het gedrag en de sociale communicatie van de deelnemers.

Bij een groot deel van de deelnemers die de werkzame pil slikten, verbeterden de verbale communicatie en sociale omgang: zo keken ze onderzoekers in de ogen en gaven ze hun een hand, wat ze in de eerste weken van het onderzoek niet deden. Ook werden de mannen rustiger en hadden ze minder last van ritueel gedrag.

Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie aan het UMC St. Radboud in Nijmegen en niet betrokken bij het onderzoek, is positief. 'Autisme wordt vaak bekeken als een afwijking in de hersenen. Maar het kan ook zijn dat die pas in tweede instantie ontregeld raken, door andere processen in het hele lichaam. Daar kijkt dit onderzoek naar.'

Buitelaar benadrukt dat grootschaliger studies nodig zijn om te zien of het effect standhoudt. Een broccolidieet is nog ver weg, de toegediende pillen hebben een veel hogere concentratie van de stof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden