'Stinkslot' moet fietsendief laten kokhalzen van de stank

Meer dan 100 duizend fietsen werden vorig jaar gestolen in Nederland. Een bedrijf uit San Francisco komt volgend jaar met een opzienbarende oplossing: de SkunkLock, een slot dat zó stinkt dat dieven ervan gaan kokhalzen.

Beeld YouTube

Het 'stinkslot' is bedacht door de uitvinders Daniel Idzkowski en Yves Perrenoud uit San Francisco. Een vriend van Idzkowski liet zijn elektrische fiets met twee sloten van 120 dollar buiten staan om te lunchen. Toen hij terugkwam, was zijn fiets desondanks gestolen. 'Ik besefte dat er werkelijk geen oplossing is voor dit probleem', zegt Idzkowski tegen The Guardian. 'Het kost minstens 100 dollar om de kansen van een dief die je fiets wil stelen enigszins in te perken.' Toch bleek ook 240 dollar onvoldoende om diefstal te voorkomen.

De SkunkLock is een fietsslot gemaakt van koolstof en staal. In een holte zitten drie soorten drijfgassen waarvan de samenstelling onbekend is. Als een dief zo'n dertig procent van het slot heeft doorgeknipt of -gezaagd, spuiten de gassen in de richting van de boosdoener, aldus het uitvindersduo tegen The Guardian.

'Het zorgt vrijwel meteen voor kokhalzen en bemoeilijkt het ademen', aldus Idzkowski. 'De symptomen zijn vergelijkbaar met pepperspray.' Uit testen zou blijken dat het gas tot op drie meter dieven zou wegjagen. De gebruikte materialen zouden voldoen aan de Amerikaanse en Europese normen.

'Dit is de zoveelste versie van een innovatief fietsslot', zegt woordvoerder Martijn van Es van de Fietsersbond. 'Er bestaan al sloten die je met je telefoon kunt openmaken, of die lawaai maken als ze worden opengebroken. Maar zoals bij alles is ook hier wat op te verzinnen: bijvoorbeeld een deken die je over het slot heen legt om de gassen te maskeren.'

Ook de geheimzinnigheid over de ingrediënten van het gas in de SkunkLock maakt Van Es sceptisch. 'Je weet niet hoe die gassen er na twee jaar aan toe zijn. Hoe zit dat spul in die kamer? Is het duurzaam geproduceerd?'

ART-keurmerk

Van Es stelt dat het beter is als fietsslotfabrikanten energie zouden steken in het voor dieven zo moeilijk mogelijk maken om sloten open te breken. Tussen januari en september dit jaar werden ruim 41 duizend fietsen gestolen in Nederland, blijkt uit het Fietsendiefstalregister van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog bijna 45 duizend, maar de AVc schat dat slechts 30 procent van de fietsendiefstallen wordt aangegeven bij de politie.

De kans is bovendien klein dat het fietsslot uit San Francisco een ART-keurmerk krijgt, stelt Van Es van de Fietsersbond. Dat keurmerk is een samenwerking tussen de ANWB, Bovag, de Rijwiel- en Automobiel Industrie (RAI) Vereniging en het Verbond van Verzekeraars. Bij de meeste verzekeraars is dat een voorwaarde om een fietsverzekering te mogen afsluiten.

'Amerikaanse en Engelse slotenmakers vragen zo'n keurmerk niet snel aan in Nederland', aldus Van Es. 'Ik heb zelf de crowdfundcampagne van een soortgelijk slot gesteund op Kickstarter. Met die LINKA kon je je fietsslot van een afstand openen met Bluetooth op je telefoon. Hartstikke leuk, maar zonder keurmerk en dus niet verzekerd.'

Voor 99 dollar krijgen geldschieters in juni 2017 een SkunkLock thuisgestuurd. De campagne op crowdfundwebsite Indiegogo heeft ruim 6 duizend dollar van de 20 duizend dollar opgehaald, met nog een maand te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden