TerugkijkenKenniscafé

Stevenen we af op een Black Mirror-achtige wereld zonder privacy?

De techbedrijven blijven maar oprukken in ons dagelijks leven. Na de mobieltjes kwamen de wearables en in steeds meer huishoudens staat een praatpaal om ook met je stem zoekopdrachten te geven of muziek uit te kiezen. Handig, maar niet zonder gevaar.

Tonie Mudde
Screenshot uit de serie Black Mirror waarin hedendaagse technologische trends worden doorgetrokken naar de toekomst.  Beeld Netflix
Screenshot uit de serie Black Mirror waarin hedendaagse technologische trends worden doorgetrokken naar de toekomst.Beeld Netflix

Hoe meer techbedrijven van je weten, hoe makkelijker je te beïnvloeden bent, stelt Lokke Moerel, hoogleraar Global ICT in het Kenniscafé, de wetenschappelijke talkshow van de Volkskrant, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en Nemo. Het thema is deze keer Black Mirror, verwijzend naar de populaire Netflix-serie waarin hedendaagse technologische trends worden doorgetrokken naar de toekomst.

Bekijk hier de opname van het Kenniscafé, gisteren in een uitverkochte Balie in Amsterdam. Met onder anderen China-expert Rogier Creemers over het ‘sociaal kredietsysteem’ waarmee de Chinese staat haar burgers volgt, quantumcomputerbouwer Anne-Marije Zwerver over de computers van de toekomst, biomedisch ingenieur Dan Jing Wu (die bloedvaten namaakt) en Volkskrant-redacteur George van Hal (die een flitscollege geeft over de wisselwerking tussen sciencefiction en echte wetenschap). Plus: de grote ‘bestaat dit al of is het nog sciencefiction?’-quiz van Mart Vogel van Nemo. De presentatie is in handen van Tonie Mudde (chef Wetenschap van de Volkskrant).

null Beeld

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden