Steve Chu nu al ‘science hero’

Lezers van het Britse populair wetenschappelijke weekblad New Scientist hebben Barack Obama's toekomstige minister van Energie Steve Chu uitgeroepen tot wetenschapsheld van 2008....

Van onze verslaggever en Martijn van Calmthout

Als schurk van het jaar kiezen de lezers Bruce Ivins, een militaire microbioloog die volgens de FBI in 2001 de antrax-brieven verstuurde die het land na de aanslagen van 11 september verder in hun greep hielden. Ivins pleegde in juli zelfmoord. Een tweede wetenschapsschurk is volgens New Scientist directeur Dale Hall van de US Fish and Wildlife Service, die eerste de ijsbeer op de lijst van bedreigde diersoorten plaatste en vervolgens 9oliemaatschappijen de vrije hand gaf om het leefgebied van de dieren binnen te dringen.

Held Chu is Nobelprijswinnaar (2003) en directeur van het Lawrence Berkeley Notional Laboratory, gespecialiseerd in energie-onderzoek. Hij is een sterk voorstander van wetenschappelijke oplossingen voor de klimaatcrisis. Volgens New Scientist staat nu al vast dat Chu de meest invloedrijke wetenschapper van 2009 zal zijn.

Verder staan op de lijst geneticus Goerge Church, die met zijn firma Knome als eerste particulieren de mogelijkheid biedt om hun eigen genoom in kaart te brengen. Derde is de Duitse paleogeneticus Svante Pääbo (Leipzig), die dit jaar zowel het genoom van de neanderthaler als van de wolharige mammoet in kaart bracht.

Daarna volgen de voormalige NASA-baas Alan Stern, die weigerde het budget van de ruimtevaartorganisatie te verlagen en ontslag nam, en de Britse wiskundige John Pendry, die met zijn werk aan onzichtbaarheidsmantels de publieke verbeelding rond wetenschap voedde. Peter Smith van NASA leidde de Mars Phoenix-missie die op de pool van de Rode Planeet ijs vond en een niet-aflatende stroom fraai beeldmateriaal genereerde.

Ook de baas van de LHC-versneller in Genève wordt genoemd, ook al is dat apparaat na een kortsluiting kort na de opening zeker een halfjaar uit de running. De Amerikaanse klimaatwetenschapper Ken Caldeira wordt genoemd vanwege zijn speurtocht naar technieken die actief het klimaat kunnen koelen, zoals wolkenvormende waterfonteinen op zee.

Speciasle vermelding krijgen Philip Munger, een muziekleraar op de oude high school van de republikeinse running mate Sarah Palin, die onthulde dat Palin beweerde dat dino's en mensen zesduizend jaar geleden op aarde samenleefden. Daarnaast wordt Claudia Castillo genoemd, de vrouw die als eerste een kunstmatig gekweekte luchtpijp kreeg.

De lezers noemen ook de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama, die onverkort voor wetenschappelijk intellect kiest in zijn nieuwe entourage.

Steve Chu Beeld
Steve Chu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden