Steun voor prof die sprak over 'wonderbaarlijke genezing'

27 christelijke professoren nemen het in een open brief op voor hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck. Die stapte vorige week op als directeur van onderzoeksinstituut Caphri na een geruchtmakend interview over een genezing die hij ooit als een wonder ervoer. Volgens de briefschrijvers is er sprake van een lynchcultuur.

Onno van Schayck Beeld NOS/ YouTube
Onno van SchayckBeeld NOS/ YouTube

In de brief zeggen onder meer econoom Lans Bovenberg, historicus James Kennedy, astronoom Heino Falcke en fysicus Cees Dekker dat wetenschappers vrij moeten zijn om persoonlijke opinies te uiten. Ze schrijven verontrust te zijn dat dat niet is toegestaan. 'Een wetenschapper mag bij een waarneming van een onverklaarbaar fenomeen kennelijk niet in het openbaar speculeren over mogelijke alternatieve verklaringen.' Goede wetenschap, aldus de briefschrijvers, laat ruimte voor persoonlijke vrijheid, maar toetst die wel streng.

De brief, verspreid door het Christelijke platform ForumC, is een initiatief van een kleine groep geestverwanten met een christelijke achtergrond, zegt opsteller Henk Jochemsen, buitengewoon hoogleraar christelijke filosofie in Wageningen. De ondertekenaars vonden elkaar via-via en zien het als een principekwestie. 'Wij treden niet in de discussie over de wonderbaarlijke genezing waarvan Van Schayck sprak. Op zijn wetenschap is voor zover ik weet niets aan te merken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden