Stephen Hawking kondigt opnieuw machine-opstand aan

De vermaarde en volledig verlamde Britse rolstoelkosmoloog Stephen Hawking heeft een nieuwe software-update, waardoor hij tweemaal zo snel kan schrijven en spreken als voorheen, meteen gebruikt om een oude waarschuwing te herhalen: pas op, computers dreigen de mensheid te vernietigen.

Stephen Hawking tijdens zijn persconferentie op 2 december jongstleden. Beeld epa
Stephen Hawking tijdens zijn persconferentie op 2 december jongstleden.Beeld epa

Computers worden zo snel slimmer dat ze, zodra ze in staat zullen zijn zichzelf op eigen kracht te verbeteren, 'in de niet al te verre toekomst een reëel gevaar vormen', zei Hawking in de Financial Times. En tegen de BBC: 'De ontwikkeling van volledige kunstmatige intelligentie kan het einde van het menselijk ras inluiden.'

Bij het uitkomen van de sciencefictionfilm Transcendence, waarin Johnny Depp verandert in een verzameling bits en bytes, waarschuwde Hawking een halfjaar geleden ook al dat het niet serieus nemen van die film wel eens 'de grootste vergissing in de geschiedenis' kon zijn.

Machine-opstand

De jongste waarschuwing van Hawking werd in Groot-Brittannië wederom binnengehaald als groot nieuws. Het debat over de al dan niet nakende machine-opstand kreeg de afgelopen weken weer brandstof door uitlatingen van techniekmagnaat Elon Musk (onder meer oprichter van internetbedrijf PayPal en de elektrische autofabrikant Tesla), die zich in een debat liet ontvallen dat hij binnen vijf tot tien jaar 'iets serieus gevaarlijks' rond kunstmatige intelligentie ziet gebeuren.

Directe aanleiding was ditmaal dat Hawking interviews gaf ter gelegenheid van zijn nieuwe software. De fysicus is volledig verlamd door ALS, en heeft nu slimmere apparatuur van Intel en het Britse bedrijf Swiftkey, die nog beter in staat is zijn woorden te voorspellen. Veel vrolijker werd Hawking er niet van. 'We moeten een aantal bedreigingen voor onze overleving onder ogen zien', aldus Hawking, die de kans op een wereldramp 'bijna zeker' acht. 'Het aantal bedreigingen neemt waarschijnlijk toe in de toekomst.'

Hawking herhaalde zijn advies waarmee hij in 2001 ook al eens de media haalde: het beste is om de aarde te ontvluchten en een andere planeet te koloniseren, al was het maar omdat de mensheid zijn risico op die manier spreidt. Over de veiligheid van zo'n avontuur valt overigens te twisten, erkende hij vier jaar geleden.

Kosmoloog Stephen Hawking eerder dit jaar, tijdens een van zijn colleges over de oorsprong van het universum. Beeld epa
Kosmoloog Stephen Hawking eerder dit jaar, tijdens een van zijn colleges over de oorsprong van het universum.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden