Steenmarter die CERN lamlegde opgezet in Rotterdams museum

De steenmarter die 21 november vorig jaar de hele LHC-versneller van deeltjeslab CERN in Genève een etmaal platlegde door kortsluiting, is gered. Althans het kadaver. Vanaf zaterdag is het geblakerde beestje in opgezette toestand te bekijken in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in de collectie Dode Dieren met een Verhaal.

Steenmarter Beeld anp
SteenmarterBeeld anp

Museumdirecteur Kees Moeliker van het NMR deed in 2016 ook al een poging om het overschot te bemachtigen van de steenmarter die in april kortsluiting veroorzaakte in het miljardenproject in Zwitserland, de eerste keer in de geschiedenis van het lab. Dat lukte toen niet. Het kadaver was al door de bedrijfsbrandweer afgevoerd naar een dierenarts voor destructie, bleek destijds.

Snel na de nieuwe kortsluiting in een hoogspanningsverdeelstation op 21 november wist de Nederlandse CERN-fysicus Tristan Dupree de boosdoener wel te traceren bij een Franse dierenarts en ook veilig te stellen in zijn vriezer. Museumdirecteur Moeliker, een verzamelaar van spraakmakende dode dieren, reed zelf naar Genève om het beestje op te halen. Terug in Rotterdam werd het kadaver, een jong vrouwtje, geprepareerd en opgezet.

Huiverig

De vertoning vanaf morgen gebeurt in overleg met het lab in Genève, dat aanvankelijk overigens huiverig was voor de publiciteit. Dat was niet zozeer vanwege de dode dieren, maar meer omdat materialen niet zomaar van het CERN-terrein mogen worden meegenomen.

Het dode dier is door een Rotterdamse taxidermist opgezet in de houding waarin het gevonden is: languitgerekt met ingetrokken geblakerde voorpoten. De bedrijfsbrandweer van het lab vond het dier op die manier op de grond bij het hoogspanningsstation. Vermoedelijk was het vanaf de omheining op een van de hoogspanningskabels gesprongen, bij landing geëlektrocuteerd en door de steekvlam over het hele lijfje geschroeid. Het onderzoek op het lab lag door het incident bijna een etmaal stil.

Beeld van de dode steenmarter. Beeld Adrie Mouthaan
Beeld van de dode steenmarter.Beeld Adrie Mouthaan

De CERN-steenmarter gaat in Rotterdam deel uitmaken van de expositie van spraakmakende dieren, waaronder de 'Dominomus' die in 2005 bij een recordpoging tienduizenden dominosteentjes (te vroeg) omstootte en werd afgeschoten. De onfortuinlijke dieren, zegt Moeliker, laten zien hoe dier en mens elkaar soms hard tegenkomen.

Steenmarters zijn niet zeldzaam in de omgeving van Genève. Ze zijn er bekende boosdoeners die elektrische aansluitingen en remleidingen van auto's doorknagen. Ook in Nederland komen ze voor en zorgen ze voor overlast.

Direct na de kortsluiting informeerde hoofdtheoreticus John Ellis van CERN via Twitter wel of de hoogspanningsstations niet sowieso beter beveiligd moesten worden. Die staan nu bovengronds en in de open lucht, met alleen een hoog hek eromheen.

Gebotst met de wetenschap (+)

Op 20 november viel om 22.42 uur de grote CERN-versneller uit. Kortsluiting. De steenmarter die dat deed, ligt vanaf vandaag in een Rotterdams museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden