Steeds vaker alarm over gif in voedsel

Het aantal waarschuwingen wegens verontreinigingen in voedsel in de Europese Unie is vorig jaar met 22 procent gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2005 van het Europese waarschuwingssysteem voor voedsel en veevoer Rasff....

Van onze verslaggever

De meeste verontreinigingen werden ontdekt in vlees en vis, groente en fruit en kruiden. Hierin werden giftige schimmels (zoals aflatoxine in noten), schadelijke micro-organismen (salmonella, e-coli in kip) en verboden toevoegingen (Pararood in paprikapoeder) aangetroffen.

De toename van het aantal alarmeringen wordt door de Europese Commissie, onder wiens verantwoordelijkheid het systeem valt, toegeschreven aan meer controle en de toename van de import.

De meeste meldingen betroffen partijen pistachenoten uit Iran, de belangrijkste producent van deze nootjes. Wanneer de noten na de oogst onvoldoende zijn gedroogd, kan zich een schimmel vormen die aflatoxine afscheidt. Het is een van de sterkste natuurlijke gifstoffen. Na een importverbod enkele jaren geleden worden partijen voortaan scherp gecontroleerd.

Van de 474 waarschuwingen over verontreinigd voedsel uit Iran, betrof het in 457 gevallen pistachenootjes. Het gif werd ook aangetroffen in pistachenootjes uit onder meer China en Brazilië, pindakaas uit Ghana en hazelnoten uit Turkije en Azerbeidzjan.

De meeste alarmmeldingen betreffen vlees, gevogelte en vis. In de laatste worden steeds vaker kleurstof en antibiotica aangetroffen.

De salmonellabacterie in kippenvlees is nog steeds de grootste bron van besmetting. In driekwart van de gevallen kwam het vlees uit EU-landen.

Ook de besmetting met de listeria-bacterie in vleeswaren die te lang in de winkel hebben gelegen, is vorig jaar toegenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden