Steeds meer Nederlanders vertrouwen hun foto's aan de cloud toe

Het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van clouddiensten als Dropbox, iCloud, OneDrive of Google Drive blijft gestaag toenemen. Inmiddels doet bijna de helft dat, waarmee Nederland voorop loopt.

Foto Thinkstock

Dit jaar steeg het gebruik van clouddiensten in Nederland naar 46 procent. In 2014 was dat nog 31 procent. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het onderzoek 'ICT gebruik van huishoudens en personen 2017' van het CBS. Nederland behoort hiermee binnen Europa samen met het Verenigd Koninkrijk tot de top drie. In de EU maakt gemiddeld slechts een kwart gebruik van de cloud.

De diensten worden vooral gebruikt voor de opslag van foto's, gevolgd door tekst, presentaties en spreadsheets. Muziek, video en films worden volgens het CBS minder vaak in de cloud opgeslagen, wat ook verklaarbaar is met de populariteit van streamingdiensten als Spotify en Netflix die het bezit van muziek en films voor een groot deel overbodig maken.

Foto CBS

Gratis

De meeste clouddiensten zijn in de basis gratis. Wie bijvoorbeeld een iPhone heeft, krijgt van Apple automatisch 5 GB ruimte in zijn iCloud om al zijn bestanden en foto's op te slaan. Wie meer wil, betaalt. Ook Microsoft legt de grens bij 5 GB voor OneDrive. Van de grote spelers biedt Google op Google Drive de meeste gratis ruimte aan: 15 GB. Dropbox houdt het al bij 2 GB voor gezien. Daarnaast biedt Google zijn gebruikers om onbeperkt foto's op te slaan op Google Photo, alleen is dat niet in de allerhoogste kwaliteit. Slechts een op de vijf Nederlanders zegt gebruik te maken van betaalde varianten.

Extra beveiliging

Clouddiensten hebben enorm veel gebruiksgemak (bestanden altijd en overal toegankelijk vanaf ieder apparaat, automatische backups), maar gaan ook met een belangrijk nadeel gepaard: veiligheidrisico's bij verkeerd gebruik. Zo werden in 2014 privéfoto's van allerlei beroemdheden gepubliceerd die waren opgeslagen in Apple's iCloud.

Experts raden daarom ook aan om altijd extra beveiliging in te bouwen in de vorm van zogenoemde tweefactor-authenticatie (zie uitleg Google en Apple). Deze zorgen ervoor dat onbevoegden niet zomaar kunnen inloggen op clouddiensten, ook al zijn ze in het bezit van gebruikersnaam en wachtwoord. Een vertrouwd apparaat - bijvoorbeeld een mobiele telefoon - is dan nodig voor het laatste zetje.

Foto CBS