Steeds meer kinderen gewond door omvallende tv's

Tv-toestellen vormen een groeiend gevaar voor kleine kinderen. Dat heeft niet te maken met kitkatreclames of gewelddadige tekenfilms, maar met de toestellen zelf: steeds meer kinderen raken gewond of overlijden zelfs door omvallende tv's. Met deze waarschuwing komen Canadese neurowetenschappers deze week in het tijdschrift Journal of Neurosurgery: Pediatrics.

Beeld ANP

Bijna twintigduizend verwondingen als gevolg van omvallende tv-toestellen tussen 2008 en 2010, zo telde een Amerikaanse veiligheidscommissie. En dat aantal groeit, aldus de Canadese onderzoekers. Tv-toestellen worden steeds groter, en zijn er sinds de opkomst van de flatscreen niet stabieler op geworden. Daarnaast beschikken door de groeiende welvaart steeds meer gezinnen over steeds meer tv's.

Kleine kinderen

Omvallende tv's vormen vooral een gevaar voor kleine kinderen. Voor een peuterhoofd is een 36-inch plasma tv die van één meter valt het equivalent van een val van tien verdiepingen, zo rekenen de Canadezen voor.

De onderzoekers bestudeerden 29 studies naar omvallende tv's en analyseerden de belangrijkste oorzaken. Vaak gaat het mis tijdens speelpartijtjes, waarbij een kind bijvoorbeeld in het tv-meubel klimt omdat er speelgoed op ligt. De onderzoekers roepen fabrikanten op rekening te houden met veiligheid door stabielere tv's te maken, en wetgevers om de veiligheidsvoorschriften strenger te maken. Ook moeten ouders voorgelicht worden over de gevaren van omvallende tv's. Een simpele handeling als de tv verder naar achteren schuiven kan al wonderen doen.

Tips van de onderzoekers om tv-ongelukken te voorkomen

- Hang je tv aan de muur of zet hem op een laag, stevig meubel (dus geen commode)
- Leg geen speelgoed op de tv
- Spreek met je kind een ‘speelvrije’ zone rond de tv af
- Plaats je tv niet dichtbij de rand van een oppervlak

Nederland valt mee

Volgens Gjalt-Jorn Peters, docent gedragsverandering aan de Open Universiteit, is de studie overtuigend en is het een goede zaak dat de onderzoekers direct met adviezen komen. 'Met een simpele voorlichtingscampagne, waarin je uitlegt wat de gevaren zijn en hoe je die kunt verhelpen, is er waarschijnlijk al veel te winnen.'

Het probleem lijkt in Nederland nog mee te vallen. Volgens cijfers van veiligheidNL vinden jaarlijks ruim honderd ongevallen plaats door vallende televisies. Meestal gaat het daarbij niet om omvallende tv's, maar om voet- of teenletsel door een verhuisincident.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden