Stamcelkliniek omzeilt nieuwe wet

Het bedrijf Cells4Health blijft behandelingen met stamcellen aanbieden als op 1 januari 2007 een verbod op klinische stamceltherapie van kracht wordt....

Van onze verslaggevers Ben van Raaij en Broer Scholtens

‘Wij gaan gewoon door. We bieden onze therapie aan in een kliniek in Duitsland en als het nodig is, verder weg. Het is tegenwoordig makkelijk genoeg de behandeling op internet vanaf een buitenlandse site aan te bieden’, zegt Margriet Kleinbloesem van Cells4Health.

Volgens de ‘regeling stamceltransplantatie’ die minister Hoogervorst van Volksgezondheid eind oktober bekendmaakte, is klinische toepassing van stamceltherapie in Nederland vanaf 1 januari 2007 verboden. Dit in navolging van andere Europese landen. Alleen universitaire medische centra en het Nederlands Kanker Instituut komen in aanmerking voor een vergunning.

Bij deze behandelingen worden stamcellen getransplanteerd om onder meer beschadigd weefsel te herstellen. Volgens het ministerie is de werkzaamheid van deze (veelbelovende) therapieën nog niet aangetoond, en zijn er ook de nodige gezondheidsrisico’s.

Cells4Health en de Rotterdamse privékliniek PMC bieden stamceltherapie niettemin al commercieel aan. De stamcelpraktijk van PMC werd in oktober door de Inspectie voor de Gezondheidszorg stilgelegd nadat een patiënt na een behandeling een allergische reactie had gekregen. De herkomst van de gebruikte cellen bleek dubieus.

De Inspectie onderzoekt Cells4Health, dat opslag van stamcellen uit navelstrengbloed aanbiedt. Het onderzoek wordt volgens de Inspectie bemoeilijkt doordat zij in het buitenland geen jurisdictie heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden