Stadsmens heeft gestresst brein

Stadsmensen hebben echt andere hersenen dan plattelandsbewoners. Hun emotiecircuits staan scherper afgesteld. Dat verklaart mogelijk waarom inwoners van de stad zoveel vaker last hebben van schizofrenie, angststoornissen en depressies. Dat schrijven Duitse onderzoekers in het vakblad Nature.

Maarten Keulemans
null Beeld

De wetenschappers bekeken de hersenscans van tientallen vrijwilligers die een stressvolle rekenopdracht deden. De emotiegebieden van stedelingen bleken daarop heftiger te reageren dan die van plattelandsmensen. Hoe langer een proefpersoon in de stad had gewoond en hoe groter de stad waarin hij woonde, des te sterker het effect.

Dat stedelingen meer risico lopen op geestesziekten, was al bekend: zo hebben stadsmensen een tweemaal zo grote kans op schizofrenie en ruim 20 procent meer kans op angststoornissen. Onduidelijk was echter hoe dat komt.

Ontheemd
Maar, zo schrijven de Duitsers in Nature, de gedachte is 'interessant' dat het door de vele inwoners van een stad komt. Stadsbewoners zouden daardoor gestresst raken, bijvoorbeeld doordat ze ontheemd raken of juist bekneld in lastige spelletjes tussen groepen mensen. Met als gevolg de gestresste hersenstructuren die de Duitse wetenschappers op de hersenscans zagen. 'Deze zelfde patronen zijn intrigerend genoeg al eerder in verband gebracht met een verhoogde aanleg voor psychiatrische aandoeningen', aldus emotiedeskundige Ralph Adams in een begeleidend commentaar.

De resultaten moeten nog wel door andere wetenschappers worden bevestigd, benadrukt de Maastrichtse psychiater Jim van Os, die het Duitse onderzoek mede coördineert. 'Maar epidemiologisch is dit erg interessant. We weten nog weinig over de biologische mechanismen die bepalen waarom de een wel, en de ander geen aandoening krijgt.'
Momenteel woont iets meer dan de helft van de wereldbevolking in de stad. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen tot bijna 70 procent in 2050.

Lees zaterdag meer in de Volkskrant over Stress in de stad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden