Staat gedaagd voor bijwerking vaccin Mexicaanse griep

Ouders van kinderen die ziek werden na een inenting tegen de Mexicaanse griep stellen de Nederlandse staat hiervoor aansprakelijk. Dat meldt actualiteitenrubriek EenVandaag. Het gaat om veertien kinderen die als jonge peuter het vaccin Pandemrix kregen, en daarna last kregen van narcolepsie. Bij deze slaapstoornis vallen mensen zonder aanwijsbare reden in slaap, ook na een goede nachtrust.

Tonie Mudde
Een dokter bereidt een Pandemrix-vaccin voor, in 2009. Beeld afp
Een dokter bereidt een Pandemrix-vaccin voor, in 2009.Beeld afp

'Bovendien hebben de kinderen vaak last van spierslapte en gedragsproblemen en kunnen ze niet meer naar een gewone school', zegt letselschade-advocaat John Beer, die de ouders vertegenwoordigt. 'De overheid heeft dit middel overduidelijk niet goed genoeg getest voordat het ouders massaal aanraadde het aan hun kinderen te geven. Bovendien zijn ouders onvoldoende geïnformeerd over de mogelijke risico's van het vaccin.

Uit angst voor de gevolgen van de Mexicaanse griep riep de overheid in 2009 kinderen van 6 maanden tot 4 jaar op zich te laten inenten. Driekwart van de kinderen in die leeftijdsgroep kreeg uiteindelijk zo'n vaccin: honderdduizenden kinderen. Pandemrix, dat inmiddels niet meer gegeven wordt, is een totaal ander middel dan de jaarlijkse griepprik.

Mogelijke bijwerkingen

Bij het Lareb, dat mogelijke bijwerkingen van medicijnen registreert, zijn inmiddels 29 meldingen binnen gekomen van kinderen die narcolepsie kregen na vaccinatie met Pandemrix. 'Of er ook een causaal verband is, is nog onduidelijk', zegt Agnes Kant, directeur van het Nederlandse Bijwerkingen Centrum Lareb. 'Narcolepsie kan ook ontstaan zonder dat dit iets met dit vaccin te maken heeft.'

Toch is Pandemrix wel verdacht, zegt Kant, die verwijst naar een Scandinavische studie onder kinderen en pubers die het vaccin kregen. De Zweedse medicijnautoriteit MPA becijferde dat zónder Pandemrix elk jaar 0,64 op elke 100.000 Zweden narcolepsie krijgt. In de groep die zich liet inenten met Pandemrix is dit per jaar 4,2 narcolepsie-patienten per 100.000 Zweden.

Niet meer gebruiken

In reactie op de meldingen over narcolepsie raadde de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA in 2011 aan Pandemrix niet meer te gebruiken bij jongeren onder de 20 jaar, tenzij er geen ander vaccin beschikbaar was en inenting wel noodzakelijk werd geacht.

De producent van Pandemrix, GlaxoSmithKline, wil niet reageren op de kwestie. Het ministerie van Volksgezondheid laat weten in gesprek te zijn met de ouders van de narcolepsiepatiënten, maar dat er 'nog grote onzekerheid is over hoe narcolepsie ontstaat en welke rol het vaccineren heeft gehad. Daar is de wetenschap nog niet over uit.'

Verder schrijft het ministerie dat 'ieder geneesmiddel of vaccin bijwerkingen kan hebben, en dat bij de Mexicaanse griep de voor- en nadelen om bepaalde groepen te vaccineren indertijd zorgvuldig zijn afgewogen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden