Springschoenen

Protheses waren het voorbeeld. Nu kan iedereen met Flyjumpers meters springen. Door Leen Vervaeke..

Leen Vervaeke

Als Maarten van Eijck (22) door het Vondelpark in Amsterdam huppelt, blijft iedereen staan om te kijken. Toeristen halen hun camera's tevoorschijn om thuis te kunnen tonen wat voor ongelofelijks ze nu weer hebben gezien: een jongen met veren onder zijn schoenen, waarmee hij passen van drie meter ver en twee meter hoog maakt. Het lijken wel zevenmijlslaarzen.

De zevenmijlslaarzen heten flyjumpers. In Amerika zijn ze een rage; in Nederland zijn ze sinds twee maanden te koop. De importeur Esus hoopt dat ze ook hier een hype worden, en heeft Van Eijck ingehuurd om de veerkrachtige stappers te promoten.

In het Vondelpark demonstreert hij meterslange en -hoge sprongen. Voorbijgangers mogen de flyjumpers uitproberen. De meesten liggen na een paar wiebelige sprongetjes snel op de grond. Vallen is het probleem niet – niemand heeft pijn – opstaan wel. Met twee verende schoenen van elk 3,5 kilogram onder je voeten, is een helpende hand onontbeerlijk.

Echte sportievelingen hebben meteen de juiste techniek beet: je moet je voet naar voren schoppen, een looptechniek die aan Monty Python's Ministry of Silly Walks doet denken. Uitgelaten maken ze gekke sprongen en trekken sprintjes, tot ze na tien minuten hijgend en zwetend de flyjumpers weer uitdoen. ‘Pfff... I’m out of energy’, blaast een toerist.

Hakim (13) heeft de smaak snel te pakken. Hij is skater en snowboarder. Daardoor kan hij goed zijn evenwicht bewaren, en dat is wel nodig op de flyjumpers. ‘Supercool’, zegt hij tegen zijn moeder. ‘Ik wil een paar om naar school te gaan!’

Vijf jaar geleden kostte een paar flyjumpers nog duizend euro. Inmiddels worden ze in China geproduceerd en is de prijs gedaald naar 350 euro voor volwassenen en 300 euro voor kinderen (vanaf 30 kilogram lichaamsgewicht). ‘Dat lijkt veel, maar goede rollerskates kosten ook gauw 200 euro’, aldus de moeder van Hakim.

Flyjumpers werden vijf jaar geleden uitgevonden door een Duitser. Het voorbeeld waren de verende protheses die atleten op de Paralympics gebruiken om met één been te lopen. Eenzelfde veer van buigzaam glasfiber zit nu op een aluminium frame dat vastgemaakt wordt aan kuit en voet. De veer begint bij de knie en eindigt zo'n vijftig centimeter onder de voet.

Aanvankelijk werden de flyjumpers alleen gebruikt door acrobaten en theatermakers van onder andere Cirque du Soleil en de themaparken van Disney. Onzichtbaar onder een verkleedkostuum zorgen de springschoenen voor een indrukwekkend effect.

Peter Schouten van Esus zag ze in EuroDisney. Samen met een compagnon importeert hij ze in Nederland. Flyjumpers zijn verkrijgbaar in twee sportwinkels in Leiden en Hoorn, en op internet.

Tot nu toe zijn er een stuk of 350 van verkocht. De promotietour en filmpjes op de muziekzenders The Box en MTV, waarin stoere rappers salto's maken en over auto's jumpen, moeten jongeren enthousiast maken. Promoboy Van Eijck hoopt op een succes. ‘Het zou toch grappig zijn, als iedereen in het Vondelpark zo rondhuppelt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden