Sportonderzoek onder vrouwen moeilijker door menstruatie

In sport zijn vrouwen aan een opmars bezig, maar in het sportonderzoek spelen vrouwen nog steeds een ondergeschikte rol. Mannen zijn met 61 procent van 6 miljoen proefpersonen tussen 2011 en 2013 oververtegenwoordigd. Vrouwelijke proefpersonen doen doorgaans, op last van de onderzoekers, alleen mee als ze in het begin van hun menstruele cyclus zitten en dus weinig oestrogeen en progesteron produceren. Want al die hormonen zouden de onderzoeksresultaten in de war kunnen schoppen.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het gevolg is, waarschuwt een aantal vooraanstaande wetenschappers in het British Medical Journal (BMJ), dat te weinig wordt onderkend dat vrouwen anders reageren op sportieve activiteit dan mannen. Laat staan dat er iets bekend is over de relatie tussen sportieve prestaties en de menstruele cyclus.

Medisch onderzoek, inclusief dat van farmaceuten, beperkte zich vroeger tot mannen. Dat gebeurde deels om ongeboren kinderen te beschermen, maar ook omdat vrouwen fysiologisch gezien minder stabiel zijn dan mannen. De uitkomsten bij mannelijke proefpersonen werden - ten onrechte - de norm. Inmiddels is bekend dat vrouwen twee keer zo vaak bijwerkingen krijgen van medicijnen als mannen. Het van de markt halen van medicijnen gebeurt in 80 procent van de gevallen vanwege onacceptabele bijwerkingen bij vrouwen.

Ondervertegenwoordiging van vrouwen bij het testen van medicijnen en ander medisch onderzoek wordt om die reden inmiddels gezien als een slechte zaak.

Doordat vrouwen niet worden onderzocht blijft de kennis over het effect van inspanning op bijvoorbeeld de stofwisseling en het zuurstofverbruik bij vrouwen achter. Ook over de effecten van hormonen en de hormonale cyclus op sportieve topprestaties is volgens het artikel in BMJ veel te weinig bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden