Sportieve talenten succesvoller op school

Sportieve toptalenten volgen veel vaker dan gemiddeld een vwo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek dat de sectie Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen deed in samenwerking met NOCNSF....

ANP

Uit het onderzoek blijkt dat 38 procent van de Nederlandse sporttalenten een vwo-leerling is. Het percentage toptalenten dat een vwo-opleiding volgt is hoog in vergelijking met het landelijke gemiddelde van circa 16 procent. Ook wanneer gekeken wordt naar schoolprestaties van jonge getalenteerde voetballers, blijkt dat circa 30 procent op het vwo zit. Het onderzoek is uitgevoerd onder 595 sporttalenten in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar.

Algemene vaardigheden spelen een sleutelrol in het behalen van de goede prestaties van de talenten. Dit geldt niet alleen in de sport, maar zeker ook voor hun schoolprestaties. Zo blijken de talenten zich te onderscheiden in bijvoorbeeld plannen en daarnaast zijn ze bovengemiddeld gemotiveerd in sport- en schoolgerelateerde taken.

De uitslag van het onderzoek leidt tot twee interessante conclusies, aldus de onderzoekers. De gevonden resultaten kunnen bijdragen aan een betere begeleiding van getalenteerde atleten in de combinatie sport en school. Verder onderstrepen de uitkomsten van dit onderzoek het grote belang van sport, ook voor gewone kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden