Klopt dit wel?Sporten

Sporten móét, ook na een dag fysiek zwaar werk. Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: wie zwaar fysiek werk doet, loopt een hoger sterfterisico en moet na werktijd alsnog sporten.

Fysiotherapiewetenschapper Rob de Bie: ‘De hele dag zware dingen tillen is minstens zo slecht als topsport en legt veel stress op het lichaam.’ Beeld Julius Schrank
Fysiotherapiewetenschapper Rob de Bie: ‘De hele dag zware dingen tillen is minstens zo slecht als topsport en legt veel stress op het lichaam.’Beeld Julius Schrank

Van wie komt die claim?

Mannen die fysiek extreem zwaar werk verrichten, moeten in hun vrije tijd daarbovenop nog méér gaan bewegen, aldus een recent persbericht van het VU medisch centrum (VUmc). Ploffen ze in plaats daarvan na hun werk op de bank, dan lopen ze volgens een nieuwe studie een hoger sterfterisico. Het advies haalde de voorpagina van het Nederlands Dagblad en figureerde ook bij AD, RTL en Trouw.

Klopt het?

Voor hun studie voerden de VUmc-onderzoekers een zogeheten meta-analyse uit, waarin ze de gegevens uit eerdere studies naar werk- en vrijetijdsbeweging samenbalden tot één grote risico-inschatting voor bijna 200 duizend mensen. Ze keken niet hoofdzakelijk naar wie er sportte of niet, maar naar het verschil tussen licht en zwaar fysiek werk. En jawel: voor de mannen die zeiden dat ze al werkende flink moeten zwoegen, rolde daar een 18 procent hoger sterfterisico uit.

Hoeveel groter het sterfterisico echt is, blijft lastig te bewijzen omdat de cijfers erg onzeker zijn, zegt Rob de Bie, fysiotherapiewetenschapper en hoogleraar aan de universiteit van Maastricht. Bouwvakkers en mensen die wasmachines trappen op tillen, zijn vaak lager opgeleid, iets dat sowieso samengaat met een slechtere gezondheid. ‘Dat zit misschien nog een beetje bij het risico’, zegt hij. Desondanks lijkt het hem niet onaannemelijk dat erg zwaar werk daadwerkelijk schadelijk is. ‘De hele dag zware dingen tillen is minstens zo slecht als topsport en legt veel stress op het lichaam.’

De Bie lijkt het daarom logisch om overbelasting te vermijden: meer rust nemen en het werk anders inrichten. Hij verbaast zich dan ook over het tegendraadse VUmc-advies om nog méér te sporten, zeker omdat hier helemaal niet is onderzocht of dat helpt.

Hoofdonderzoeker Allard van der Beek van het VUmc vindt de uitspraak juist wel gerechtvaardigd. Hij is het eens dat zijn advies om meer te sporten niet direct uit de studie blijkt, maar omdat zijn team een onzekere indicatie zag dat arbeiders met een slechte conditie het slechtst af zijn, vindt hij het wel logisch dat deze mensen iets aan hun conditie moeten doen: meer sporten dus. ‘Ik geloof dat dat waar is. Ik ben van de school: als we echt denken dat het zo zit, dan kunnen we dat maar beter vroeg roepen dan laat.’

Eindoordeel

Het nieuwe onderzoek levert nauwelijks bewijs voor een advies om na een dag fysiek zwaar werk méér te gaan sporten. Voor hetzelfde geld is mínder beweging verstandiger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden