NieuwsGroepsimmuniteit

Sporen corona-infectie ontdekt bij 5 tot 6 procent van Nederlandse bloeddonoren

Zo’n 5 tot 6 procent van de bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus. Ruw doorvertaald zou dat betekenen dat krap één miljoen Nederlanders het virus heeft gehad. Slecht nieuws voor wie hoopt op het ontstaan van groepsimmuniteit.

Mensen geven bloed en plasma bij de bloedbank in Spijkenisse. Beeld Arie Kievit
Mensen geven bloed en plasma bij de bloedbank in Spijkenisse.Beeld Arie Kievit

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim zevenduizend bloeddonoren, door bloedbank Sanquin. De cijfers zijn een teleurstelling voor iedereen die hoopte dat er in ons land snel zoiets zou ontstaan als ‘groepsimmuniteit’ tegen het virus. Dat is het punt waarop zoveel mensen immuunstoffen hebben tegen het virus, dat het zich niet goed meer kan verspreiden en de epidemie vanzelf uitdooft.

De immuniteit blijkt zich tergend langzaam op te bouwen. Bij een eerdere test van bloeddonoren, zeven weken geleden, constateerde Sanquin dat zo’n 3 procent antistoffen had. De bloedbank verwacht overigens dat het huidige cijfer nog wel iets zal oplopen, omdat er inmiddels meer mensen van het virus zijn hersteld.

Ook in andere Europese landen schommelt de immuniteit rond de 5 procent. In gebieden die zwaar werden getroffen ligt dat doorgaans hoger: 17 procent in Londen, 10 tot 14 procent rond Madrid, en 14 procent in het Duitse dorp Gangelt, vlak over de grens bij Sittard.

Bloedbank Sanquin deed onderzoek onder ruim zevenduizend bloeddonoren. Beeld Arie Kievit
Bloedbank Sanquin deed onderzoek onder ruim zevenduizend bloeddonoren.Beeld Arie Kievit

Zweden maar 7,3 procent

In Zweden, het land dat bewust inzette op zo min mogelijk maatregelen in de hoop dat de epidemie dan ook sneller zou uitdoven, had eind april slechts 7,3 procent van alle Stockholmers antistoffen. De illustere groepsimmuniteit ontstaat pas bij een procent of 60.

Aan zulke cijfers zitten wel mitsen en maren. Zo duurt het enkele weken voordat iemand die de virusinfectie heeft doorgemaakt voldoende antistoffen heeft om te kunnen detecteren. Bovendien bouwt niet iedereen die de infectie heeft gehad genoeg antistoffen op. En er is de steekproef zelf: bloeddonoren, tussen de 18 en 75 jaar, zijn geen ideale afspiegeling van de maatschappij.

Sterfte 0,6 tot 1 procent

Als echt 850 duizend tot 1 miljoen Nederlanders het coronavirus hebben gehad, moet dat in veruit de meeste gevallen ongedocumenteerd zijn gebleven. Tot dusver werd het virus in ons land bij krap vijftigduizend mensen officieel vastgesteld na een test. Reden voor dat verschil is het terughoudende testbeleid: Nederland heeft er, om testmaterialen te sparen, voor gekozen om mensen met klachten zoveel mogelijk thuis te laten blijven.

In ons land zijn naar schatting zes- tot tienduizend mensen aan covid-19 overleden. De nieuwe infectiecijfers zouden zich zodoende vertalen naar een sterftecijfer van zo’n 0,6 tot 1 procent. Dat komt overeen met de grote onderzoeken, die de sterfte aan corona schatten op ruwweg 0,7 procent.

Over enkele weken hoopt Sanquin met preciezere cijfers te komen, onder meer per regio.

Hoogleraar: durf te experimenteren met het voordeel dat immuniteit kan bieden

Nederland moet overwegen om herstelde coronapatiënten in te zetten in de zorg voor kwetsbare groepen. De kans is immers groot dat ex-patiënten in elk geval tijdelijk gevrijwaard zijn van het virus. Hans Zaaijer, arts-microbioloog en senioronderzoeker bij Sanquin, is in elk geval om. We spraken hem vorige maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden