Spong: oud bankroet 'zeer relevant'

Nina Brink heeft drie faillissementen in België achter de rug die niet zijn vermeld in het prospectus voor de beursgang van World Online (WOL)....

De drie Belgische faillissementen dateren uit de tijd van A-Line, een eerdere onderneming van Brink. A-Line was ook in België actief, en Brink was bestuurder van drie gelieerde Belgische bedrijven. Steeds was zij als bestuurder al weg toen het tot een bankroet kwam. In twee gevallen legde zij haar functie neer vlak vóór het faillissement. Het derde bedrijf, Amoc genaamd, werd ten tijde van het faillissement bestuurd door onder anderen haar echtgenoot Ab Brink en Marijke Vleeschdraager, kennelijk een familielid van Nina. Nina Brink was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Belgische bedrijven failleerden nadat A-Line was losgeweekt uit Newtron. Aan dit Nederlandse automatiseringsconcern had Brink haar A-Line in 1989 verkocht. In september 1990 werd Brink bestuurder van Newtron, dat in oktober naar de beurs ging. Dat werd een fiasco. Begin 1992 kocht Brink A-Line terug van Newtron.

Al die tijd was Nina Brink bestuurder van Newtron. Haar geschiedenis als ondernemer in het World Online-prospectus vermeldt noch haar Newtron-verleden, noch de latere Belgische faillissementen. 'Je kunt niet stellen dat zulke feiten moeten worden vermeld in het prospectus', aldus Mick den Boogert, een vooraanstaand ondernemingsadvocaat.

Wel behoren vragen naar zulke feiten standaard tot het zogenoemde due diligence-onderzoek, dat ook World Online vóór de beursgang heeft moeten ondergaan. Maar Brinks antwoorden op die vragen zijn niet openbaar. Die bevinden zich in de archieven van ABN Amro, de bank die de internetprovider samen met de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs naar de beurs bracht. ABN Amro kon donderdag geen commentaar geven.

Spong vindt wel dat de informatie in het prospectus had moeten staan. 'Beleggers vertrouwen hun geld niet toe aan ondernemers die een geur van faillissementen verspreiden.' Samen met zijn toekomstige kantoorgenoot Oscar Hammerstein werkt Spong aan een strafzaak en een civiele procedure tegen Nina Brink, het bedrijf, ABN Amro en Goldman Sachs.

Misleiding van beleggers is in beide gevallen het voornaamste aanknopingspunt. 'De schade is heel simpel aan te tonen', vindt Hammerstein. 'Als beleggers hadden geweten dat mevrouw Brink haar aandelen vóór de beursgang voor 6 euro per stuk had verkocht, zouden zij nooit voor 43 euro zijn ingestapt.'

De beleggers melden zich massaal aan bij de twee advocaten. 'Het loopt hier storm', aldus Hammerstein. 'Van klagers met tien aandelen tot oude vrouwtjes die anderhalf miljoen hebben verloren en nooit meer iets met ABN Amro te maken willen hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.