Spekkoper

Beleggers van het kwijnende beursfonds Multihouse kunnen de hoop beter opgeven dat een nieuwe bieder het lage bod van opkoper Sanderink zal overtreffen....

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

Zonder medewerking van de bewindvoerders is het onwaarschijnlijk dat een bedrijf opduikt dat meer biedt dan de zeventig cent per aandeel die Sanderink overheeft voor Multihouse. Zo'n nieuwe partij kan dan niet uitzoeken of er nog lijken in de kast liggen bij Multihouse.

De mededeling van Slot is een streep door de rekening van de Vereniging van Effectenbezitters die vindt dat Multihouse-aandeelhouders zwaar zijn gedupeerd door de deconfiture van het Goudse automatiseringsbedrijf.

Vijf weken geleden was een aandeel Multihouse nog ruim vijf gulden waard, maar de prijs kelderde toen het bedrijf vorige maand surséance van betaling moest aanvragen om bescherming te zoeken tegen een schadeclaim van 173 miljoen gulden van ontevreden klanten.

De onbekende zakenman Gerard Sanderink was er als de kippen bij toen Multihouse door de bewindvoerders werd gedwongen zichzelf in de uitverkoop te doen. Volgens Slot was hij de enige die erin slaagde om voor 1 juni met een concreet bod te komen. Zijn aanbod van 70 cent per aandeel is echter veel te laag, zeggen bronnen binnen en buiten Multihouse.

Sanderinks bod waardeert Multihouse op 8,1 miljoen gulden, een schijntje in vergelijking met de beurswaarde van enkele weken geleden van ruim 55 miljoen gulden. Weliswaar lijdt Multihouse sinds de surséance onder een klantenstaking en hebben tientallen belangrijke medewerkers het zinkende schip verlaten, maar Multihouse heeft ruim dertig miljoen gulden aan verliescompensatie in de boeken staan.

Die verliescompensatie is 10 tot 15 miljoen gulden waard voor een winstgevende opkoper. De nieuwe eigenaar mag de verliezen namelijk aftrekken van de eigen winst, zodat minder belasting hoeft te worden betaald. Met zijn bod van 8 miljoen krijgt Sanderink dus eigenlijk geld toe. De zakenman wilde niet in detail ingaan op zijn bod, maar liet weten 'dat er ook negatieve factoren zijn'.

De bewindvoerders beweren wel degelijk te hebben gekeken naar de waardevolle verliescompensatie. 'We hebben het niet over het hoofd gezien, maar er zijn meningsverschillen tussen mensen als ze spreken over de waarde van een zaak', zegt Slot.

De bewindvoerders moesten wel ingaan op het bod van Sanderink, omdat andere partijen voor 1 juni geen bod op tafel konden leggen. Multihouse kon onmogelijk wachten op biedingen van andere partijen. Slot: 'Wij voorzagen grote problemen. We zagen de zaak uit elkaar vallen. Een verlenging van de biedingsprocedure tot bijvoorbeeld 1 juli was volstrekt onhaalbaar.'

Volgende week verschijnt de biedingsprospectus van Sanderink, waarin staat beschreven hoe hij tot zijn bod is gekomen en op welke wijze hij Multihouse wil integreren in zijn cluster van automatiseringsbedrijven. Aandeelhouders kunnen op 20 juni op een algemene vergadering hun mening geven.

Multihouse heeft inmiddels een regeling getroffen voor de schadeclaim die het bedrijf in de problemen bracht. De zeven energiebedrijven zijn bereid genoegen te nemen met 5,9 miljoen gulden. Vijf miljoen daarvan heeft Multihouse donderdag afgetrokken van het jaarresultaat over 1996, waardoor een winst van 300 duizend gulden verandert in een verlies van 4,7 miljoen. Het bedrijf maakte gisteren eveneens bekend dat over het eerste kwartaal een verlies is geboekt van 1,7 miljoen gulden.

Na betaling van de claim, plus de verliezen die het gevolg zijn van de stagnerende gang van zaken, blijft er per aandeel nog 40 cent eigen vermogen over. Met zijn bod van 70 cent betaalt Sanderink dus een goodwill van 30 cent per aandeel, zei Multihouse vorige week.

De VEB vindt deze rekenexercitie echter ridicuul: 'Alsof eigen vermogen ooit wat heeft voorgesteld bij IT-bedrijven', zegt voorzitter P. de Vries. Na waardering van de verliescompensatie blijft er van de rekensom niets over, meent hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden